Nové prostory daly krajské galerii křídla



Právě před rokem otevřela Gočárova galerie svou novou budovu v Automatických mlýnech a zahájila tak další etapu své činnosti. Uplynulý rok byl plný novinek – začalo to změnou názvu galerie – z Východočeské se stala Gočárovou galerií, k tomu získala novou vizuální identitu s dvěma G a v červnu 2023 konečně i nové působiště v rekonstruované hlavní budově národní kulturní památky Automatické mlýny.

„Říká se, že v každé nové budově si běžný provoz nejméně rok sedá. Sami návštěvníci, ale také pořádání různých druhů výstav a dalších programů, dávají galeristům zpětnou vazbu pro lepší uspořádání chodu instituce. V Gočárově galerii, kterou Pardubický kraj vybudoval za více jak 400 milionů korun v areálu Automatických mlýnů, to bude proces určitě delší. Nyní dokončujeme kanceláře pro zaměstnance galerie v zadní dostavbě budovy. Všichni se tak do konce letošního roku definitivně vystěhují z pardubického zámku. Zároveň jsme vyhlásili mezinárodní architektonickou soutěž na ztvárnění a využití celé dostavby mlýna z 50. let minulého století. K realizaci této etapy dojde v dalším období po zajištění financování, ale soutěž chceme vyhodnotit s odbornou porotou ještě letos,“ sdělil za zřizovatele galerie Roman Línek, náměstek hejtmana pro kulturu a investice Pardubického kraje. „Delší čas si vyžádá také nastavení optimální spolupráce všech partnerů v areálu,“ dodal Línek.

Trojnásobná návštěvnost

Hlavní rekonstrukce mlýnské budovy se uskutečnila v covidovém období a skončila v pravý čas, když lidé byli opět natěšeni na návštěvu kulturních institucí, zvlášť v takovém krásném prostředí. Návštěvnost hodnotí ředitelka Gočárovy Galerie Klára Zářecká pozitivně: „Návštěvnost oproti roku 2022 máme více než trojnásobnou, za uplynulý rok přišlo do Gočárovy galerie na 44 tisíc lidí. Od otevření budovy v Automatických mlýnech vnímáme velký zájem jak o návštěvy výstav, tak i doprovodných programů, jako jsou komentované prohlídky, workshopy nebo přednášky. Významně posílila také naše edukační činnost. Zájemci mohou na jednu vstupenku navštívit obě naše galerijní budovy a většina lidí toho využívá. Kromě toho prošlo našimi prostory v Automatických mlýnech mnoho návštěvníků architektonických prohlídek nebo akcí, které se konají v přednáškovém sále v pátém patře.“

Mimořádný projekt dvou krajských institucí: MUCHA DNES

„Rádi bychom každé léto měli v Gočárově galerii v Automatických mlýnech nějakou výstavu, za kterou by se do Pardubic jezdilo. Letos bude tím prvním projektem výstava MUCHA DNES. Ta vychází ze sbírky originálních plakátů Alfonse Muchy Regionálního muzea v Chrudimi. Její základ zakoupil správní výbor muzea prozíravě již na konci 19. století, přímo v době, kdy Mucha získával celosvětovou slávu. Gočárova galerie ovšem dala výstavě nový rozměr například vystavením jediných velkoplošných obrazů, které Mucha kromě Slovanské epopeje namaloval, a také pracemi současných autorů s podobnými tématy,“ konstatoval Roman Línek.

„Kurátoři výstavy MUCHA DNES Lenka Bydžovská a Karel Srp získali kromě souboru originálních plakátů, panó, kalendárií a vzorníků Alfonse Muchy z Regionálního muzea v Chrudimi také zápůjčky tří Muchových monumentálních obrazů. Ty namaloval až po Slovanské epopeji ve třicátých letech 20. století pro české instituce sídlící v Mostě, Rokycanech a Nymburku. Tato plátna dosud nebyla nikdy společně vystavena a pro širší veřejnost budou objevem,“ uvedla Klára Zářecká. Gočárově galerii se nepodařilo získat pouze obraz z pražského spolku Hlahol, který zde ale bude také přítomen, ovšem jen v digitální podobě. Muchovu aktuálnost pak potvrdí díla od desítky současných autorů, kteří se ze svých pozic a hledisek zabývají obdobnými tématy a otázkami jako Alfons Mucha. Návštěvníci se proto mohou těšit v této souvislosti třeba na výtvarníky Veroniku Holcovou, Jiřího Petrboka, Tomáše Císařovského nebo Pastu Onera.

Doprovodný program k výstavě bude hlavně o květinách. Gočárova galerie připravuje výtvarné i floristické workshopy a školám nabídne vzdělávací programy i projekci filmu Svět podle Muchy. Posledně zmiňovaný film vznikl v roce 2020 v režii Romana Vávry. Příběh Alfonse Muchy v něm vypráví jeho syn Jiří, který se psaním otcovy biografie vyrovnává s jeho odkazem a otázkou, proč otec na vrcholu slávy opustil Paříž, bohatství i současné umělecké prostředí a usiloval o návrat do Čech. 95minutový film bude k vidění v předem oznámených časech i pro návštěvníky výstavy v přednáškovém sále.

Výstava bude zahájena 31. července a potrvá do 29. září. Vzhledem k citlivosti a stáří vystavovaných originálů nemůže být tak dlouhá, jako ostatní výstavy, proto si ji nenechte ujít.

Další plány GG v Automatických mlýnech

Na říjen připravuje Gočárova galerie výstavu rodákovi z nedalekých Holic, Karlu Malichovi, od jehož narození uplyne 100 let. Galerie má ve sbírkách některá významná díla tohoto umělce, který je velmi uznávaný i ve světě. Drátěný objekt s názvem „Sedím a pozoruji oblohu“ je jednou z ikon Gočárovy galerie.

Výstavní plán na rok 2025 se momentálně finalizuje. Dalším hitem by mohla být společná výstava s Múzeem moderného umenia Andyho Warhola ve slovenských Medzilaborcích, o které se nyní jedná.

Toman v Domě U Jonáše

Koncem června zahájila Gočárova galerie také své letní výstavy v Domě U Jonáše na Pernštýnském náměstí. Z bohatého archivu negativů legendárního pardubického fotografa Jiřího Tomana vznikla výstava nazvaná Snění s otevřenýma očima. Ta představuje autorovy fotografie každodenních Pardubic společně se snímky jeho současníků. Toman chtěl po vzoru Josefa Sudka, kterému léta pomáhal, připravit obrazovou publikaci o svém rodném městě, a mnoho z vystavených snímků mělo být její součástí.

Dále je v Domě U Jonáše k vidění výstava Full of textile, která prezentuje tvorbu studentů Ateliéru textilního dizajnu VŠVU v Bratislavě intermediální instalace Přečíst řeku pozpátku Terezy Severové.

dokumenty

  • Plakát Jiří Toman (1 MB) Dokument ve formátu PDF
  • Plakát MUCHA DNES (1 MB) Dokument ve formátu PDF

obrázky

Poslední pytel mouky sjel demonstrativně po skluzavce při zahájení rekonstrukce 19.5.2020
Automatické mlýny ještě s přízemními budovami v průčelí
Nový pohled na Automatické mlýny
Roman Línek a Martin Netolický při otevření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech
Ze stálé expozice
Z depozitáře
Součástí výstavního prostoru je i 11metrová stěna
Součástí výstavního prostoru je i 11metrová stěna
Z výstavy ve starém sile
Koncert Jaroslav Hutky na terase
Návštěva ministra kultury Martina Baxy
Britský velvyslanec Matt Field si prohlíží plastiku Karla Malicha
Komentované prohlídky Gočárovy galerie
Velkoplošné plátno od Alfonse Muchy zapůjčené z Nymburka
Velkoplošné plátno od Alfonse Muchy zapůjčené z Rokycan
Plakát ze sbírek Regionálního muzea v Chrudimi
Fotografie Jiřího Tomana v Domě U Jonáše
Fotografie Jiřího Tomana v Domě U Jonáše
Fotografie Jiřího Tomana v Domě U Jonáše

Zařazenoút 25.06.2024 00:06:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125293/nove-prostory-daly-krajske-galerii-kridla
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.