Sbohem kanále! Krajští zastupitelé zrušili územní rezervu pro kanál Dunaj-Odra-Labe



Krajští zastupitelé na svém úterním jednání učinili poslední krok nad plánem na výstavbu labské větve průplavu Dunaj–Odra –Labe, když schválili aktualizace č. 4 Zásad územního rozvoje Pardubického kraje. Tato aktualizace řeší mimo jiné právě zrušení územní rezervy pro tento průplav, čímž se mohou odblokovat rozvojové aktivity měst a obcí na plánované trase.

„Zrušení blokace území pro průplav Dunaj–Odra–Labe je jednoznačnou dobrou zprávou pro starosty měst a obcí, ale také pro samotné občany či potenciální investory. Územní rezerva totiž obcím bránila v rozvoji. Nyní se tak odblokuje poměrně velké množství pozemků. Poměrně široký koridor byl vymezen v místech, která jsou vhodná pro jiné využití, ať už se jedná o bytovou nebo individuální výstavbu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který doplnil, že vyjmutí průplavu DOL neovlivňuje krajskou podporu pro splavnění Labe do Pardubic. „Projekt splavnění Labe do Pardubic a multimodální uzel má i nadále naši prioritu, proto ostatně opravy všech mostů na trase řešíme také v tomto kontextu tak, aby průplavný profil odpovídal budoucímu splavnění,“ doplnil Netolický.

Krajský radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr, do jehož gesce změna zásad územního rozvoje spadá, vyjmenoval také další významné změny. „Zásady územního rozvoje Pardubického kraje byly vydány krajským zastupitelstvem v dubnu 2010, jejích první aktualizace proběhla v září 2014, druhá pak v červnu 2019 a třetí aktualizace v září 2020. Ve čtvrté změně řešíme kromě průplavu Dunaj-Odra-Labe mimo jiné také upřesněnou trasu přivaděče k dálnici D35 kolem Vysokého Mýta a Chocně. Aktualizace obsahuje také vymezení specifické oblasti SOB 9, ve které se projevuje aktuální problém ohrožení území suchem, vymezení plochy územní rezervy RN09 pro lokalitu vhodnou pro akumulaci povrchových vod Albrechtice na vodním toku Moravská Sázava, zrušení koridoru P01 – propojovací VVTL plynovod Olešná – Náchod – Polsko. V rámci dokumentu také vypouštíme koridory, ve kterých byly již záměry realizovány. Ruší se tak například pro přeložku silnice I/37 v úseky Chrudim – Slatiňany,“ upřesnil radní Ladislav Valtr.


Zařazenost 26.06.2024 00:06:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125300/sbohem-kanale-krajsti-zastupitele-zrusili-uzemni-rezervu-pro-kana...

Související témata

Povodně
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.