Olomouc byla pro mě inspirací, řekl sochař Ivan Theimer primátorovi

Olomouc byla pro mě inspirací, řekl sochař Ivan Theimer primátorovi

O umění, spojitostech mezi toskánskou Luccou a Olomoucí, ale také trochu o politice se včera na radnici bavil Ivan Theimer s primátorem Miroslavem Žbánkem. Světově proslulého sochaře a tvůrce Arionovy kašny doprovázela k přijetí jeho manželka, syn se snoubenkou a ředitel Muzea umění Ondřej Zatloukal.

„Kašny patří k Itálii, Římu, ale i Francii, třeba Aix-en-Provence, kde jsou dokonce i s minerálními prameny,“ vysvětlil sochař primátorovi svou inspiraci. Tou hlavní ale byla kašna v Lucce, včetně její výšky, která zprvu vadila památkářům. „Ty barokní kašny jsou vysoké, aby z nich mohli pít koně, to už není potřeba, v Lucce je kašna také plytká. A starosta Luccy nám pak dokonce vyčítal, že jsme tu kašnu okopírovali,“ řekl Theimer. Podle něj jsou za jeho uměleckou tvorbou spojitosti – Olomouc, baroko, Středomoří a Toskánsko. „To je taková nějaká akumulace, nebýt Olomouce, kdybych tady nežil, kdybych nevěděl o Martinelliho díle, tak bych takhle netvořil,“ řekl Theimer.

Primátorovi také popsal, jak to bylo s obelisky pro Elysejský palác a prezidenta Mitterranda, včetně důvěrných historek, jak pro něj francouzský prezident z vrtulníku osobně fotografoval místa, která chtěl na obelisky zpracovat. Zároveň ale zalitoval, že mizí řemeslo bronzových slévačů. Jak zmizelo před lety z Paříže a on se kvůli tomu přemístil do Toskánska, pomalu se ztrácí i tam.

Na primátorovu otázku, zda má Theimer ve svých dílech i nějaký tajný vzkaz či šifru, kterou vyluští někdo po letech, odpověděl kunsthistorik Zatloukal. „S podobnými principy se hodně pracovalo v renesanci a raném baroku, kdy se rozbujel hermetismus, kabala a nové vědy. Dnes jsou to spíše vrstvy, s nimiž se pracuje,“ vysvětlil Ondřej Zatloukal. To potvrdil i Theimer. Pak se zapsal do pamětní knihy, kam vepsal i vzkaz: Díky za olomouckou inspiraci. A přikreslil delfína.

Ivan Theimer se do Olomouce vrátil po čtyřech letech. „Ta kašna dostala krásnou patinu,“ liboval si, když se v horku zchladil z pítka, které navrhl v roce 2017 a sedl si na její okraj. A potěšilo ho, že se v ní koupou děti. Dnes má mistr na programu komentovanou prohlídku v obrazárně kroměřížského zámku, kde jsou vystavena jeho raná díla a kterou nově zdobí jeho svítící stély.

Po Paříži, Hamburku, Luganu, Grenoblu a Olomouci je Kroměříž dalším místem spojeným s Theimerovými díly. Olomoucký rodák, který emigroval v roce 1968 po okupaci Československa sovětskými vojsky, oslaví letos v září osmdesátiny.

Fotografie:

| Poslední úprava: 28. června 2024 (pá)

A.I.

Zařazenopá 28.06.2024 09:06:00
ZdrojOlomouc.eu
Originálolomouc.eu/aktualni-informace/aktuality/29249

Související témata

Ivana Zemanová | Olomouc | Město Olomouc
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.