Pardubický kraj pokračuje v proměně sociálních služeb ústavního charakteru na služby komunitního typu



V sociální oblasti kraj zřizuje sedm pobytových služeb pro osoby se zdravotním postižením. Už řadu let se snaží o jejich přeměnu tak, aby klienti mohli žít co nejvíce v běžném prostředí. V současné době už 67 procent klientů žije v domcích nebo bytech. Krajští radní jednali o výstavbě, nebo nákupu dalších domků, do kterých by se mohli přesunout další klienti.

Cílem je, aby lidé s postižením nebo jinými specifickými potřebami, byli respektováni s právem na důstojný život. Proces proměny zahrnuje nejen přemístění z institucionální péče, ale i zajištění dostatečných podpůrných služeb a zdrojů v komunitě, aby tito lidé mohli žít plnohodnotně svůj život.

„Na plánovanou výstavbu, koupi, či rekonstrukci budou využity prostředky z evropských fondů. Deinstitucionalizace sociálních služeb spadá pod Regionální akční plán Pardubického kraje 2021-2027 financovaný prostřednictvím IROP. Jsem rád, že se nám touto cestou podařilo získat 224 milionů korun, které máme připraveny právě na podporu klientů, aby žili v přirozeném prostředí a byli součástí běžné společnosti,“ uvádí radní pro regionální rozvoj, Ladislav Valtr.

Intenzivní pozornost by měla být věnována i kvalitě poskytovaných služeb, aby nedošlo k přenosu ústavních prvků do nově budovaných domácností.

Připravované projekty rodinných domků za více než 320 milionů korun by měly zlepšit život dalším uživatelům, kteří využívají sociální služby. Můžu zmínit například některé obyvatele Domova pod Kuňkou v Rábech. Pro ně připravuje Pardubický kraj bydlení v rekonstruovaném domě v Heřmanově Městci a v novostavbě dvojdomku v Pardubicích v lokalitě Na Tvrzi. Další projekty jsou komunitní bydlení v České Třebové, Dům Za Vodou v Ústí nad Orlicí, nebo Komunitní dům sociální služby Domova Na cestě,“ popisuje Pavel Šotola, radní zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.

Pardubický kraj se v uplynulých letech stal v České republice lídrem v transformaci sociálních pobytových služeb a ostatní se k tomuto trendu postupně přidávají. „Například nového domku se už dočkali také klienti Domova u studánky v Anenské Studánce, který byl letos v dubnu slavnostně otevřen v Rudolticích nedaleko Lanškrouna. Nyní už je vydané stavební povolení na domek Rudoltice II, což považuji za další úspěch,“ podotýká Šotola.

obrázky


Zařazenost 26.06.2024 00:06:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125299/pardubicky-kraj-pokracuje-v-promene-socialnich-sluzeb-ustavniho-c...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.