Technické informace pro uživatele CSÚIS

Technické informace a soubory související s účetní konsolidací státu jsou dostupné na internetových stránkách Státní pokladny v sekci věnované centrálnímu systému účetních informací státu.

Dne 1. 7. 2024 nabývá účinnosti vyhláška č. 96/2024 Sb., kterou se mění vyhláška č. 383/2009 Sb., o účetních záznamech v technické formě vybraných účetních jednotek a jejich předávání do centrálního systému účetních informací státu a o požadavcích na technické a smíšené formy účetních záznamů (technická vyhláška o účetních záznamech), ve znění pozdějších předpisů, která mění způsob komunikace účetních jednotek s centrálním systémem účetních informací státu a postup při registraci účetní jednotky a jejich zodpovědných osob. Přechází se na bezpečnější alternativu ověření uživatele pomocí jeho klientského certifikátu.

Od 1. 7. 2024 do 31. 12. 2024 bude v komunikaci s centrálním systémem účetních informací státu probíhat tzv. přechodné období, během kterého bude možné předávat výkazy jak stávajícím způsobem (šifrované prostřednictvím Klienta CSÚIS, nikoliv prostřednictvím šifrovací utility), tak i novým způsobem (nešifrované s využitím komerčního certifikátu).

Ministerstvo financí připravuje pro dodavatele ekonomických informačních systémů a pro zástupce účetních jednotek informační workshopy prostřednictvím Microsoft Teams, které by proběhly v průběhu druhého pololetí roku 2024. Podrobnější informace budou průběžně zveřejňovány na internetových stránkách Státní pokladny. Účetní jednotky předávající Pomocný konsolidační přehled budou podrobněji informovány v průběhu srpna 2024 prostřednictvím kontaktních osob uvedených v hlavičkách Pomocných konsolidačních přehledů.

Pro již registrované zodpovědné osoby to znamená:

  1. Přihlášení k CSÚIS prostřednictvím Portálu CSÚIS nebo Klienta CSÚIS (nutná instalace verze 2.0) pomocí svého stávajícího uživatelského jména a hesla.
  2. Zašifrování výkazu prostřednictvím Klienta CSÚIS (nikoliv prostřednictvím šifrovací utility) a zaslání zašifrovaného výkazu zodpovědnou osobou prostřednictvím Klienta CSÚIS nebo Portálu CSÚIS. Tato možnost bude aktivní pouze do 31. 12. 2024. POZOR: Šifrovací utilita pomocí níž některé účetní jednotky šifrovaly výkazy, již není podporována. Zašifrovat nyní lze prostřednictvím Klienta CSÚIS. Postup migrace údajů ze šifrovací utility je popsán v kapitole 5.3 Uživatelského manuálu CSÚIS.
  3. Nahrazení původní Webové aplikace pro zasílání výkazů Portálem CSÚIS. Portál CSÚIS nabízí stávajícím zodpovědným osobám možnost předat předem zašifrovaný výkaz do CSÚIS (na Portále CSÚIS nelze výkaz zašifrovat). Portál CSÚIS nabízí také možnost zobrazovat zprávy z Inboxu. Jako alternativu pro předání výkazů do CSÚIS lze využít aplikaci Klient CSÚIS (v Klientovi CSÚIS lze výkaz i zašifrovat; nelze zobrazovat zprávy z Inboxu).
  4. Přístup přes webové služby (prostřednictvím EKIS/ERP účetní jednotky) pro komunikaci s CSÚIS zůstává po dobu přechodného období bez změn.

Pro hladký přechod je doporučeno stávajícím registrovaným zodpovědným osobám předat Pomocný konsolidační přehled ve stávajícím režimu v zašifrované podobě (zašifrovat prostřednictvím Klienta CSÚIS). Následně však bude nezbytné začít řešit migraci zodpovědných osob na komunikaci certifikátem, případně odstranění šifrování na straně EKIS/ERP systému.

Pokud má zodpovědná osoba k dispozici komerční certifikát a doposud prováděla šifrování prostřednictvím šifrovací utility (tento způsob šifrování již není podporován), tak se jeví jako výhodnější již teď přejít na nový způsob předávání prostřednictvím Portálu CSÚIS za využití komerčního certifikátu a výkazy již dále nešifrovat.

Do konce přechodného období (do 31. 12. 2024) je doporučeno:

  1. Provést změnu stávajících zodpovědných osob. Pro každou zodpovědnou osobu bude nutné registrovat v samoobsluze na Portálu CSÚIS komerční klientský certifikát.
  2. Na straně EKIS/ERP odstranit šifrování XML a identifikátoru celistvosti a úpravu webových služeb v případě automatizovaného zasílání (změna URL, zasílání a přihlášení s využitím certifikátu).
  3. Od 1. ledna 2025 bude CSÚIS přijímat již pouze nezašifrované výkazy.

Pro zodpovědné osoby registrované po 1. 7. 2024 to znamená:

  1. Zjednodušený způsob registrace zodpovědné osoby. Nově jsou zodpovědné osoby registrovány přímo zástupcem účetní jednotky po přihlášení prostřednictvím datové schránky nebo pomocí JIP/KAAS v Portále CSÚIS.
  2. Zodpovědné osoby se do CSÚIS hlásí svým komerčním klientským certifikátem.
  3. Výkazy jsou zasílány v nezašifrované podobě.
  4. Jako uživatelské rozhraní CSÚIS lze použít aplikaci Klient CSÚIS (nutná instalace verze 2.0) nebo Portál CSÚIS.
  5. K zaslání nezašifrovaného výkazu přes webovou službu (prostřednictvím EKIS/ERP účetní jednotky) se použije nová adresa
    (https://portal3.statnipokladna.cz/csuis/ws/v2/vykazy).
    Přístup k webové službě pro Inbox a V-monitor zůstává beze změny a nově je realizován prostřednictvím přihlášení komerčním klientským certifikátem.

Více o změnách v CSÚIS lze nalézt v Technickém manuálu CSÚIS v kapitole 5, v uživatelské dokumentaci Portálu CSÚIS a v pokynech pro přechodné období.

Registrace nové zodpovědné osoby v CSÚIS

Od 1. července 2024 se mění způsob registrace zodpovědné osoby. Registraci nové zodpovědné osoby v CSÚIS provádí výhradně zástupce účetní jednotky, za kterou bude tato zodpovědná osoba oprávněna vystupovat, a to v prostředí Portálu CSÚIS. Celý proces se nově významně zkracuje a zjednodušuje.

Ve zkratce:

  1. Přihlášení zástupce účetní jednotky do Portálu CSÚIS prostřednictvím datové schránky účetní jednotky nebo pomocí JIP/KAAS, za kterou chce zodpovědnou osobu registrovat.
  2. Po přihlášení do Portálu CSÚIS zástupce účetní jednotky v Samoobsluze registruje zodpovědnou osobu, případně více zodpovědných osob.
  3. Zástupce účetní jednotky nahraje veřejnou část komerčního klientského certifikátu zodpovědné osoby.
  4. Zástupce účetní jednotky provede kontrolu zadaných údajů a jejich odeslání do systému, kterým se provede registrace nové zodpovědné osoby.

Více o celém procesu registrace, včetně informací o klientském certifikátu, alternativním způsobu přihlášení a změnách zodpovědných osob lze nalézt v Technickém manuálu CSÚIS v kapitole 6 a 7.

Pro zadávání a vypořádání chyb a hlášení závady systému IISSP lze využít servicedesk@spcss.cz.

Ostatní technické informace

Balíček XSD schémat

  • Balíček obsahuje sadu XSD schémat definujících strukturu XML dokumentů (výkazů a jiných druhů zpráv). Důvodem k publikaci nového balíčku XSD je zejména novelizace příslušných vyhlášek, aktualizace vzorů výkazů nebo rozšíření funkcionality CSÚIS. V dané chvíli je možné do CSÚIS zasílat data pouze ve struktuře, která odpovídá aktuálně platnému balíčku XSD.

Kontrolní vazby výkazů pro CSÚIS

  • V souboru je k dispozici popis kontrolních vazeb výkazů, které jsou nastaveny v CSÚIS. Příchozí výkazy jsou těmito vazbami automaticky prověřovány. Výkaz, u kterého některá kontrolní vazba skončí s chybou, je nutno opravit a znovu zaslat do CSÚIS.

Technický manuál CSÚIS

  • Manuál obsahuje informace nezbytné pro práci s CSÚIS. Je určen zejména zodpovědným osobám, zástupcům účetních jednotek, správcům technického vybavení a softwarových systémů sloužících ke komunikaci s CSÚIS a IT společnostem vyvíjejícím a podporujícím software pro komunikaci s CSÚIS.

Konsolidační příručka pro externí uživatele

  • Dokument slouží jako uživatelská příručka pro subjekty zapojené do procesu účetní konsolidace státu. Jedná se především o správce kapitol státního rozpočtu a kraje, jejichž uživatelé aktivně přistupují na Portál IISSP, a o ostatní účetní jednotky, které předávají výkazy do CSÚIS.

CSÚIS - Konsolidační příručka pro externí uživatele ( 1 644,70 kB)

Uživatelská dokumentace – Portál CSÚIS

  • Dokumentace obsahuje popis Portálu CSÚIS. Zejména popisuje způsoby přihlášení, oblast registrace zodpovědných osob, odesílání výkazů, monitoring výkazů, monitoring křížových kontrol nebo zobrazení zpráv v Inboxu.

Dokumenty ke stažení


Zařazenopá 12.07.2024 12:07:00
ZdrojMFČR - hospodaření
Originálmfcr.cz/cs/dane-a-ucetnictvi/ucetnictvi-a-ucetnictvi-statu/ucetni-reforma-verejnych-financi-ucetnic/...

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.