Artefakt v dopravním terminálu vzdává hold genialitě Josefa Sousedíka

Město Vsetín využilo stavby nového dopravního terminálu k udělení pocty vynálezci, starostovi Vsetína, podnikateli a mučedníkovi Josefu Sousedíkovi. Vyhlásilo veřejnou soutěž na zhotovitele uměleckého díla, které má Josefa Sousedíka připomínat a následně jeho vznik financovalo. Umělecký artefakt z dílny sochařky Veroniky Plátkové odkazuje na vlak Slovenská strela, pro nějž Sousedík mimo jiné vymyslel ektromechanický přenos výkonu ze spalovacího motoru na hnací soukolí. Plastika, kterou tvoří červená lokomotiva v typickém odstínu ikonického vlaku, svítící hybridní motor a vynálezcova skica, byla odhalena v rámci slavnostního otevření dopravního terminálu. Na to, jak myšlenka vzniku uměleckého díla vznikla, jsme se zeptali Dalibora Maruny ze spolku Josef Sousedík genius Valašska, který se odkazu Josefa Sousedíka systematicky věnuje.
Artefakt Slovenská strela

Jak se zrodila myšlenka vyrobit artefakt odkazující na Josefa Sousedíka?

Myšlenka sochařské výzdoby vznikla souhrou okolností. Na jaře roku 2023 jsme měli schůzku s panem starostou Jiřím Čunkem a s kolegy jsme jej informovali o vzniku spolku Josef Sousedík genius Valašska, hovořili o záměrech, cílech, zamýšlených aktivitách a podobně. V rámci rozhovoru probleskla jakási myšlenková linie rozestavěného nádraží, Sousedíkův odkaz, Sousedík a železniční doprava, nový dopravní terminál a příležitost k umělecké výzdobě s tématikou Josef Sousedík.


Můžete blíže popsat průběh příprav až k samotné realizaci a kdo se na celém procesu podílel?

Naplnění zmíněné myšlenky bylo řetězcem konkrétních kroků. Například stanovení rozměrů díla, vypsání umělecké soutěže, vytvoření hodnotící komise, výroba vítězného návrhu. Neumím konkrétně vyjmenovat všechny zainteresované, ale určitě zmíním starostu Jiřího Čunka, architektku Martinu Hovořákovou, architekta Libora Sošťáka. Myslím, že Správa železnic a OHLA (zhotovitelská firma přestavby vlakového nádraží – pozn. red.) byly také důležitým článkem v celém dění.


Kdo je autorem artefaktu a jak byl vybrán?
Autorkou sochařské výzdoby je Veronika Plátková, výtvarnice, která je absolventkou katedry Maria Kotrby Ostravské univerzity a ve své volné tvorbě se věnuje figurálnímu sochařství. Návrhy byly posouzeny hodnotící komisí sestavenou radnicí, také za účasti Správy železnic. Těší mne, že hodnocení předložených návrhů se aktivně zúčastnil také Tomáš Sousedík.


Co vám osobně se na artefaktu nejvíce líbí?

O Josefu Sousedíkovi se ví, že byl obdařen geniální elektrotechnickou intuicí, díky které doslova viděl energie, síly okolo nás a uměl je přenést do funkčních strojů, jež lidem ulehčují práci. Proto se mi na artefaktu líbí názorné a pochopitelné ztvárnění linie počáteční myšlenky, nákresu myšlenky, konkrétního plánu a na konci reálného výrobku, tedy Slovenské strely se zdůrazněním světově patentovaného hybridního pohonu v podhledu. Při velkém množství Sousedíkových vynálezů patří Slovenská strela ve spojení se Sousedíkovým pohonem k těm nejznámějším. O to víc mne těší, že připomínku, symbol tohoto můžeme vnímat v terminálu vsetínského nádraží.


Jaké další aktivity nebo projekty ve vztahu k Josefu Sousedíkovi připravujete?

Myslím si, že současné povědomí o Josefu Sousedíkovi se dá ještě výrazněji rozšířit. Proto jakákoliv naše aktivita má připomínat jeho význam a odkaz a více jej zviditelňovat. Tento rok je spojen se Sousedíkovým trojvýročím: 130 let od narození, 105 let od založení firmy, 80 let od úmrtí. Zcela určitě při této příležitosti proběhnou konkrétní akce a budeme o nich s předstihem informovat. Podotknul bych, že podporu a spolupráci nám poskytují SOŠ Josefa Sousedíka a Masarykova veřejná knihovna. Také děkuji za podporu spolku firmám TES Vsetín, KHS.Digital, Mezopravna, Austin Detonator, KSK Design a H&B delta. Ve střednědobém horizontu bychom chtěli dosáhnout toho, aby se vybrané aspekty osobnosti Josefa Sousedíka propsaly do struktury města a oslovovaly další generace. Myslím, že podrobněji tento záměr můžeme přiblížit někdy příště.




Jana Raszková

Zodpovídá: Mgr. Jana Raszková
Vytvořeno / změněno: 30.5.2024 / 30.5.2024

Zařazenost 26.06.2024 15:06:00
ZdrojMěsto Vsetín
Originálmestovsetin.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=18676&id=558642
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.