Digitální technická mapa města


Aktuality

1.7.2024

V souvislosti s nabytím účinnosti zákona č. 47/2020 Sb. kterým se mění zákon č. 200/1994 Sb., o zeměměřictví (čl. II Přechodná ustanovení, odst. 5) – (cit.: vyhlášky vydané obcemi podle § 20 odst. 3 zákona č. 200/1994 Sb., ve znění účinném před 1. červencem 2024, pozbývají účinnosti ke dni 30. června 2024):

pozbývá účinnosti obecně závazná vyhláška města Třebíče č. 2/2016 o vedení technické mapy města, ve znění obecně závazné vyhlášky města Třebíče č. 5/2018, a sice ke dni 30.6.2024.

Digitální technická mapa města Třebíče definovaná polohopisem a výškopisem (nově základní polohová situace - ZPS) je i nadále vedena jako veřejné mapové dílo podle stávajícího datového modelu. Sítě v majetku města jsou vedeny formou pasportů i jako neveřejná část DTMM Třebíč.

Výdej těchto geodat (tj. údaje o ZPS i sítí v majetku města) za účelem projektů investičních akcí města, příp. projekční činnosti v rámci veřejných prostranství města je nadále možný za stávajících podmínek (žádost ke správci GIS).

O geodata sítí v majetku a správě jiných subjektů, případně o ZPS vedenou dle standardu krajské DTM je třeba žádat v rámci portálu Digitální mapy veřejné správy (DMVS) ČÚZK nebo v Informačním systému Digitální technické mapy Kraje Vysočina:

https://dmvs.cuzk.gov.cz/portal

https://vys.krajdtm.cz/portal-vys/

8. 10. 2018 aktualizován datový model

13. 9. 2018 vydána obecně závazná vyhláška č. 5/2018, kterou se mění obecně závazná vyhláška č. 2/2016 o vedení technické mapy města. Touto novelou byla vyňata Provozní dokumentace včetně datového modelu z právního textu vyhlášky o vedení technické mapy.

23. 6. 2016 vydána obecně závazná vyhláška č. 2/2016 o vedení technické mapy města včetně Provozní dokumentace a datového modelu

Aktuální odkazy

- OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/2016 o vedení technické mapy města ve znění obecně závazné vyhlášky č. 5/2018 s účinností od 8. října 2018

- Provozní dokumentace technické mapy města Třebíče – stav textu k 6. 12. 2018

- Příloha A Provozní dokumentace: DATOVÝ MODEL technické mapy města Třebíče – stav k 8. 10. 2018

- Knihovna buněk, knihovna stylů, tabulka barev, zakládací výkres – soubory pro Microstation V7 v balíčku ZIP ke stažení

Co je technická mapa a co je jejím obsahem?

Na území města Třebíče je vytvářena, aktualizována a spravována digitální technická mapa města (dále též "DTMM"). Jedná se o mapové dílo velkého měřítka s podrobným zákresem přírodních a technických objektů a zařízení vyjadřující jejich skutečnou polohu na zemském povrchu.
Vedení DTMM je zeměměřickou činností ve veřejném zájmu.
Digitální technická mapa města Třebíče je nejpřesnější ucelené mapové dílo na území města. Je součástí geografického informačního systému (GIS) města Třebíče.

DTMM se dělí na:

  • účelovou mapu povrchové situace (ÚMPS) – polohopis a výškopis a
  • inženýrské sítě (IS) dopravní a technické infrastruktury na zemském povrchu, nad ním a pod ním.

Obsahem DTMM jsou tedy prvky polohopisu, výškopisu a technických sítí.
Polohopisem se rozumí např. uliční čáry (okraje ulic, chodníky, průčelí domů,… ), veřejně přístupné plochy (městská zeleň, památkově chráněné a solitérní stromy, cesty...), objekty a zařízení sítí dopravní a technické infrastruktury a veškeré povrchové znaky podzemních vedení (poklopy kanalizačních šachet, požární ventily...), výškopis tvoří souřadnice lomových bodů polohopisu, doplněné o nadmořskou výšku. Polohopisné prvky jsou měřeny s přesností 14 cm (třída přesnosti 3), některé prvky jsou převzaty z katastrálních map – převážně vnitrobloky. Polohopis a výškopis digitální technické mapy se pořizuje přímým geodetickým měřením v terénu a počítačovým zpracováním do grafické podoby.
Průběh technických sítí (elektrické vedení, telefonní a datové kabely, vodovod, plyn, teplovod, kanalizace….) - pouze v majetku města Třebíče - dodávají jednotliví správci sítí, účastníci Smlouvy o dílo č. 150142042004, jimiž jsou CETIN, E.ON, RWE, VAS, TTS Energo. Data IS DTMM dle citované smlouvy o dílo prostřednictvím jednotlivých správců sítí se aktualizují s pravidelnou roční periodou, a nejsou dotčena autorská a vlastnická práva citovaných správců a zásady neveřejnosti těchto vrstev.

K čemu slouží technická mapa?

Technická mapa je mapové dílo, v němž se zobrazují a uchovávají informace získané zejména geodetickým měřením v rámci projekčních a stavebních pracích. Zobrazuje reálnou situaci v terénu. Je využívána zejména pro správu města a dále samozřejmě projektanty, geodety a správci sítí pro činnosti v území.

Technickou mapu lze efektivně využívat zejména v oblastech:

  • Správa majetku
  • Pasporty majetku
  • Podklady pro projektování staveb
  • Řešení havarijních situací
  • Evidence průběhů inženýrských sítí obce, právnických i fyzických osob

Kdo se podílí na správě a tvorbě technické mapy?

Vlastníkem polohopisu a výškopisu (ÚMPS) DTMM je město Třebíč.
Vlastníkem vrstev jednotlivých IS jsou příslušní správci IS specifikovaní ve Smlouvě o dílo č. 150142042004, případně jejich právní nástupci. Vlastníkem vrstev IS třetích stran (které nejsou zapojeny do uvedené smlouvy) je město Třebíč.
Správu a tvorbu DTMM na základě Smlouvy o dílo č. 150142042004 vykonává firma GEODING, s.r.o. Praha, pracoviště Třebíč, Jungmannova 1, IČ 00205541.
Výkonným správcem digitální technické mapy je osoba zodpovědná za vedení DTMM a zapracování dodaných aktualizačních dokumentů do DTMM a za vydávání potvrzení o převzetí a akceptačních protokolů – GEODING, s.r.o. se sídlem Na Pankráci 1597/76, Praha 4, provoz Třebíč, Jungmannova 1, IČ 00205541

Jaký je rozdíl mezi technickou a katastrální mapou?

Technická mapa zachycuje skutečný stav objektů polohopisu (a sítí) v terénu. Technické mapy zakládají a vedou orgány místní samosprávy v samostatné působnosti (města a obce).
Katastrální mapa slouží k evidenci majetkoprávních vztahů. Katastrální mapa je součástí katastru nemovitostí, který vede ústřední orgán státní správy (Český úřad zeměměřický a katastrální) prostřednictvím katastrálních úřadů.

Jaký je proces aktualizace technické mapy?

Zastupitelstvo města Třebíče na svém zasedání dne 23. 6. 2016 vydalo obecně závaznou vyhlášku č. 2/2016 o vedení technické mapy obce (dále jen "vyhláška").
Vydáním této vyhlášky město Třebíč zajišťuje průběžnou aktualizaci DTMM. Dále je prostřednictvím nedílné součásti vyhlášky v provozní dokumentaci stanoven jednotný datový model pro vedení DTMM i předávané aktualizační soubory.

Tato vyhláška upravuje:

  • obsah technické mapy města nad rámec základního obsahu technické mapy,
  • povinnost vlastníka stavby ohlásit a doložit změny týkající se obsahu technické mapy,
  • podmínky zpracování a předávání geodetické části dokumentace skutečného provedení stavby, nebo jiných podkladů v případech, kdy se geodetická část dokumentace skutečného provedení stavby nezpracovává.

Ohlašovací povinnost změn obsahu DTMM, mají všichni vlastníci staveb (právnické i fyzické osoby), jejichž realizací vznikají nové (anebo jsou měněny stávající) prvky obsahu DTMM: výsledky výstavby objektů a sítí dopravní a technické infrastruktury na zemském povrchu, pod ním i nad ním, anebo ovlivňující prostorovou polohu již existujících prvků, anebo výsledky odstranění staveb.
Za splnění této povinnosti je považováno předání změn Výkonnému správci DTMM (GEODING, spol. s r.o. IČ 00205541) v elektronické podobě a ověřené úředně oprávněným zeměměřickým inženýrem. Výkonný správce provede kontrolu, zda předaná žádost o akceptaci (změnová data) splňuje předepsané požadavky, a vydá písemný doklad o převzetí změn do DTMM ("Protokol o akceptaci zakázky DTMM", zkráceně "akceptační protokol").

Aktualizace povrchové situace je tak prováděna pouze z digitálních zaměření skutečného provedení stavby dle jednotného datového modelu stanoveného provozní dokumentací DTMM města Třebíče. Zaměření se získává od stavebníků jako splnění podmínky kolaudačního rozhodnutí prostřednictvím stavebního úřadu a speciálních stavebních úřadů.

Pokyny pro stavebníky

V zájmu zajištění průběžné aktualizace technické mapy města byla zastupitelstvem města Třebíče přijata obecně závazná vyhláška č. 2/2016 o vedení technické mapy města. Na základě této vyhlášky a § 121 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), je nutné věcně příslušnému stavebnímu úřadu doložit (spolu s oznámením o užívání stavby, popřípadě s žádostí o vydání kolaudačního souhlasu), potvrzení o převzetí geodetické části dokumentace skutečného provedení stavby do technické mapy města Třebíče Výkonným správcem technické mapy, a to zejména v těchto případech, resp. kdy věcně a místně příslušný stavební úřad uvedl tuto skutečnost v "Poučení":

  • územního rozhodnutí nebo územního souhlasu vydaných odborem výstavby MěÚ Třebíč, jehož výsledkem je kolaudační souhlas, zejména při realizaci staveb vedení plynu, veřejného osvětlení, datových sítí,
  • územního rozhodnutí nebo územního souhlasu vydaných odborem životního prostředí MěÚ Třebíč, jehož výsledkem je kolaudační souhlas, zejména při realizaci sítí vodovodu a kanalizace,
  • územního rozhodnutí nebo územního souhlasu vydaných odborem dopravy MěÚ Třebíč, jehož výsledkem je kolaudační souhlas, zejména při realizaci pozemních komunikací,
  • územního souhlasu vydaného odborem výstavby MěÚ Třebíč při realizaci přeložek stávajících přípojek inženýrských sítí, pokud je těmto měněn jejich průběh.

Průkazným dokladem o převzetí je "Protokol o akceptaci zakázky DTMM" – zkráceně "akceptační protokol".
Geodetickou část dokumentace skutečného provedení stavby je nutné objednat u geodeta s úředním oprávněním pro ověřování výsledků zeměměřických činností (úředně oprávněný zeměměřický inženýr – ÚOZI - ve smyslu zákona o zeměměřictví).

Postup pro stavebníky při pořizování geodetických částí dokumentace skutečného provedení stavby:

  1. Objednat u geodeta pořízení geodetické části dokumentace skutečného provedení stavby v souladu s provozním řádem technické mapy města Třebíče, tj. včetně "Protokolu o akceptaci zakázky DTMM".
  2. Převzít od geodeta "Protokol o akceptaci zakázky DTMM" – tj. akceptační protokol zajisté geodet u Výkonného správce DTMM.
  3. Doložit stavebnímu úřadu "Protokol o akceptaci zakázky DTMM" v rámci dokumentace skutečného provedení stavby .

Pokyny pro geodety

V zájmu zajištění průběžné aktualizace technické mapy města byla zastupitelstvem města Třebíče přijata obecně závazná vyhláška č. 2/2016 o vedení technické mapy města. Na základě této vyhlášky a § 121 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), je nutné na území města Třebíče realizovat geodetickou část dokumentace skutečného provedení stavby v souladu s provozní dokumentací technické mapy města Třebíče. Stavebník, v souladu se zněním vyhlášky, ve kterých případech se dokumentace předává, musí věcně příslušnému stavebnímu úřadu dokládat převzetí geodetické části dokumentace skutečného provedení stavby do technické mapy města. Průkazným dokladem o převzetí je "Protokol o akceptaci zakázky DTMM" (akceptační protokol).
Objednání geodetické části dokumentace skutečného provedení stavby může stavebník provést u některého z geodetů (s úředním oprávněním pro ověřování výsledků zeměměřických činností), který zpracuje geodetickou část dokumentace skutečného provedení stavby v souladu s provozní dokumentací technické mapy města.
Provozní dokumentace technické mapy města je nedílnou součástí vyhlášky a je dostupná na webu města zde.
Výkonným správcem technické mapy města Třebíče byla ustanovena firma Geoding s.r.o. se sídlem provozovny Jungmannova 1, Třebíč.

Postup geodeta při realizaci geodetické části dokumentace skutečného provedení stavby:

  1. Vyžádat si dle ustanovení provozní dokumentace podklady k aktualizaci účelové mapy povrchové situace a vrstvy sítí, tj. zakreslit ohraničení požadovaného rozsahu dat a odeslat žádost o výdej dat na e-mail výkonného správce marcela.benesova@geoding.cz (příp. geoding@geoding.cz).

  2. Zpracovat geodetické měření v souladu s provozní dokumentací technické mapy města, zejména dle daného datového modelu a v předepsané formě.

  3. Předat pomocí emailové zprávy aktualizovaná data účelové mapy povrchové situace a IS Výkonnému správci k zapracování do DTMM města (tzv. aktualizační data).

  4. Přijmout „Protokol o akceptaci zakázky DTMM“ – pokud je navrhovaná změna způsobilá k zapracování do celkového obrazu DTMM.

  5. V případě nezpůsobilosti předaných podkladů k importu do celkového obrazu polohopisu a sítí DTMM postupovat dle pokynů Výkonného správce ke zdárnému začlenění zakázky do DTMM.

  6. Předat stavebníkovi „Protokol o akceptaci zakázky DTMM“, který bude vyžadován věcně příslušným stavebním úřadem.

Kontakty

Kontakt na Výkonného správce DTMM a pro předávání dokumentace

Geoding, s.r.o.
pracoviště Třebíč
Jungmannova 1, 674 01 Třebíč
Ing. Marcela Benešová , tel. 568 847 257
e-mail pro předávání podkladů: marcela.benesova@geoding.cz (příp. geoding@geoding.cz)
příp. Ing. Eduard Banszel , tel. 568 847 257

Kontakt Správce DTMM Třebíč

Město Třebíč
Karlovo nám. 104/55, 674 01 Třebíč 1
Odbor rozvoje a územního plánování
Bc. Ivo Krčmář, tel. 568 896 207, e-mail: i.krcmar@trebic.cz

Zodpovídá: Územní plán
Vytvořeno / změněno: 2.2.2018 / 2.2.2018


Zařazenopo 01.07.2024 14:07:00
ZdrojTřebíč
Origináltrebic.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=16973&id=35494

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.