EU oznámí odstoupení od Smlouvy o energetické chartě a ukončí rozhodčí řízení uvnitř EU

EU oznamuje odstoupení od Smlouvy o energetické chartě

EU učinila poslední krok k ukončení platnosti Smlouvy o energetické chartě, mnohostranné obchodní a investiční dohody vztahující se na odvětví energetiky, která není slučitelná s cíli EU v oblasti klimatu a energetiky v rámci Zelené dohody pro Evropu a Pařížské dohody.

Rada a Komise zaslaly vládě Portugalska, která je úředním depozitářem Smlouvy, dvě písemná oznámení, v nichž oznámila vystoupení Evropské unie a Euratomu. Stažení vstoupí v platnost běhemjednoho roku. Tato oznámení navazují na dohodu mezi ministry energetiky zemí EU minulý měsíc o návrzích Komise na souběžné vystoupení a modernizaci Smlouvy.

Tento týden Unie a její členské státy rovněž dosáhly formální dohody o ukončení pokračování rozhodčích řízení uvnitř EU podle Smlouvy o energetické chartě, která jsou v rozporu s právem Unie. Cílem dohody je konkrétně vyjasnit ve prospěch soudů a rozhodčích soudů, že rozhodčí doložka stanovená ve Smlouvě o energetické chartě se nepoužije – a nikdy nemá – ve vztazích mezi investorem z EU a zemí EU.

Dohoda navazuje na rozsudekKomstroy, v němž Soudní dvůr rozhodl, že rozhodčí doložka ECT musí být vykládána v tom smyslu, že se nepoužije na spory mezi členským státem a investorem z jiného členského státu, které se týkají investice uskutečněné tímto investorem v prvním členském státě. Jinými slovy, podle unijního práva jsou rozhodčí nálezy v tomto rámci neplatné a jako takové jsou nevymahatelné kdekoli v Unii.

Tento rozsudek je závazný pro všechny členské státy a jejich vnitrostátní soudy. Rozhodčí soudy však ne vždy dodržovaly jasnou judikaturu soudů Unie, které nadále přijímaly příslušnost a vydávaly nálezy v řízeních uvnitř EU. Členské státy, EU a Euratom se proto rozhodly sjednat dohodu podle mezinárodního práva veřejného s cílem tuto záležitost vyřešit. Dohoda ve prospěch soudů a rozhodčích soudů objasňuje, že rozhodčí doložka stanovená ve Smlouvě o energetické chartě se nepoužije ve vztazích mezi investorem z EU a členským státem EU.

Členské státy a Unie se dále dohodly, že k uzavření jednání o dohodě připojí prohlášení o právních důsledcích rozsudku ve věci Komstroy. Toto prohlášení bylo podepsáno dne 26. června. Prohlášení nabývá účinku od podpisu a bude později zveřejněno v Úředním věstníku Evropské unie. Vzájemná dohoda nyní podléhá vnitřním postupům vedoucím k jejímu podpisu a vstupu v platnost. Pro Unii a Euratom připravuje Komise nezbytné návrhy pro zmocnění k podpisu a přijetí dohody.

Oba texty odrážejí judikaturu Soudního dvora Evropské unie a jsou zcela v souladu se zavedeným postojem Unie vyjádřeným při mnoha příležitostech, a to i na veřejném zasedání v jurisdikcích třetích zemí. Sekretariát Smlouvy o energetické chartě byl o této dohodě informován.

Pozadí

Smlouva o energetické chartě je mnohostranná obchodní a investiční dohoda vztahující se na odvětví energetiky, která byla podepsána v roce 1994 a vstoupila v platnost v roce 1998. Evropská unie je smluvní stranou uvedené smlouvy společně s Euratomem, 22 členskými státy EU (k 26. červnu 2024), jakož i Japonskem, Švýcarskem, Tureckem a většinou zemí západního Balkánu a bývalého Svazu sovětských socialistických republik s výjimkou Ruska a Běloruska. Pokud jde o členské státy EU, Itálie v roce 2015 jednostranně odstoupila. Francie, Německo, Polsko a Lucembursko již od Smlouvy o energetické chartě odstoupily. Slovinsko, Portugalsko a Španělsko rovněž zahájily postup vystoupení.

Komise jménem EU vyjednala modernizaci Smlouvy o energetické chartě s cílem uvést ji do souladu s cíli Unie v oblasti klimatu a energetiky a jejím rámcem pro ochranu investic. Vzhledem k nedostatečné většinové podpoře ze strany členských států však EU dosud nehlasovala pro modernizaci Smlouvy o energetické chartě. Komise následně navrhla, aby EU, Euratom a členské státy odstoupily od nemodernizované smlouvy, zejména kvůli obavám ohledně ochrany investic do fosilních paliv. Minulý měsíc bylo během belgického předsednictví EU dosaženo dohody s členskými státy o souběžném pokračování procesu vystoupení a modernizace.

Komise zároveň již řadu let spolupracuje s členskými státy s cílem vyjasnit právní rámec pro spory podle Smlouvy o energetické chartě. V říjnu 2022 zaslala Komise Radě, Evropskému parlamentu a členským státům sdělení, v němž uvedla svůj záměr zahájit jednání o dohodě mezi Unií, Euratomem a členskými státy v souvislosti s výkladem Smlouvy o energetické chartě, která by zahrnovala zejména potvrzení, že Smlouva o energetické chartě se neuplatňuje uvnitř EU, a proto nemůže sloužit jako základ pro rozhodčí řízení.

Unie se připojila ke Smlouvě o energetické chartě s partnerskými zeměmi po celém světě v rámci své vnější energetické politiky. Nabídka rozhodčího řízení obsažená v této smlouvě nikdy neměla za cíl nahradit systém soudní ochrany zavedený Smlouvami EU. Soudní dvůr Evropské unie ve svém rozsudku ve věci Komstroy uznal, že se jedná o jediný správný způsob výkladu Smlouvy o energetické chartě.

Pro více informací

Smlouva o energetické chartě


Zařazenopá 28.06.2024 12:06:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/3513&language=cs
guid/IP/24/3513/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.