Komentář ZSČR ke změnám pachtovného, které oznámil Státní pozemkový úřad

  • Zveřejněno: 28.06.2024

K dnes oznámeným změnám pachtovného u pozemků vlastněných státem jsme obdrželi komentář předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy.

„Původní rozhodnutí ohledně plošného navýšení pachtu ze strany SPÚ o 5,8 % bylo vnímáno zemědělskou veřejností značně kontroverzně. Tento postoj nevyplýval pouze z plošného navýšení pachtu, ale i z metodiky výpočtu. V únoru tohoto roku jsme nad otázkou úprav pachtovného ze strany SPÚ měli poměrně věcnou a plodnou diskusi s ředitelkou SPÚ Ing. Maradovou na platformě představenstva Zemědělského svazu. Díky této diskusi jsme došli k dohodě ohledně úprav kalkulací.

Souhlasíme s rozhodnutím SPÚ aktualizovat pachtovné podle zemědělských výrobních oblastí, což lépe odráží reálný ekonomický vývoj v sektoru a podporuje zemědělskou činnost v různých regionech. Oceňujeme, že došlo k přepočtu pachtovného s přihlédnutím k připomínkám Zemědělského svazu. Nicméně, je důležité zdůraznit, že pacht je v praxi často složen z tzv. „čistého pachtu“ a „příspěvku na daň z nemovitosti“, což nebylo v původních kalkulacích navýšení pachtu řádně zohledněno. Díky následné změně metodiky kalkulace a posléze i regionalizaci navýšení pachtu se SPÚ snaží zajistit spravedlivější a transparentní rozdělení nákladů mezi státem a pachtýři.

Nutno dodat, že součástí dohody byl i příslib, že se rekalkulace pachtu a jeho regionalizace promítne zpětně i do již uzavřených smluv, pokud o to pachtýř úřad požádá. Kritizujeme fakt, že ne všechny staré smlouvy s SPÚ se mohou modifikovat podle nových pravidel, jak vyplývá z vyjádření SPÚ. To může vést k situaci, kde dlouhodobější nájemci zemědělské půdy mohou být znevýhodněni v porovnání s novými pachtýři, kteří vstoupí do systému pod aktualizovanými podmínkami. Je zásadní, aby byla zajištěna rovnost a spravedlnost pro všechny zemědělce, což zahrnuje revizi všech smluv tak, aby odrážely současné ekonomické a tržní podmínky.

Zemědělský svaz ČR proto vyzývá SPÚ, aby znovu zvážil svůj přístup k aktualizaci smluv a poskytl všem pachtýřům možnost přizpůsobit se novým podmínkám bez ohledu na datum uzavření původních smluv,“ říká předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

  • Zdroj: Zemědělský svaz ČR

Zařazenopá 28.06.2024 20:06:00
ZdrojASO ČR
Originálasocr.cz/obsah/54/komentar-zscr-ke-zmenam-pachtovneho-ktere-oznamil-statni-poz/335863
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.