Málo známá pověst o draku Obešlíků z Lipultovic

Podobu erbu Obešlíků z Lipultovic přináší Wikipedie: „V modrém štítu zelená nestvůra popisovaná jako drak, i když jde spíše o saň. Bývá vyobrazována se dvěma nebo čtyřma nohama a nechrlí oheň. V klenotu je nestvůra ze štítu. Přikryvadla jsou modro-stříbrná.“ (wikipedia - Obešlíkové z Lipultovic)

Osobní znak Obešlíků dal vzniknout další pověsti, která vysvětluje původ draka zavěšeného v průjezdu Staré radnice v Brně. Podle ní měl tento neznámý rod kořeny na Moravě. Obešlík měl být snad vladyka, který neuměl vládnout mečem a šermovat. Když cvičil šerm se svým přítelem, nešťastnou náhodou ho probodl.

Ze strachu před trestem se schovával po lesích, kde se k němu přidali různí loupežníci a zbojníci, a protože byl šlechtic, stal se jejich vůdcem. Markrabě moravský však dal loupežníky pobít a Obešlíkovi nabídl možnost zachránit se tím, že bude spuštěn na dno hluboké propasti Macocha, v jejímž okolí řádí zlý drak. S sebou dostal jen nůž a měch s vodou.

Dno Macochy bylo porostlé keři, mezi nimi se bělaly obrovské balvany a potůček zde vytvářel malé jezírko. O chvíli později nad sebou Obešlík zaslechl svist a k jezírku se snesl drak. Párkrát olízl zde ležící modrý kámen a usnul. To vše Obešlík sledoval skrytý za velkým balvanem. Ráno se drak vzbudil, olízl kámen a odletěl. Večer se opět vrátil a vše se opakovalo a hladový Obešlík se rozhodl, že draka zabije.

Od svého balvanu po něm večer hodil svůj nůž, který se drakovi zabodl do krku. Drak se odplazil k modrému kameni, chvíli jej olizoval, nůž mu vypadl z krku a rána se mu zahojila. Poté opět tvrdě usnul. Obešlík sebral svůj nůž a šel prozkoumat modrý kámen. Nedůvěřivě jej olízl a uvědomil si, že jej přešel hlad. Při druhém olíznutí se stal nejsilnějším mužem na světě a při třetím olíznutí dostal nápad, jak se zachránit.

Už nespal, vlezl drakovi na hřbet a pevně se jej chytil za ostny. Drak nic nepoznal, ráno se s ním vznesl z propasti a letěl nad krajinou. Když letěli nad řekou, Obešlík seskočil. Tak se zachránil. Vydal se za markrabětem a nabídl mu, že kraj draka zbaví.

Nejdříve vypozoroval, kde se drak zdržuje. Požádal o koně, kopí, štít a volskou kůži naplněnou nehašeným vápnem. Odjel k bažině a přesně mířeným kopím probodl drakovi krk. Poté ujížděl na koni pryč. Drak jej pronásledoval, ale cestou narazil na nastraženou volskou kůži naplněnou nehašeným vápnem. Pozřel ji a zapil. Nehašené vápno jej roztrhlo.

Obešlík byl oslavován, omilostněn a pasován na rytíře Obešlíka z Lipultovic. Vycpaný drak byl zavěšen do průjezdu Staré radnice v Brně (www.kpufo.cz/wbm/drak.htm). Autorkou ilustrace k pověsti je trutnovská výtvarnice Lenka Lásková, které tímto velmi děkuji. Originál její kolorované kresby si budete moci již brzy prohlédnout na její výstavě v Galerii Draka Trutnov. Slavnostně bude zahájena 20. září 2024.

Mgr. Alena Křivská, kronikářka města Trutnova





Zařazenoút 25.06.2024 10:06:00
ZdrojTrutnov
Origináltrutnov.cz/cs/zivot-v-trutnove/historie-mesta/kronikarka-vypravi/malo-znama-povest-o-draku-obesliku-...
guidwww.trutnov.cz clanek 355935

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.