SP ČR spoluzakládá novou AI platformu

Propojit český akademický, veřejný, soukromý i neziskový sektor, pomáhat formovat a rozvíjet komunitu okolo AI a zastřešit aktivity na podporu tohoto tématu. Nejen o to bude usilovat nově vzniklá Česká národní AI platforma (CNAIP). Sedm zakládajících členů –?????? Svaz průmyslu a dopravy ČR, prg.ai, Brno.AI, CzechInvest, ICT Unie, BIC Plzeň a MSIC Ostrava –?????? stvrdilo svůj záměr spolupracovat podpisem memoranda dne 25. června 2024.

Většina zakládajících členů CNAIP se intenzivně věnuje rozvoji ekosystému umělé inteligence v Česku již řadu let. Právě jejich mnohaleté zkušenosti a kontinuální práce se všemi relevantními aktéry v oblasti AI jsou klíčovými předpoklady pro úspěšné naplnění cílů Platformy. Zejména ambice posílit pozici Česka na poli umělé inteligence.

Jedním z cílů AI platformy je také podpora větší integrace umělé inteligence v českých firmách, veřejné správě či ve vzdělávání. To, spolu s prosazováním legislativních změn, a to především v oblasti regulace a bezpečnosti AI, navazuje na aktivity iniciované zakládajícími členy.

„Dosavadní zkušenosti ukazují, že firmy v Česku s používáním AI vyčkávají. Často se umělé inteligence obávají, neorientují se v problematice, mají obavy z velké administrativní zátěže a nákladů a nevidí benefity. AI platforma se proto bude soustředit i na to, jak české firmy naučit dělat byznys s umělou inteligencí, aby mohly naplno využít její potenciál,“ vysvětluje Milena Jabůrková, viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Základ spolupráce: podzimní festival umělé inteligence a oborové ocenění Česká národní AI platforma chce také šířit ve společnosti osvětu v oblasti AI a vysvětlovat, k čemu je umělá inteligence užitečná. I za tímto účelem plánuje Platforma pořádat již třetí ročník Dnů AI, které letos proběhnou v termínu 14. - 27. října a nově se představí po celém Česku. V listopadu pak bude vyhlášeno jediné oborové ocenění v oblasti umělé inteligence - AI Awards. Letos již pod hlavičkou CNAIP opět ocení ty nejlepší počiny.

„Založení AI platformy je důležitým mezníkem v rozvoji AI ekosystému a jeho formování napříč všemi sektory. Přirozeně navazuje na dlouholeté aktivity prg.ai i dalších členů, kteří podpisem memoranda deklarují potřebu posilovat národní inovační ekosystém. A zejména zájem společně Česko etablovat mezi evropské špičky AI,“ říká Michal Pěchouček, předseda výkonného výboru organizace prg.ai.

Průzkum: firmy v Česku s AI zatím nepracují, je třeba ukázat benefity
Více než polovina firem v Česku zatím umělou inteligenci ve svém podnikání nepoužívá. Většina podniků, která AI využívá, pak s tímto nástrojem nepracuje strategicky. AI je tak pro ně nevyužitá příležitost, ukázal nedávný průzkum členů CNAIP - Svazu průmyslu a dopravy ČR a ICT Unie. AI platforma to chce ale změnit. Chce naučit firmy, ale i celou společnost, aby se AI nebály a využily naplno benefity, které tato technologie přináší.


Zařazenočt 27.06.2024 13:06:00
Zdrojspcr
Originálspcr.cz/news/16836-sp-cr-spoluzaklada-novou-ai-platformu
KategorieHlavní, Aktuálně
Autorosevcik@spcr.cz (Ondřej Ševčík)
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.