Dvě velké dotace kraje pomohou významným památkám

.jpg" title="Vizualizace pro Smetanovu Litomyšl ">Vizualizace pro Smetanovu Litomyšl
(28.6.2024)

Zastupitelé Pardubického kraje na své červnovém jednání schválili také dotace pro obnovu památek v kraji. Dvě největší představil zastupitelům náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek. Jedná se o nové zastřešení nádvoří Zámku Litomyšl pro pořádání Smetanovy Litomyšle a další etapu rekonstrukce Larischovy vily.

Na zámku zapsaném v UNESCO vznikne SmetaNOVÝ sál

Mimořádně atraktivní prostředí zámeckého nádvoří v Litomyšli s výtečnou akustikou obohacuje specifické kouzlo nedalekého místa narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Aby se eliminoval vliv nepřízně počasí na živé pořady, byla od roku 1996 každoročně do nádvoří na dobu konání festivalu stavěna konstrukce výsuvného zastřešení. V souvislosti s probíhající rekonstrukcí zámku ale bylo rozhodnuto, že stávající zařízení se na nádvoří nesmí vrátit.

„Proto vznikla snaha vytvořit novou konstrukci, která umožní využít nádvoří i nadále k pořádání koncertů Smetanovy Litomyšle, bude odolná proti vlivu počasí a zároveň vyhoví náročným podmínkám památkářů. Tohoto nejednoduchého úkolu se ujal architekt Josef Pleskot. Ten pojal celý projekt komplexně, aby vznikl koncertní a divadelní sál s pohodným hledištěm, praktickým jevištěm a také s divadelní technikou umožňující vznik kreativních inscenací. Takzvaný SmetaNOVÝ sál vzniká v úzké spolupráci s Národním památkovým ústavem a bude tak reprezentativním místem, kde kvalitní umění citlivě oživí vzácnou památku. Celkový rozpočet je odhadován na 50 milionů korun. Získání této částky nebude určitě snadné, předpokládá se zapojení sponzorů, mecenášů a veřejné sbírky. Pardubický kraj, který je spolupořadatelem Smetanovy Litomyšle, na červnovém zastupitelstvu rozhodl přispět letos částkou pět milionů korun. Bude-li potřeba, částka může být v příštím roce ještě navýšena,“ uvedl Roman Línek.

Národní festival Smetanova Litomyšl si vydobyl vysoké renomé a jeho další rozvoj nově podpoří úzká spolupráce s Českou filharmonií, která si jej vybrala jako svoji domovskou letní scénu a bude zde realizovat mimořádné projekty.

V Larischově vile budou rekonstruovat interiéry

Chátrajícího šlechtického sídla spojeného za německé okupace s popravami v nedalekém lesíku, se před lety ujala Československá obec legionářská. Po přípravných projektech začaly v roce 2019 jeho opravy. „Od samého začátku se na této rekonstrukci podílí i Pardubický kraj, který inicioval vznik memoranda s městem Pardubice a Ministerstvem kultury a ze svých dotací posílá legionářům ročně 3-10 milionů korun. Za tu dobu byly nejprve odstraněny havarijní stavy budovy, poté byla dokončena celá oprava střechy, všech fasád a rozvody sítí a vody v objektu. Povedlo se také opravit věž a začalo se s rekonstrukcí jídelny. K urychlení dokončovacích prací jsme nyní navrhli částku 10 milionů korun,“ shrnul situaci hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který stál u záchrany Larischovy vily od začátku.

„Současná dotace Pardubického kraje pomůže na této národní kulturní památce s rekonstrukcí interiérů západního křídla, jídelny, přilehlého sálu a na úhradu nákladů vynaložených na vypracování posudků, záměrů a úpravy projektu. Dále pak na rekonstrukci interiérů suterénu, kde je potřeba opravit topení a restaurovat různé historické prvky,“ dodal Línek. Celkový rozpočet této etapy je 17 milionů korun.

obrázky

Vizualizace pro Litomyšl
Vizualizace pro Litomyšl
Larischova vila
Larischova vila

Zařazenopá 28.06.2024 00:06:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125348/dve-velke-dotace-kraje-pomohou-vyznamnym-pamatkam


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.