JE v Mechové staví kogenerační jednotku

Jablonecká energetická (JE) začíná v Mechové ulici stavět novou kogenerační jednotku (KGJ). Vzniká kvůli tomu přístavba ke stávající kotelně a přibude akumulační nádrž na vodu. JE na konci května uspořádala přímo na místě den otevřených dveří, aby obyvatele sídliště seznámila s plánovanými úpravami.

„Uvědomujeme si, že jakákoli stavební činnost, která se v sídlišti děje, je pro obyvatele nepříjemná a zasahuje do jejich komfortu. Rozhodli jsme se proto uspořádat setkání, na kterém jsme lidem představili budoucí podobu celého objektu a vysvětlili, co se bude dít a jaká omezení mohou čekat. Vzájemná komunikace je pro nás důležitá. Záleží nám na tom, aby se lidem v Jablonci žilo dobře bez ohledu na to, zda jsou našimi odběrateli nebo ne,“ vysvětluje záměr společnosti předseda představenstva Petr Roubíček.

„Přizvali jsme ke spolupráci kancelář architektury města. Její členové se vyjádřili k plánovým technickým objektům a navrhli vhodné urbanistické řešení,“ pokračuje Jaroslav Šída, manažer energetických projektů JE. Lidé si tak mohli na panelech před kotelnou prohlédnout vizualizace budoucí podoby a popovídat s vedoucí kanceláře architektury města (KAM) Pavlínou Müllerovou.

Na humanizaci technických objektů včetně zelených ploch společnost plánuje uvolnit 2,5 až 3 miliony korun. Přístavba s kogenerační jednotkou bude podle projektu KAM zčásti zakrytá kovovou treláží, po níž se budou pnout rostliny. JE počítá i s výsadbu zeleně a nového trávníku.

Parkovací místa neubydou

Hlavní stavební práce by se měly odehrát během letních prázdnin, na ně pak navážou instalace technologií. Obyvatelé sídliště měli největší obavu, že kvůli stavbě zmizí nějaká parkovací místa. To se ale nestane. Parkoviště by neměla zabrat ani stavba. „Pokud dojde na nějaká dopravní omezení, tak pouze na dobu nezbytně nutnou, například instalace akumulační nádrže o objemu 80 m3 si vyžádá jeřáb, ale během jednoho dne by mělo být hotovo,“ říká Petr Kadlec, který je za ČEZ Energo za stavbu odpovědný.

JE klade důraz na zelenou energii

ČEZ Energo ve spolupráci s JE v Jablonci již vybudoval a provozuje celkem pět kogeneračních jednotek. KGJ Mechová bude šestou instalací. Její parametry jsou shodné s KGJ Březová, která byla instalovaná mezi prvními v roce 2020. Další KGJ jsou součástí technologií v kotelnách Liberecká, B. Němcové a J. Hory.

„Při instalaci i následném provozu uplatníme zkušenosti z předešlých instalací. Výsledkem bude účinnější a efektivnější výroba tepla a teplé vody a stabilizace ceny tepla pro koncového zákazníka,“ konstatuje Martin Kočí, manažer obchodu a projektů JE, a dodává, že kapacita staronového zdroje v Mechové ulici je dostatečná i pro případné další zájemce o připojení k soustavě centrálního zásobování teplem. (mh)

Co je kogenerace?

Slovo kogenerace pochází z anglického co-generation a znamená společnou výrobu elektřiny a tepla. Kogenerační jednotku tvoří spalovací motor uzpůsobený pro spalování plynu. Motor je napojen na generátor vyrábějící elektrickou energii, která je dodávána ke spotřebě v místě výroby nebo do sítě. Motor i generátor produkují teplo, které je systémem chlazení odváděno přes výměník do topného systému nebo využito pro ohřev vody. Zdroj energie je tak využit efektivněji s maximální účinností a nižším dopadem na životní prostředí.


Zařazenost 26.06.2024 17:06:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=42700&clanek=42978

Související témata

Energetika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.