Realizace Global Gateway v italském soukromém sektoru představuje příležitosti pro české firmy

25.06.2024 / 09:10 | Aktualizováno: 25.06.2024 / 09:22

Itálie se chce maximálně podílet na realizaci programu EU Global Gateway, na který je alokováno 300 mld. EUR z rozpočtu EU, z toho je 150 mld. EUR určeno pro Afriku. Pro Itálii je Afrika prioritní oblastí a Itálie má velké ambice řídit tyto infrastrukturální projekty v Africe. Investice by měly směřovat do digitalizace, energetiky, dopravy a zdravotnictví. Pro Afriku chce Itálie mobilizovat soukromý a bankovní sektor a předkládat lepší nabídky než Čína. Do programu Global Gateway je potřeba zapojit italské SMEs a posílit jejich internacionalizaci, zvláště pak v Africe.

Italský závazek ke Global Gateway

Global Gateway je nová evropská strategie zaměřená na podporu investic do udržitelné infrastruktury v digitálním, energetickém a dopravním sektoru v partnerských zemích EU a společně s nimi na podporu konektivity a podporu konkurenceschopnosti a růstu EU a partnerských zemí po celém světě také prostřednictvím posílení systémů odborné přípravy, výzkumu a veřejného zdraví. Mohlo by také představovat užitečnou hnací sílu pro urychlení investic ve prospěch projektů Matteiho plánu pro Afriku. Global Gateway je v podstatě příspěvkem EU ke snaze překonat nedostatek investic do infrastruktury na celosvětové úrovni v odvětvích dopravy a infrastruktury, klimatu a energetiky a digitálních technologií. Finanční nástroj je v souladu se závazkem vedoucích představitelů G7 v červnu 2021 zahájit partnerství v oblasti infrastruktury s cílem splnit globální potřeby rozvoje infrastruktury. Ministr zahraničních věcí Tajani ve své roli místopředsedy Rady ministrů a ministra zahraničních věcí a mezinárodní spolupráce zdůrazňuje význam iniciativy v kontextu rozvoje diplomacie, která italským společnostem nabízí možnost financování. Itálie se vedle Afriky a Balkánu soustřeďuje i na Střední Asii, kterou považuje za velkou příležitost.

Itálie si je vědoma zásadního významu zapojení soukromého sektoru do investičních aktivit a realizace konkrétních projektů v rámci Global Gateway, podporuje v této počáteční fázi implementace Global Gateway šíření informací mezi hospodářskými subjekty, a to jak z hlediska geopolitických priorit EU, tak z hlediska čistě technických profilů a požadavků na přístup k příležitostem, které nabízí samotná strategie. Na národní úrovni se zintenzivňuje odhodlání šířit hlubší znalosti o strategii mezi národními hospodářskými subjekty, z nichž některé (ENEL, TI Sparkle, Ferrovie dello Stato, GETRA Group) jsou zastoupeny ve výše uvedené poradní skupině (Global Gateway Business Advisory Commission Group), která tvoří jeden z pilířů struktury řízení Global Gateway.

Medusa Optical Fibre Cable

V rámci projektu Medusa Optical Fibre Cable bude ve Středozemním moři instalován 7.100 km dlouhý nejmodernější podmořský optický kabel, který propojí severoafrické země s Kyprem, Francií, Itálií, Portugalskem a Španělskem. Cílem je zvýšit 200krát rychlost internetu na severoafrických univerzitách. Tato investice začlení 500 univerzit a výzkumných středisek z Alžírska, Egypta, Maroka a Tuniska do "základní terabitové sítě EU pro výzkum a vývoj". Na příštích 20 let získají konektivitu o rychlosti 200 gigabitů za sekundu. Kromě toho budou mít z tohoto projektu prospěch malé a střední podniky.

Senegal Global Gateway Forum: EU a Senegal posilují partnerství

EU a Senegal uzavřely dohody, které podporují digitální ekonomiku, městskou mobilitu, odborné vzdělávání, potravinové zabezpečení a čisté životní prostředí v Senegalu v rámci iniciativy týmu Evropa "Zelená ekonomika", jejímž prostřednictvím EU, Evropská investiční banka, Belgie, Francie, Německo, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko a Španělsko podporují ekologickou a digitální transformaci v Senegalu. Kromě toho bude Senegal využívat dalších 25 milionů eur z finančních prostředků EU určených na iniciativu týmu Evropa týkající se výroby očkovacích látek, léčivých přípravků a zdravotnických technologií v Africe a přístupu k nim.

EU-Afrika strategické koridory

V souladu s programem pro rozvoj infrastruktury v Africe (PIDA PAP 2) bylo definováno jedenáct strategických koridorů pro lepší a ekologičtější propojení mezi EU a Afrikou. Tyto koridory usnadní obchod a mobilitu v rámci Afriky i mezi Afrikou a Evropou. Koridory podpoří také investice do udržitelné, efektivní a bezpečné konektivity mezi kontinenty, čímž rozvinou hodnotové řetězce, z nichž budou mít prospěch průmyslová odvětví v Africe i v Evropě.

Global Gateway: EU a země Střední Asie se dohodly na stavebních kamenech pro rozvoj transkaspického dopravního koridoru

Evropská unie a země Střední Asie (Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Turkmenistán a Uzbekistán) se dohodly na zahájení rozvoje rychlého transkaspického dopravního koridoru spojujícího Evropu a Střední Asii.

Itálie má ambici vést projekty v Africe a ve Středomoří, nicméně v rámci programu Global Gateway se jedná o rozsáhlé infrastrukturální projekty, kde budou příležitosti pro řadu dodavatelů z dalších zemí. Velvyslanectví ČR v Římě bude danou problematiku sledovat a informovat o vývoji na svých webových stránkách.

Zájemci o bližší informace se mohou rovněž obracet na ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Itálii, email: rome.commerce@mzv.gov.cz.

Petr Havlík, ekonomický diplomat, Andrea Nimmerfrohová, ekonomický specialista, Velvyslanectví ČR v Římě



Zařazenoút 25.06.2024 09:06:00
ZdrojMZv ČR Řím
Originálmzv.gov.cz/rome/cz/obchod_a_ekonomika/global_gateway_a_italsky_soukromy_sektor.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.