PilotInnCities – mezinárodní projekt s finanční podporou Evropské unie

Publikováno:
21.6.2024
Autor:
Odbor podpory exportu

PilotInnCities (Pilot-based Innovation Ecosystems for Smart Cities) je strategický projekt vedený Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky, kterého se účastní 11členné konsorcium z šesti zemí Podunajského regionu. Cíl projektu je prostý: podpořit zavádění inovativních Smart City řešení do praktického života měst a obcí a zejména nastartovat v tomto směru plošné, systémové změny. Projekt sází na Finskem inspirovanou metodu agilního pilotování, která podporuje malé inovační experimenty na principu živých laboratoří probíhající v týmové spolupráci aktérů napříč inovačním ekosystémem. Konsorcium pro tuto iniciativu získalo grant 1,98 mil. EUR pro období 1. 1. 2024 až 30. 6. 2026 z programu Interreg Danube.


PilotInnCities – mezinárodní projekt s finanční podporou Evropské unie - ilustrační obrázek PilotInnCities – mezinárodní projekt s finanční podporou Evropské unie - ilustrační obrázek

Význam měst je v kontextu budoucnosti lidstva a planety větší, než by se na první pohled mohlo zdát. Města vyprodukují přibližně tři čtvrtiny všech emisí, spotřebují podobné procento energie a primárních surovin, jsou středobodem většiny hospodářských aktivit a svým prostředím determinují kvalitu života tří čtvrtin obyvatel Evropské unie, pro něž jsou města domovem. Výzvy jako adaptace na klimatickou změnu, transformace energetiky nebo zajištění udržitelné mobility nemají řešení, pokud jejich součástí nebude i radikální transformace měst. Ke změně statutu quo jsou zapotřebí inovace nejen ve formě technologií. O vznik inovací přitom v mnoha případech není nouze, avšak jako zásadní problém se ukazuje proces jejich zavádění do praxe. Obzvláště řešení, jejichž cílovou skupinou jsou municipality, ve své rané fázi narážejí na finanční, administrativní a znalostní bariéry na zákaznické straně. Praxe ukazuje, že toto brzdí inovativní firmy v získávání prvních referenčních projektů, a tím i v expanzi, ze které by mohla profitovat města a jejich občané nejen v Evropě.

Odpovědí konsorcia PilotInnCities je metoda agilního pilotování. O ní se poprvé dozvědělo Ministerstvo průmyslu a obchodu díky spolupráci s Policy Learning Platform programu Interreg Europe, která vyvrcholila vzdělávací misí do Helsinek v dubnu 2023. Agilní pilotování spočívá v podpoře malých inovačních experimentů, v nichž je na jedné straně poskytovatel řešení (zpravidla inovativní firma) a na druhé straně municipalita jako příjemce. Do procesu vstupuje třetí strana, která na sebe bere investiční riziko a podporuje spolupráci částkou, která není vysoká, ale postačí k tomu, aby uvedla věci do pohybu a odstranila původní tržní dysfunkci. Agilita tkví v tom, že se jedná o dočasný a rozsahem omezený experiment s výrazně zredukovanou byrokracií. Cílem je pouze prvotní ověření životaschopnosti, praktického přínosu a možného business modelu nového řešení a následné rozšíření povědomí o dobré či špatné praxi. Ta otevírá cestu ke škálování a předchází tomu, aby více subjektů nezávisle na sobě vymýšlelo kolo. Agilní pilot se zároveň stává středobodem ekosystémové spolupráce, kdy experiment v živé laboratoři aktivně zapojuje do procesu zavádění inovace místní komunitu ale také expertízu a kapacity z nejbližších univerzit, inovační center a jiných krajských i národních institucí. Aktéři se tak učí týmové práci a synergickému spojování svých silných stránek, čímž se v praxi zhmotňuje to, čemu se v teorii inovačních ekosystémů říká quadruple helix.

Projekt je rozdělený do tří dílčích cílů, respektive etap:

  1. Zlepšení spolupráce Smart City aktérů napříč quadruple helixem

V první roce (2024) konsorcium zmapuje stav národních inovačních ekosystémů s důrazem na roli akademické sféry, průmyslu, veřejné správy a občanské společnosti. Hlavním výstupem bude analýza, která optikou quadruple helixu posoudí potenciál pro systémový rozvoj tématu Smart Cities v Podunají a vyhodnotí podobnosti a rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. I Vy se může zapojit do dotazníkového šetření a přispět svým hlasem nebo si rovnou najít svou roli v pilotování: https://forms.gle/Dd1vSnb8QCoKyQL39.

  1. Navržení a praktické ověření metodiky agilního pilotování pro Podunají

Podunajské země nejsou Finsko. Klíčovým úkolem je proto přizpůsobit agilní pilotování specifickým podmínkám regionu. Konsorcium vypracuje metodiku, kterou ve druhém roce (2025) otestuje na prvních agilních pilotech. Těch se v Česku, Německu, Maďarsku, Rumunsku, Srbsku a na Slovensku zrealizuje minimálně 22, přičemž jeden agilní pilot může být podpořen částkou až 20 000 euro. Vstupenkou k pilotování je účast v otevřené soutěži, do níž mohou přihlásit svá řešení inovativní firmy – nejlépe již v tandemu s municipalitou ochotnou stát se živou laboratoří pro pilotní experiment.

  1. Vytvoření podmínek pro přijetí agilního pilotování národními a krajskými institucemi

Systémovou podporu inovací a konkurenceschopnosti nelze stavět na jednorázových projektech kofinancovaných Evropskou unií. PilotInnCities míří k vytvoření praktického návodu pro dlouhodobou, programovou podporu agilního pilotování z národních a krajských rozpočtů. Jejím základem bude univerzální metodika vyladěná s pomocí první vlny pilotních experimentů a akční plán, který národním a krajským orgánům doporučí kroky vedoucí k nastavení efektivního systému podpory. Hlavním argumentem pro adopci agilního pilotování veřejnou správou je důsledné zaměření podle Paretova pravidla: jedná se o aktivitu, která vyžaduje velmi nízké investice, ale nabízí za ně robustní pozitivní dopad s potenciálem transformovat celé inovační prostředí.

Chcete u toho být s námi? Ozvěte se našim koordinátorům:

Miroslav Scheiner – lead koordinátor projektu, Sekce Evropské unie a zahraničního obchodu, Ministerstvo průmyslu a obchodu, miroslav.scheiner@mpo.gov.cz, +420 602 262 599

Dominik Gřešák – projektový manažer pro Smart City, CzechInvest, dominik.gresak@czechinvest.org, +420 606 097 738

Více informace najdete na webových stránkách www.interreg-danube.eu/projects/pilotinncities.



Zařazenopá 21.06.2024 10:06:00
ZdrojMPO.cz - ZO
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/podpora-exportu/pilotinncities-_-mezinarodni-projekt-s-financni-podporou...
AutorOdbor podpory exportu
guid281676

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.