Z pohledu cen pohonných hmot budou tyto prázdniny jedny z nejdražších v historii

Z pohledu cen pohonných hmot budou tyto prázdniny jedny z nejdražších v historii

Petr Lajsek
07:56 27. června 2024
Zdroj: Depositphotos

Minulý týden dosáhly pohonné hmoty svého dna a v posledních dnech ustavičně zdražují. Za posledních 7 dnů průměrná cena benzínu vzrostla o 19 haléřů na 37,96 Kč za litr. Ještě výrazněji však zdražila nafta. Cena za litr v průměru vzrostla o 44 haléřů na 36,50 Kč. Daný trend by měl vydržet i v následujících týdnech. Začátek prázdnin totiž znamená vrchol motoristické sezóny a růst poptávky po pohonných hmotách.

Do začátku července by mohla průměrná cena benzínu dále vzrůst o nižší desítky haléřů. U nafty se můžeme dočkat i překonání průměrné ceny 37 Kč za litr, jelikož cenu bude výše tlačit vysoká poptávka a nižší zásoby. Z pohledu cen pohonných hmot tak budou tyto prázdniny jedny z nejdražších v historii. Zaostanou jen za rokem 2022, kdy nastala energetická krize. Za vývojem cen pohonných hmot v posledních dnech stojí situace na burze v Rotterdamu, kde od prvního červnového týdne začaly ceny nafty i benzínu prudce růst. Po květnové korekci totiž výrazně začala zdražovat ropa Brent, která nyní atakuje 85 dolarů za barel, což jsou nejvyšší úrovně od začátku května. Cena ropy roste kvůli odhadům velmi silné motoristické sezóny, kterou očekáváme v létě. Vysoká poptávka by měla způsobit nedostatek ropy na trhu. Během července se ceny nafty a benzínu budou postupně vyrovnávat a přiblíží se na méně než korunu.

Za růstem cen ropy stojí i geopolitické napětí, které se opět stupňuje po celém světě. Izrael a Libanon si vyměňují výhružky o případném konfliktu. Vůdci hnutí Hizballáh varovali Izrael před rozpoutáním války. Stále přítomné jsou také útoky jemenských separatistů na lodě v Rudém moři. Minulý týden dokonce došlo k potopení jedné z řeckých lodí. Stále také pokračují ukrajinské útoky na ropné rafinérie na území Ruska. Prezident Zelensky zmínil, že Ukrajině se již podařilo zasáhnout 30 rafinérií, což výrazně ovlivňuje ruskou možnost produkovat a exportovat pohonné hmoty.

Situace v Číně je nevyzpytatelná. Z Číny stále putují smíšená ekonomická data. Data ke spotřebě ropy jsou zatím také smíšená. Během prvního kvartálu rostla v meziročním srovnání spotřeba ropy v Číně o 800 tisíc barelů denně. Během posledních měsíců to však nebylo ani 100 tisíc denně. V Číně navíc doplňují své strategické ropné rezervy, domácí poptávka po ropě tak nemusí být tak silná, jak se původně očekávalo. Právě Čína se letos měla postarat o většinu růstu světové spotřeby. Kartel OPEC letos očekával růst světové poptávky o 2,2 milionu barelů denně, zatím to však vypadá pouze na 1 milion denně. Blíží se navíc americké prezidentské volby a inflace je tématem číslo jedna. Na inflaci se z velké části podílejí právě pohonné hmoty a cílem obou kandidátů jsou tak co nejnižší ceny. Od října by se navíc měly snižovat dobrovolné škrty v produkci zemí OPEC. Přes léto tak mohou být ceny pohonných hmot vyšší, delší výhled by ale měl být pozitivnější.

Zdroj: Purple Trading, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Komodity

Zařazenočt 27.06.2024 07:06:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/z-pohledu-cen-pohonnych-hmot-budou-tyto-prazdniny-jedny-z-nejdrazsich-v-historii/
KategorieKomodity, Trhy Komodity
AutorPetr Lajsek
guidhttps://roklen24.cz/?p=160238

Související témata

Cena ropy | Cena plynu | Ceny komodit | Ceny akcií | Vývoj cen
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.