46. ročník celostátní přehlídky Středoškolské odborné činnosti proběhl v Pardubicích



Pardubice hostily již 46. ročník celostátní přehlídky Středoškolské odborné činnosti (SOČ), který slavnostně zahájil státní tajemník Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) Ondřej Andrys spolu s předsedou ústřední komise SOČ a děkanem Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze Jakubem Fischerem a rektorem Univerzity Pardubice Liborem Čapkem.

SOČ je prestižní soutěž autorů odborných prací, která zahrnuje osmnáct soutěžních oborů, mezi nimiž nalezneme matematiku, fyziku, chemii, biologii, geografii a geologii, historii, filozofii, pedagogiku, zdravotnictví, ochranu a tvorbu životního prostředí či design interiérů. Soutěž má dlouhou tradici sahající až do roku 1979 a její význam pro studenty je obrovský. Pro mnohé účastníky je to první krok k budoucí vědecké kariéře, zatímco jiným umožňuje ověřit si, zda jim zamýšlený obor vysokoškolského studia vyhovuje.

Na rozdíl od jiných středoškolských soutěží SOČ klade důraz nejen na vědomosti, ale především na schopnost samostatné práce a obhajoby výsledků před odbornou porotou. Účastníci si tak rozvíjejí své prezentační dovednosti, schopnost argumentace a reakce na dotazy porotců. „Podpora nadaných a talentovaných mladých lidí a všech, kteří je na jejich cestě provází, je pro společnost velmi důležitá. Obdobně jako je péče o děti, žáky a studenty s různými speciálními vzdělávacími potřebami zásadním tématem vzdělávacích politik, musíme se více zaměřit i na podporu těch nadaných,“ uvedl státní tajemník Ondřej Andrys. Dále dodal, že MŠMT se bude v následujícím období intenzivněji orientovat na podporu nadaných a talentovaných dětí, žáků a studentů.

Soutěže SOČ se mohou zúčastnit žáci a žákyně všech druhů a typů středních škol. Probíhá ve čtyřech kolech formou soutěžních přehlídek, kde autoři osobně obhajují své práce před porotou. Nejlepší řešitelé mají možnost reprezentovat Českou republiku na mezinárodních soutěžích.

  • ročník celostátní přehlídky SOČ byl pořádán v Pardubickém kraji, kde organizaci převzala Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice. Tato škola poskytla nejen své prostory pro hlavní sobotní program, ale také zorganizovala celý průběh akce pod vedením zástupce ředitele Ing. Zdeňka Cacha. „V 18 kategoriích soutěžící prezentovali velice hodnotné projekty a výzkumy a ti nejlepší byli oceněni hodnotnými cenami. Pardubický kraj úspěšně reprezentovali nejen soutěžící, ale i organizátoři celostátní přehlídky z řad zaměstnanců a žáků naší školy, kteří byli na konci slavnostního vyhlášení vítězů odměněni bouřlivým potleskem,“ řekl ředitel SPŠE a VOŠ Pardubice Petr Mikuláš.
  • Žáci a žákyně Pardubického kraje získali celkem šest medailí. Z celkového vítězství se radovala Evelína Voleská z gymnázia Česká Třebová, která získala prvenství v oblasti zdravotnictví s projektem "Neuropatická bolest a imunoreaktivní dynamika: Zkoumání vlivu paklitaxelu na makrofágy mozkových komor." Prvenství také získal Šimon Špilar z gymnázia Dašická Pardubice, který zvítězil v oboru Ekonomika a řízení s projektem na téma "Aplikace hodnoty klíčové osoby při valuaci firmy."

    „Jsem hrdý na to, že Pardubický kraj mohl hostit tak prestižní akci, která podporuje a rozvíjí mladé talenty. Účastníci zde nejen prezentují své projekty, ale také získávají cenné zkušenosti a motivaci pro další studium a výzkum. Naši organizátoři odvedli skvělou práci a přispěli k úspěchu celé přehlídky. Chci poděkovat panu řediteli školy SPŠE a VOŠ Pardubice Petru Mikulášovi a jeho týmu za příkladnou spolupráci,“ doplnil radní pro školství Pardubického kraje Josef Kozel.


    Zařazenoso 29.06.2024 00:06:00
    Zdrojpardubickykraj.cz
    Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125374/46-rocnik-celostatni-prehlidky-stredoskolske-odborne-cinnosti-pro...

    Související témata

    Pardubice
    Zobrazit sloupec 

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Katastrální úřady

    Ochranné známky

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Finanční katalog

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.