Sociální podnikání jsme podpořili téměř 540 miliony korun. Přineslo přes 500 pracovních míst pro oso

Sociální podnikání jsme podpořili téměř 540 miliony korun. Přineslo přes 500 pracovních míst pro osoby znevýhodněné na trhu práce

Sociální podnikání jsme podpořili téměř 540 miliony korun. Přineslo přes 500 pracovních míst pro osoby znevýhodněné na trhu práce

25. 6. 2024

V programovém období 2014–2020 Ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) podpořilo v sociálním podnikání 159 projektů za 538,6 milionu korun. Mezi podpořenými jsou i řemeslné minipivovary, ve kterých pracují mimo jiné sociálně vyloučené osoby znevýhodněné na trhu práce.

IROP rozděluje peníze poskytnuté z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) pro různorodé oblasti regionálního rozvoje. V oblasti sociálního podnikání se podpora zaměřuje na rozvoj sociálních podniků a vytváření pracovních míst pro osoby znevýhodněné na trhu práce. Může se jednat o kavárny, minipivovary, prádelny, ale i projekty na zpracování ovoce, zahradnické služby, úpravu zeleně, údržbu nemovitostí nebo úklidové práce.

„Sociální podnikání podporované z IROP v letech 2014–2020 přineslo zlepšení životních podmínek osobám, které mají obtíž s uplatněním na trhu práce. Celkem se podařilo vytvořit 522 pracovních úvazků. Stávající sociální podniky se rozšířily, což posílilo jejich schopnost ještě více pomáhat lidem v těžké životní situaci. Díky financování z evropských fondů se realizují nové projekty výstavby a vybavení provozoven, které tyto podniky potřebují k růstu a poskytování dalších pracovních příležitostí,“ uvedl vrchní ředitel sekce evropských a národních programů Leo Steiner.

Sociální podnikání z IROP vzniká a rozvíjí se s cílem pomáhat sociálně vyloučeným osobám a těm, kterým sociální vyloučení hrozí. Umožňuje jim vstup na trh práce, čímž podporuje jejich integraci a ekonomickou soběstačnost. Zisk je přednostně využíván pro další rozvoj sociálního podnikání.

Minimálně 30 % zaměstnanců v těchto sociálních podnicích musí pocházet z cílových skupin, jako jsou zdravotně znevýhodnění, dlouhodobě nezaměstnaní a evidovaní na Úřadu práce ČR, osoby s opakovanými problémy při hledání zaměstnání, propuštění vězni nebo mladí lidé, kteří absolvovali ústavní nebo ochrannou výchovu.

Tipy pro milovníky tradiční řemeslné výroby piva

Díky podpoře IROP se mohou rozvíjet i malé řemeslné pivovary. Například v Neratově IROP podpořil projekt za více než 3,6 milionu korun z EFRR, z čehož byla mimo jiné vybavena novostavba pivovaru technologií pro vaření piva a ležáckými tanky. Díky této investici našlo smysluplnou práci 6 lidí s postižením. „V pivovaru pracují od jeho založení v roce 2017 a potvrdilo se, že zvláště práce v pivovarském sklepě, distribuci piva a administrativní činnosti mohou zvládat a že jsou platnými členy tzv. pivovarské chasy. Vzhledem k poměrně nízké fluktuaci lze vyvozovat, že i jim taková různorodá činnost vyhovuje,“ uvedl finanční a marketingový manažer Antonín Nekvinda.

Velmi oblíbeným moravským výrobcem řemeslného piva je i pivovar Tišnov. Loni sklízel významné úspěchy například v degustační soutěži Golden Bohemia. V kategorii Polotmavý silný sudový ležák obsadil s pivem „Abatyše Barbora“ nejvyšší možnou příčku. Na realizaci projektu bylo z EFRR poskytnuto přes 2, 6 milionu korun. Podpořilo se navýšení kapacity ležáckého sklepa a zakoupení cylindro-kónického tanku pro výrobu svrchně kvašených piv, díky čemuž došlo k vyšší produkci minipivovaru a navýšení počtu zaměstnanců. Celkem vznikly 3 pracovní místa pro osoby vyčleněné z trhu práce. „Spolupráce s nimi je bezproblémová, většinou není potřeba větší asistence,“ uvedl ředitel a sládek pivovaru Petr Peška.

Slovácký pivovar v obci Šardice zase vyladil své ležáky do nejjemnějších detailů. V pivovaru se vaří pivo již od roku 2011 a aktivně sledují trendy, známé technologie, recenze produktů a vývoj trhu. Záměrem bylo vytvořit regionálně známou značku, která bude stálicí na všech slavnostech v okolí, a k tomu bylo potřeba rozvíjet technologie. Dříve pivo vařili ve spřátelených pivovarech. IROP tady přispěl částkou přes 4 miliony korun z EFRR, které byly využity nejen na pořízení samotné technologie na výrobu piva, ale i rekonstrukce objektu pivovaru. Můžete tady ochutnat i novinku – speciální pivo, které vzdává hold místním horníkům za jejich celoživotní přínos regionu. Toto silné pivo je uvařeno z kombinace plzeňského, karamelového a barevného sladu, které mu dodávají bohatou chuť a výrazný charakter.
Sociální podnikání jsme podpořili téměř 540 miliony korun. Přineslo přes 500 pracovních míst pro oso

Zařazenoút 25.06.2024 09:06:00
ZdrojMMR
Originálmmr.gov.cz/cs/ostatni/web/novinky/socialni-podnikani-jsme-podporili-temer-540-milion

Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.