V pondělí 24. června proběhlo zasedání Zastupitelstva města Benešov

ikona - logo aktuální verze
24. června proběhlo třetí zasedání Zastupitelstva města Benešov (ZM) v tomto kalendářním roce. Přítomno bylo 25 zastupitelů z celkových 27. Na programu byl závěrečný účet roku 2023, rozpočtové opatření, aktualizace Strategického plánu rozvoje města Benešov nebo dotace na provoz nové horolezecké stěny na Sladovce.

Zastupitelé schválili závěrečný účet města Benešov za rok 2023, který shrnuje základní údaje o hospodaření města za uplynulý rok a je sestaven dle požadavků o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. ZM přijalo také návrh na schválení účetní závěrky města Benešov za rok 2023.

Město Benešov upravilo svůj rozpočet pro rok 2024 v rámci rozpočtového opatření č. 3, přičemž došlo ke změnám např. na straně investičních výdajů. Celkové navýšení investičních výdajů činí 18,3 mil. Kč. Mezi nejvýznamnější položky patří navýšení rozpočtu na rekonstrukci ulic města o 0,5 mil. Kč, což zahrnuje projektovou dokumentaci pro ulici Dukelská, a 5 mil. Kč na přípravu projektů pro zastávky MHD na ulicích Matiegkova, Nová Pražská a Máchova. Dalšími klíčovými investicemi jsou úprava vstupu a stavební úpravy městské knihovny s částkou 9 mil. Kč a půdní vestavba základní školy Karlov, která vyžaduje navýšení o 1 mil. Kč na vybavení. Další milión korun byl určen na nové herní prvky pro dětská hřiště.

Spolu s novelou zákona o dani z nemovitých věcí byl zastupitelům předložen návrh o přijetí obecně závazné vyhlášky, kterou bude koeficient pro stavební pozemky sjednocen pro celé území města Benešov ve výši 2,5. Místní koeficient bude ponechán ve stávající výši, tj. 2,0. Vyhláška nabude účinnosti od 1. ledna 2025.

Odbor výstavby a územního plánování doporučil zastupitelstvu rozhodnout o zrušení regulačního plánu v lokalitách U Vodárny a Sokola Tůmy. Vzhledem k tomu, že lokality, pro které byl regulační plán zpracován a schválen, jsou z velké části již zastavěny a také vzhledem k době vzniku (konec 90. let) tohoto regulačního plánu je vhodné, aby byl pro svou v dnešní době již nadbytečnost tento plán zrušen. Lokality, pro kterou byl regulační plán zpracován, bude dále regulována územním plánem Benešov.

Dalším bodem programu bylo projednání návrhu na vydání změny č. 1b regulačního plánu Mariánovice, Benešov. Návrh počítá kromě pozemkových změn (aby parcely mohly být např. využity pro stavbu rodinných domů) také s tím, že město plánuje výstavbu kruhového objezdu, a je tedy třeba, aby se stalo vlastníkem pozemků pod komunikacemi, včetně pozemků pod kruhovým objezdem, aby mohla být stavba realizována.

V souvislosti se spuštěním provozu na nové horolezecké stěně v areálu na Sladovce zastupitelé schválili poskytnutí provozní neinvestiční dotace pro spolek Atletika Benešov z.s. ve výši 367 tis. Kč na úhradu nákladů spojených s pronájmem traktoru a s provozem stěny v roce 2024.

Zastupitelé dále odhlasovali poskytnutí provozní neinvestiční dotace Kulturnímu a informačnímu centru Benešov ve výši 650 tis. Kč na přípravné práce k podání žádosti o dotaci na obnovu fasádního pláště KD Karlov, a na zpracování projektové dokumentace pro potřeby podání žádosti o stavební povolení. Fasáda bude řešena z hlediska technologického, a sice z pohledu energetických úspor (o dotaci je již požádáno). Nová vizuální podoba KD Karlov přijde na řadu v dalším kroku.

Zastupitelé také schválili uzavření smlouvy o poskytnutí finančního příspěvku za účelem zvýšení bezpečnosti v dopravě v obcích Kozmice, Týnec nad Sázavou a Vranov.

Zastupitelstvo města Benešov na svém zasedání dne 24. června 2024 dále projednávalo aktualizaci Strategického plánu rozvoje města na období 2024–2030. Přítomní zastupitelé rozebírali jednotlivé kapitoly plánu, a debatovali tak např. o územním rozvoji, dopravě ve městě, školských kapacitách nebo rozvoji veřejné zeleně. Strategický plán vychází z dlouhodobé strategie „Plán udržitelného rozvoje města Benešov“ a je navržen tak, aby byl v souladu s volebními obdobími a programy zvolených stran. Strategie bude dále zpřesňována ročními akčními plány, které jsou propojeny s rozpočtem. ZM aktualizaci strategického plánu schválila.

Zastupitelé také odhlasovali poskytnutí dotace pro Římskokatolickou farnost Benešov ve výši jednoho milionu korun na opravu fasády kostela sv. Anny.

zm5
Zodpovídá: Mgr. Tereza Lípová
Vytvořeno / změněno: 25.6.2024 / 25.6.2024


Zařazenoút 25.06.2024 09:06:00
ZdrojBenešov
Originálbenesov-city.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=219&id=109646
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.