Tržní shrnutí: Koruna před dalším snížení sazeb ČNB zpevnila

Tržní shrnutí: Koruna před dalším snížení sazeb ČNB zpevnila

Roklen24
05:31 26. června 2024

Klíčové body

  • Vítejte v tržním shrnutí skupiny Roklen, ve kterém tým traderů, ekonomů a analytiků řeší nejen pohyby vybraných měn, ale i další zajímavosti ze světa ekonomiky a financí!
  • Shrnutí je aktualizováno průběžně každý obchodní den dle událostí.
  • Tržní shrnutí z předchozích týdnů najdete zde.
Zdroj: ČNB

Ve středu 26. června 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,74-24,91

USDCZK: 23,03-23,28

EURUSD: 1,0671-1,0756

Směňujte online na RoklenFx!

Dolaru se během úterý podařilo smazat většinu oslabení, které jsme viděli v pondělí, což ho proti euru dostalo zpět krátce pod hranici 1,0700. Měny regionu se ocitly pod mírným výprodejním tlakem. Jediná koruna zpevnila pod 24,85 za euro. Trh očividně na základě předchozího oslabení domácího kurzu začal opět spekulovat, že by ČNB na čtvrtečním zasedání přece jen mohla doručit mírnější snížení úroků.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Včera proběhla aukce dvouletého amerického dluhopisu. Nejvyšší požadovaný výnos odpovídal tomu z předaukce. Poptávka byla silnější, zájem byl především ze strany nerezidentů, jejichž podíl se z necelých 58 % navýšil na 65,6 %. Spread mezi desetiletým a dvouletým americkým výnosem se včera dostal nad 50 bodů, což jsou letošní nejvyšší hodnoty. Následně pohyb mírně zkorigoval.

Dnes ráno byla zveřejněna australská inflace za květen, která vykázala nad očekávání vyšší hodnoty. Austrálie se stále potýká s relativně silnými proinflačními tlaky, což centrální banku dostalo do pozice, kdy na zasedáních opakovaně debatuje i možnost zvýšení sazeb. Komentáře se shodují na tom, že australská měnová politika je nastavena restriktivně. Zároveň však nelze vyloučit žádný scénář, včetně zmiňovaného dalšího zvýšení, bude-li si to situace vyžadovat.

Zdroj: Bloomberg

Kurz australského dolaru proti americkému na dnešní data reagoval posílením. Z pohledu na šestiměsíční vývoj kurzu však nejde i žádný razantní výkyv. Naopak se stále držíme v kurzovém pásmu, do něhož jsme nastoupili na začátku května.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Dnešní kalendář není nikterak nabitý. V Evropě bude zveřejněna spotřebitelská důvěra v zemích, jako je Německo, Franci a Španělsko. V USA budou reportovány prodeje domů.

Úterý 25. června 2024

V úterý 25. června 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,79-24,96

USDCZK: 23,06-23,32

EURUSD: 1,0689-1,0773

Směňujte online na RoklenFx!

Dolar zahájil týden oslabením nad hranici 1,0700 za euro, kde se udržel po většinu pondělí. Kurz se krátce dostal až nad úroveň 1,0740 za euro, poté pohyb mírně korigoval. Oslabující americká měna podpořila měny regionu. Koruna zpevnila pod 24,90 za euro a pod 23,20 za dolar. Domácí data v podobě podnikatelské a spotřebitelské důvěry citelnější vliv na kurz neměla. Táhl jej především sentiment, který posílil i polský zlotý a maďarský forint.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Na japonském jenu jsme se dočkali dalších slovních intervencí. Kurz se krátce dostal k 159,90 za dolar, poté však část ztrát odevzdal.

Velká červená svíce směrem dolů, kterou jsme viděli kolem pondělního poledne, není podle nás intervence centrální banky, nýbrž možná úprava pozic spojená s blízkostí psychologické hranice 160,00 USDJPY. Případně by mohlo jít o tzv. exchange rate check, během kterého se centrální banka FX dealerů dotazuje na kurz, na což banky následně reagují úpravou pozic, která by měla být v souladu s potenciálním zásahem měnové autority, aniž by Bank of Japan reálně jakkoliv vstoupila na trh.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Dnes budeme sledovat kanadskou inflaci, které by měla napovědět, zda Bank of Canada v červenci dále sníží sazby. Guvernér kanadské centrální banky Macklem ve svém včerejším proslovu uvedl, že očekává další uvolnění na trhu práce, včetně toho na poli vývoje mezd. K tomu, aby bylo dosaženo udržitelné inflace na cíli, není potřeba výraznější propouštění, doplnil guvernér.

Předpokládáme, že pokud se potvrdí tržní výhled pracující s dalším poklesem kanadské inflace, mohly by spolu s tím vzrůst i sázky na snížení úroků v příštím měsíci o dalších 25 bodů. Rizikem by v takovém případě byl slabší kanadský dolar.

V americké ekonomice budeme sledovat, zda dojde na další zhoršení spotřebitelské nálady. Spolu s tím pak i změny nálady ve vybraných segmentech z oblasti Richmondu a Dallasu.

Zdroj: DailyFx
Zdroj: MAcroMicro

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Úterý 25. ČERVNA 2024

(14:48) Kanadská inflace za květen měřená indexem cen spotřebitelů překvapila růstem při očekávání meziměsíčního a meziročního poklesu. Kurz kanadského dolaru proti americkému na překvapení reagoval posílením navázaným na oslabení sázek na další snížení sazeb Bank of Canada v příštím měsíci.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Pondělí 24. června 2024

V pondělí 24. června 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,87-25,04

USDCZK: 23,21-23,47

EURUSD: 1,0644-1,0730

Směňujte online na RoklenFx!

Dolar odstartoval nový týden pod hranicí 1,0700 za euro, kam se posunul v závěru toho minulého díky signálům na poli uvolňování světové měnové politiky. Kurz koruny si v návaznosti na to připsal mírné oslabení, které však nestačilo na posun kurzu nad 23,40 za dolar a nad 25,00 za euro.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

U ostatních měn sledujeme japonský jen, který se přiblížil k hranici 160,00 za dolar, kde minulý měsíc japonská centrální banka internovala. I dnes se ozývají hlasy, že další takový zásah zůstává ve hře, jelikož, především spekulativní, oslabování kurzu je stále nežádoucí.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Česká národní banka ve čtvrtek rozhodne o sazbách, které by měly dále klesnout. Debata se povede, o kolik to bude. Ve hře je zachování tempa po 50 bodech, ale i zmírnění na 25 bodů. Oslabení koruny v minulém týdnu souviselo nejen se silnějším dolarem, ale i s posílením sázek na zachování dosavadního půlprocentního tempa úprav. My se více přikláníme k variantě snížení o čtvrt procentního bodu, k čemuž nás nabádá vývoj mezd, perzistentní inflace v sektoru služeb a opatrný přístup hlavních centrálních bank, které se dále drží strategie vyšší sazby po delší dobu.

V zahraničí bude klíčový pátek, kdy bude zveřejněn amerických index výdajů na osobní spotřebu jakožto hlavní ukazatel inflace, který sleduje Fed. Trh očekává meziměsíční růst o 0,1 % u jádrového indexu a stagnaci u celkového. V případě, že by čísla překvapila ještě nižšími hodnotami, předpokládáme zesílení tlaků na dřívější snížení amerických sazeb, a to například už v září. Rizikem by bylo oslabení dolaru a potenciální podpora rizikovějších měn, včetně koruny. Vyšší hodnoty by naopak mohly zisky dolaru ještě navýšit. Otázkou v obou případech bude, jak velké by potenciální překvapení oběma směry mohlo být.

Trh nadále předpokládá, že by americké úroky měly letos klesnout o necelých padesát bodů, zatímco Fed v prognóza pracuje s 25.

Zdroj: DailyFX

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Pondělí 24. ČERVNA 2024

(12:19) Euro během dopoledne navýšilo zisky proti dolaru nad 1,0720. Měny regionu společně obrátily do zisky, což korunu dostalo zpět pod 24,90 za euro.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Zveřejněná data o ekonomické důvěře neměla na kurz domácí měny zásadnější dopad. Souhrnný indikátor důvěry vyjádřený bazickým indexem se meziměsíčně zvýšil o 1,6 bodu na hodnotu 98,0, při rozdílném vývoji jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů vzrostl o 2,0 bodu na hodnotu 97,4, zatímco indikátor důvěry spotřebitelů se mírně snížil o 0,6 bodu na hodnotu 101,0. V červnu se důvěra v ekonomiku mezi podnikateli zvýšila především v odvětví průmyslu (+4,3 bodu), mírně také ve stavebnictví (+0,6 bodu) a ve vybraných službách (+0,1 bodu). V odvětví obchodu se důvěra oproti květnu mírně snížila (-0,8 bodu).

„Červnový růst důvěry v ekonomiku kladně ovlivnili zejména podnikatelé v průmyslu očekávající v následujících třech měsících mírné zvýšení tempa růstu výrobní činnosti. Sentiment v ostatních odvětvích v červnu spíše stagnoval,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ. Více zde.

V Německu byl zveřejněn index podnikatelské nálady Ifo, který ukázal nečekané zhoršení jak u indexu hodnocení podnikatelského klimatu, tak i u indexu výhledu. I přes nečekaně horší výsledek nedošlo na zastavení sílící evropské měny, ani na pokles německých výnosů.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, X, DailyFX

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Tržní shrnutí

Zařazenost 26.06.2024 05:06:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/trzni-shrnuti-koruna-pred-dalsim-snizeni-sazeb-cnb-zpevnila/
KategorieTržní shrnutí
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=160024

Související témata

Intervence ČNB | ČNB


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.