Nové finanční centrum na podporu ambicí průkopnických měst v oblasti zmírňování změny klimatu a přizpůsobování se této změně

Nové finanční centrum na podporu ambicí průkopnických měst

Komise zřizuje nové centrum Climate City Capital Hub, což je mezinárodní finanční zdroj na další podporu měst účastnících se mise EU zaměřené na klimaticky neutrální a inteligentní města.

Díky novému centru budou města, která již získala značku Města EU, schopna:

  • Přístup k finančnímu poradenství ve spolupráci s poradenskými službami Evropské investiční banky (EIB);
  • Strukturovat své finanční potřeby tak, aby rozuměli různým způsobům financování projektů, včetně sdružování projektů; a pokud
  • Zavést projekty pro řadu poskytovatelů kapitálu, včetně věřitelů a investorů z veřejného a soukromého sektoru (jako je filantropický a podnikový kapitál, jakož i inovativní financování, jako je skupinové financování a dluhopisy vázané na udržitelnost), a podporovat proces uzavírání.

Jako doplněk služeb EIB bude zřízeno centrum Climate City Capital Hub s podporou mise EU pro klimaticky neutrální a inteligentní města a mise EU pro přizpůsobení se změně klimatu. Zvláštní důraz bude kladen na zapojení soukromého kapitálu. V případě měst, která podepsala chartu mise pro přizpůsobení se změně klimatu a obdržela značku Města EU, budou tyto služby pokrývat projekty v oblasti zmírňování změny klimatu i přizpůsobování se této změně, přičemž budou uplatňovat holistický přístup k boji proti změně klimatu.

Centrum bude spravovat platforma Komise pro provádění Města, kterou v současné době řídí projekt NetZeroCities. Komise oznámila jeho vytvoření na konferenci Města v roce 2024, která se konala ve dnech 25. a 26. června ve Valencii.

Kromě toho EIB vyčlenila úvěrové krytí ve výši 2 miliard EUR určené městům prostřednictvím značky Mise Města na podporu jejich plánů investovat do energetiky, účinných budov, systémů dálkového vytápění, energie z obnovitelných zdrojů, udržitelné mobility, obnovy a obnovy měst, vodohospodářské a sociální infrastruktury. Posiluje podporu EIB pro města označená jako „značená“ a přidává specializovaný finanční nástroj k poradenským službám.

Další kroky

Dosud bylo 33 měst uděleno označení mise EU pro klimaticky neutrální a inteligentní města: 10 v říjnu 2023 a 23 v březnu 2024. Označení je důležitým milníkem v práci měst. Oceňuje úspěšný rozvoj klimatických smluv pro města, které nastiňují celkovou vizi měst ohledně klimatické neutrality a obsahují akční plán i investiční plán. Města spoluvytvářejí své klimatické smlouvy pro města s místními zúčastněnými stranami, včetně soukromého sektoru a občanů. Z 33 dosud předložených investičních plánů bylo na opatření v oblasti klimatu vyčleněno přibližně 114,1 miliardy EUR – v průměru 3,6 miliardy EUR na město. V současné době Komise přezkoumává dalších 23 klimatických smluv pro města.

Mise EU pro klimaticky neutrální a inteligentní města zároveň shromáždila více než 200 řešení, která pomohou městům na cestě ke klimatické neutralitě. Řešení zahrnují od A – „Pokročilá podpora renovací“ až po Z – „Busy s nulovými emisemi“ a lze je nalézt v úložišti znalostí.

Pozadí

Města produkují více než 70 % celosvětových emisí CO2 a spotřebovávají více než 65 % světové energie. Opatření ve městech mají zásadní význam pro zmírňování změny klimatu a mohou významně přispět k urychlení úsilí o dosažení právně závazného závazku dosáhnout klimatické neutrality v EU jako celku do roku 2050, jakož i k cíli EU snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 55 % a obecněji splnit Zelenou dohodu pro Evropu. Cílem mise EU Města je pomoci evropským městům dosáhnout klimatické neutrality a poskytnout jejich občanům čistší ovzduší a bezpečnější dopravu a zbavit je dopravních zácp a hluku.

V dubnu 2022 bylo k účasti na misi vybráno 100 měst v EU a 12 měst v zemích přidružených k programu EU pro výzkum a inovace Horizont Evropa. Testují inovativní meziodvětvové přístupy, včetně přístupů k zapojení občanů, řízení zúčastněných stran a vnitřní správě s cílem urychlit jejich cestu ke klimatické neutralitě. To z nich činí centra pro experimentování a inovace, která všem evropským městům umožní následovat do roku 2050.

Pro více informací

Climate City Capital Hub (Climate City Capital Hub)

Mise EU: Klimaticky neutrální a inteligentní města

Mise EU: Přizpůsobování se změně klimatu

Informativní přehled – Města na cestě ke klimatické neutralitě

Informační přehledy z A – „Pokročilá podpora renovací“ do Z – „Busy s nulovými emisemi“

Quote

Je skvělé, aby se mise EU zaměřené na města a přizpůsobení se změně klimatu spojily a spojily své síly. Prostřednictvím centra Climate City Capital Hub posílíme naši podporu městům, která zmapují cestu ke klimatické neutralitě spolu se svými plány pro zmírňování změny klimatu a přizpůsobování se této změně.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-06-25


Zařazenost 26.06.2024 12:06:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/3482&language=cs
guid/IP/24/3482/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.