„Bellisky“ z Aliance žen s rakovinou prsu, o.p.s. školily zaměstnance Krajského úřadu Pardubického kraje



Na konci června se na krajském úřadu konalo školení zaměřené na prevenci rakoviny prsu, které vedly Bellisky z Aliance žen s rakovinou prsu. Tuto smysluplnou akci osobně zaštítila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.

Starat se o svá prsa by mělo být přirozenou součástí života každé ženy. Projekt Bellis je určen pro ženy v produktivním věku, které si prošly nebo procházejí léčbou rakoviny prsu. Bohužel už není výjimkou, že i mladé ženy procházejí tímto zákeřným onemocněním. „My jsme tu pro vzájemné sdílení zkušeností, edukaci a především jako pomoc a podpora. Pořádáme také terapeutické pobyty a různé edukativní aktivity, jako je například ta dnešní u Vás na Úřadě Pardubického kraje,“ říká s úsměvem elegantní mladá žena Petra Svobodová, koordinátorka projektu a současně pacientka, která byla ve svých 29 letech postavena před realitu onemocnění. Společně s Radkou Kozákovou, která si nádor našla při samovyšetření ve stejný den, kdy Angelina Jolie medializovala své preventivní invazivní řešení, vedly školení plné emocí a naděje.

„Děkuji moc za takovou sílu a pozitivní energii, kterou nám Bellisky svým školením předaly. Ano, má to obrovský smysl preventivně provádět samovyšetření. U mladých a produktivních žen vnímám pomoc Bellisek s ještě větším přesahem, protože se musíme starat o své děti, splácet hypotéky, chodit do práce a do toho se léčit, abychom mohly své životy dál žít a být tu pro své děti a rodiny. Obdivuji každého, kdo se nevzdá a bojuje,“ říká Michaela Matoušková.

„Máme to ve svých rukou. A to doslova a do písmene. Udělejme pro sebe něco hned, nemusíme nikam chodit, nic to nestojí, a může nám to zachránit prsa a třeba i život. Vše je o pravidelnosti. Jako jsme zvyklé si čistit zuby, tak pojďme se naučit pravidelnému samovyšetření prsu. Není to pouze o samotných prsou, ale o celém hrudníku až po klíční kosti“ uvádí Radka Kozáková a ukazuje na výukové pomůcce – hrudníku ženy, jak správně postupovat při samovyšetření.

Náměstkyně ocenila množství dotazů a aktivitu ze strany zaměstnanců, kteří se o toto téma zajímají. Všem doporučila, aby se podívali na preventivní programy svých zdravotních pojišťoven. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna hradí preventivní vyšetření mamografu od 45 let každé dva roky, ale nyní se dokonce jedná o snížení této věkové hranice. „Jsem pyšná za odvahu jednoho kolegy, který přišel na školení také. Ano, i mužů se tato problematika rakoviny prsou týká, prosím, nezapomínejme na to,“ uzavírá Michaela Matoušková.

obrázky


Zařazenopo 01.07.2024 00:07:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125376/bellisky-z-aliance-zen-s-rakovinou-prsu-o-p-s-skolily-zamestnance...

Související témata

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.