Pardubický krajský úřad hostil seminář na téma ochrany měkkých cílů

.jpg" title="Pardubický krajský úřad hostil seminář na téma ochrany měkkých cílů ">Pardubický krajský úřad hostil seminář na téma ochrany měkkých cílů
(28.6.2024)

V budově Krajského úřadu Pardubického kraje se ve čtvrtek uskutečnil seminář zaměřený na ochranu měkkých cílů s názvem „Mimořádné události včetně aktivního útočníka“. Akce byla určena vedoucím zaměstnancům zřizovaných organizací Pardubického kraje a tajemníkům obecních úřadů obcí s rozšířenou působností a jejím cílem bylo seznámit účastníky s postupy, jak se zachovat v případě mimořádné události.

„Již několik let se Policie ČR připravuje na události typu 'ozbrojený útočník'. Policisté cvičí samotné zásahy proti pachateli a ověřují taktické postupy. Byť můžeme doufat a přát si, aby už v Česku takový útok nenastal, musíme být připraveni nejen my, ale i potenciální cíle, tedy rizikové skupiny, potažmo široká veřejnost,“ shrnul major Zdeněk Klubrt z odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Pardubického kraje.

Taktická cvičení složek IZS, ale odborně zaměřené semináře jsou důležité i podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. „Bohužel se ukazuje, že se mimořádným situacím nevyhneme, proto dlouhodobě ve spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému pořádáme různě zaměřená taktická cvičení. Ochrana měkkých cílů je součástí a i s ohledem na události na Filozofické fakultě v Praze chceme v osvětě pokračovat, a to nejen v rámci námi zřizovaných středních škol a organizací,“ uvedl hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický.

Seminář nebyl zaměřen jen na teoretické předávání informací a zpracování potřebné dokumentace. „Lidé jsou v dnešní době hodně zahledění do virtuálního světa a téměř nevnímají dění okolo sebe. Naším cílem bylo donutit je, aby si začali všímat podezřelých předmětů a podezřelých situací v jejich okolí. Správná a včasná reakce by jim v budoucnu mohla zachránit život,“ vysvětlil Zdeněk Klubrt.

V závěru semináře byla navozena modelová situace, při které si účastníci v praxi vyzkoušeli, jak reagovat v případě tzv. aktivního střelce podle modelu „utíkej, schovej se, bojuj!“.

Na semináři také vystoupil Peter Šramatý z Národního institutu pro bezpečnostní informace. Téma jeho příspěvku bylo ochrana měkkých cílů v prostředí organizace a ucelený přístup k problematice fyzické bezpečnosti. „Cílem dnešního semináře bylo přiblížit problematiku ochrany měkkých cílů a jak by měl systém fungovat v pilířích – dokumentace, oblast vzdělávání – jak vzdělávat zaměstnance a pracovat s nimi, a třetí pilíř je dlouhodobá práce s dokumentací, informacemi a posilování povědomí v oblasti reakce na krizovou situaci. Chtěli jsme ukázat, jak se Pardubický kraj této problematice věnuje. Musím pochválit dlouhodobé vzdělání v oblasti bezpečnosti ve školách. V tom si myslím, že je Pardubický kraj v mnohém napřed,“ okomentoval Peter Šramatý.


Zařazenopá 28.06.2024 00:06:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125373/pardubicky-krajsky-urad-hostil-seminar-na-tema-ochrany-mekkych-ci...

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.