Sociální podnikání jsme podpořili téměř 540 miliony korun. Přineslo přes 500 pracovních míst pro oso

25. 6. 2024

V programovém období 2014–2020 Ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) podpořilo v sociálním podnikání 159 projektů za 538,6 milionu korun. Mezi podpořenými jsou i řemeslné minipivovary, ve kterých pracují mimo jiné sociálně vyloučené osoby znevýhodněné na trhu práce.

IROP rozděluje peníze poskytnuté z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) pro různorodé oblasti regionálního rozvoje. V oblasti sociálního podnikání se podpora zaměřuje na rozvoj sociálních podniků a vytváření pracovních míst pro osoby znevýhodněné na trhu práce. Může se jednat o kavárny, minipivovary, prádelny, ale i projekty na zpracování ovoce, zahradnické služby, úpravu zeleně, údržbu nemovitostí nebo úklidové práce.

„Sociální podnikání podporované z IROP v letech 2014–2020 přineslo zlepšení životních podmínek osobám, které mají obtíž s uplatněním na trhu práce. Celkem se podařilo vytvořit 522 pracovních úvazků. Stávající sociální podniky se rozšířily, což posílilo jejich schopnost ještě více pomáhat lidem v těžké životní situaci. Díky financování z evropských fondů se realizují nové projekty výstavby a vybavení provozoven, které tyto podniky potřebují k růstu a poskytování dalších pracovních příležitostí,“ uvedl vrchní ředitel sekce evropských a národních programů Leo Steiner.

Sociální podnikání z IROP vzniká a rozvíjí se s cílem pomáhat sociálně vyloučeným osobám a těm, kterým sociální vyloučení hrozí. Umožňuje jim vstup na trh práce, čímž podporuje jejich integraci a ekonomickou soběstačnost. Zisk je přednostně využíván pro další rozvoj sociálního podnikání.

Minimálně 30 % zaměstnanců v těchto sociálních podnicích musí pocházet z cílových skupin, jako jsou zdravotně znevýhodnění, dlouhodobě nezaměstnaní a evidovaní na Úřadu práce ČR, osoby s opakovanými problémy při hledání zaměstnání, propuštění vězni nebo mladí lidé, kteří absolvovali ústavní nebo ochrannou výchovu.

Tipy pro milovníky tradiční řemeslné výroby piva

Díky podpoře IROP se mohou rozvíjet i malé řemeslné pivovary. Například v Neratově IROP podpořil projekt za více než 3,6 milionu korun z EFRR, z čehož byla mimo jiné vybavena novostavba pivovaru technologií pro vaření piva a ležáckými tanky. Díky této investici našlo smysluplnou práci 6 lidí s postižením. „V pivovaru pracují od jeho založení v roce 2017 a potvrdilo se, že zvláště práce v pivovarském sklepě, distribuci piva a administrativní činnosti mohou zvládat a že jsou platnými členy tzv. pivovarské chasy. Vzhledem k poměrně nízké fluktuaci lze vyvozovat, že i jim taková různorodá činnost vyhovuje,“ uvedl finanční a marketingový manažer Antonín Nekvinda.

Velmi oblíbeným moravským výrobcem řemeslného piva je i pivovar Tišnov. Loni sklízel významné úspěchy například v degustační soutěži Golden Bohemia. V kategorii Polotmavý silný sudový ležák obsadil s pivem „Abatyše Barbora“ nejvyšší možnou příčku. Na realizaci projektu bylo z EFRR poskytnuto přes 2, 6 milionu korun. Podpořilo se navýšení kapacity ležáckého sklepa a zakoupení cylindro-kónického tanku pro výrobu svrchně kvašených piv, díky čemuž došlo k vyšší produkci minipivovaru a navýšení počtu zaměstnanců. Celkem vznikly 3 pracovní místa pro osoby vyčleněné z trhu práce. „Spolupráce s nimi je bezproblémová, většinou není potřeba větší asistence,“ uvedl ředitel a sládek pivovaru Petr Peška.

Slovácký pivovar v obci Šardice zase vyladil své ležáky do nejjemnějších detailů. V pivovaru se vaří pivo již od roku 2011 a aktivně sledují trendy, známé technologie, recenze produktů a vývoj trhu. Záměrem bylo vytvořit regionálně známou značku, která bude stálicí na všech slavnostech v okolí, a k tomu bylo potřeba rozvíjet technologie. Dříve pivo vařili ve spřátelených pivovarech. IROP tady přispěl částkou přes 4 miliony korun z EFRR, které byly využity nejen na pořízení samotné technologie na výrobu piva, ale i rekonstrukce objektu pivovaru. Můžete tady ochutnat i novinku – speciální pivo, které vzdává hold místním horníkům za jejich celoživotní přínos regionu. Toto silné pivo je uvařeno z kombinace plzeňského, karamelového a barevného sladu, které mu dodávají bohatou chuť a výrazný charakter.

Zařazenoút 25.06.2024 09:06:00
ZdrojDotace EU
Origináldotaceeu.cz/cs/evropske-fondy-v-cr/novinky/socialni-podnikani-jsme-podporili-temer-540-milion

Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.