Víme, čím žil Jablonec před 100 lety - červenec, srpen 1924

Sto let – to jsou přibližně tři lidské generace. Vybrali jsme pro vás z oblíbeného deníku Gablonzer Tagblatt, čím žil Jablonec před sto lety.

1. července 1924, 179, strana 1, ranní vydání

Praha. Národně demokratický časopis Ráno sděluje, že posledních dnech bylo zatčeno osm osob, ponejvíce Rusů, pro podezření ze špionáže pro Sovětský svaz.

2. července 1924, 180, strana 3, 4, večerní vydání

Inzerát. Na výměnu dám 18letou slečnu, která v Jablonci bude navštěvovat českou obchodní školu, za dítě, které u nás bude chodit na základní školu. Mám velké hospodářství. Anna Součková, pošta Konecchlumí.

Inzerát. Hledám pro 15letého syna, který bude v Jablonci navštěvovat českou obchodní akademii, od počátku školního roku byt u dobré rodiny. Popřípadě nabízím na výměnu pobyt pro dívku na příští školní rok v Turnově. Adresa v redakci. Pod zn. Péče o děti.

3. července 1924, 181, strana 5, večerní vydání

Ze světa. Velká Británie. Hrozí vyhubení goril? Sir Albert Guay, ochránce přírody, píše, že v posledních třech letech byly téměř vyvražděny poslední tlupy těchto zvířat v Belgickém Kongu. Zvláště ohroženy jsou gorily horské poblíž jezera Kiwu. Pak žijí ještě gorily v západní Africe.

4. července 1924, 182, strana 5, 6, večerní vydání

Jablonec. Spolek volnomyšlenkářů uspořádá v neděli v 9 hodin v přírodním divadle na Proseči lesní pobožnost, na které bude mít přednášku pan učitel Fiebinger z Ústí nad Labem. Přítomní ještě uslyší hudební skladby interpretované na harmoniu Förster a sborový zpěv. Obyvatelstvo je srdečně vítáno.

Ze soudní síně. Liberec. Před krajským soudem stanul sklář Karl König, narozený roku 1892 v Cařihradu, bytem Mnichovo Hradiště. Je obviněn z mnoha podvodů. Vylákal v září 1920 od firmy Ludwig Moser a synové a u firmy Leopold Riedel v Rýnovicích 600 Kč a menší sumy jako zálohu na mzdu, předstíral, že chce u nich pracovat, ale zmizel. V listopadu 1920 seděl v Tanvaldu ve vyšetřovací vazbě a po propuštění se vydal s lístkem od spoluvězně k jeho tetě v Horním Tanvaldě. Na lístku stálo původně, aby vydala doručiteli 10 Kč, on to přepsal na 1 000 Kč, ale teta mu neuvěřila. König byl odsouzen na šest týdnů těžkého žaláře.

5. července 1924, 183, strana 6, večerní vydání

Dalešice. V neděli 29. 6. zde byl odhalen pomník obětem světové války, čímž se vyplnilo přání zdejších obyvatel. Odhalení prostého pomníku, který stojí v centru obce, se zúčastnily všechny spolky a představenstvo obce. Pan učitel Kotrba měl projev o vypuknutí války a o těžkém duševním i tělesném utrpení, které přinesla. Písně pěveckého sboru přispěly ke zdaru slavnosti.

14. července 1924, 192, strana 5, večerní vydání

Sport. Fotbal. DSK x DFK Liberec 1:1; poločas 0:1. Utkání se hrálo 13. 7. Vysoká teplota měla vliv na výkonnost obou mužstev. Náhradníci za Lercha, Kaima a Zimmermanna nesplnili očekávání. Návštěvnost nebyla velká, protože současně probíhalo mnoho dalších akcí.

15. července 1924, 193, strana 2, ranní vydání

Inzerát. Dnes v 8 hodin večer pořádá světoznámý cirkus Carl Hagenbeck z Hamburku své první slavnostní gala představení v Jablonci na Horním náměstí. Senzační program. Obrovský zvěřinec. Drezúra exotických zvířat. Představení se koná každý den od 8 hodin večer, v sobotu a v neděli ještě další představení ve 4 hodiny odpoledne. Večer vyjedou mimořádné tramvajové spoje do všech směrů.

26. července 1924, 204, strana 8, 12, večerní vydání

Vídeň. Rakouské ministerstvo obchodu bude pořádat ve dnech 8. a 9. 9. slavnost na počest 100. výročí zahájení provozu na první evropské železniční lince Linec – České Budějovice. Na slavnost jsou pozváni i členové československé vlády.

Jablonecký tělocvičný spolek zve občany na Anenský věneček, který se bude konat ve všech sálech tělocvičny v neděli 27. 7. od 8 hodin večer. Zahraje kapela pana Otta. Vstup 5 Kč.

29. července 1924, 206, strana 4, večerní vydání

Anenský jarmark měl v sobotu a v neděli pěkné počasí. Obchodníků přišlo hodně – obsadili 672 stánků (o 70 méně než vloni). Prodalo se dost porcelánového nádobí, také smaltované nádobí a keramika. Konfekce, prádlo, boty, klobouky tak populární nebyly, i když návštěvníků z města a okolí bylo hodně. Na dobytčím trhu se nabízelo 8 koní, 37 kusů hovězího dobytka, 5 koz a 73 podsvinčat. Rozruch způsobil v pondělí prodavač párků: praštil svou družku po krátké hádce kilovým závažím do hlavy. Doktor Fritsch jí obvázal hlavu a nechal ji převézt do nemocnice. Paní však odpoledne zase prodávala párky.

2. srpna 1924, 210, strana 9, večerní vydání

Inzerát. Dva chlapce, kteří se chtějí naučit česky, přijme za úplatu na školní rok 1924/25 Karel Nedvěd, Mnichovo Hradiště. Informace podá Josef Žítek, Korunní 37.

15. srpna 1924, 224, strana 2, večerní vydání

Výzva. Jablonec. Hledá se ztracená nebo ukradená aktovka. Majitel odjel od litoměřické nemocnice 13. 8. do Jablonce. Na trase se pohyboval v rozmezí 7.30 ráno do 10 hodin večer. Aktovka nese razítko výrobce (Flanderka) a obsahovala dopisy na adresu Otto Simm, fotografie, americké státní dluhopisy a větší částku v dolarech. Nálezce aktovky, nebo osoba s informacemi o ní nechť se hlásí na policii.

20. srpna 1924, 229, strana 2, 4, ranní a večerní vydání

Praha. Černá kronika. Falešný dolarový milionář Harry Gray jezdil pouze autem, měl v Praze luxusní byt, dostal se až do elitní společnosti průmyslníků a politiků. Městu Bratislava chtěl zařídit půjčku 70 000 000 Kč pouze za slib, že po něm pojmenuje ulici. Nyní je už tři týdny nezvěstný a s ním i peníze. Policie vypátrala, že je to vlastně Polák a varovala politiky, aby se s ním nestýkali. Pozdě…

Rüdiger. O nedávno odhalené soše a o jejím autorovi Franzi Metznerovi píše Prager Tagblatt. Kašna s postavou rytíře měla původně stát ve Vídni před Votivním kostelem.

Christa Petrásková


Zařazenost 26.06.2024 17:06:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=42700&clanek=42974

Související témata

Petr Žít
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.