EMA doporučuje zrušit podmínečnou registraci přípravku Ocaliva

EMA doporučuje zrušit podmínečnou registraci přípravku Ocaliva

Přínosy přípravku Ocaliva nejsou nadále považovány za převažující nad jeho riziky.

Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) dokončil přezkum léčivého přípravku Ocaliva (obeticholová kyselina) a doporučil zrušení registrace tohoto léčivého přípravku, protože jeho přínosy nejsou nadále považovány za převažující nad jeho riziky. Přípravek Ocaliva se používá k léčbě dospělých s primární biliární cholangitidou (PBC), autoimunitního onemocnění, které způsobuje postupnou destrukci žlučových cest v játrech, což může vést k selhání jater a zvýšit riziko rakoviny jater.

V době udělení podmínečné registrace v roce 2016, přípravek Ocaliva prokázal snížení hladiny alkalické fosfatázy (ALP) a bilirubinu (markery poškození funkce jater) v krvi u pacientů s PBC, což bylo považováno za známku zlepšení stavu jater. Klinický přínos přípravku Ocaliva však bylo nutné prokázat v dalších studiích, které byly vyžádány EMA jako součást podmínečné registrace tohoto léčivého přípravku. Konkrétně, randomizovaná klinická studie 747-302, jejímž cílem bylo potvrdit klinický přínos a bezpečnost přípravku Ocaliva u pacientů, u kterých kyselina ursodeoxycholová (UDCA, jiný léčivý přípravek k léčbě PBC) dostatečně dobře neúčinkuje, nebo kteří nemohou UDCA užívat.

Výbor CHMP nyní přezkoumal výsledky této studie společně s dalšími dostupnými údaji, včetně důkazů z reálné praxe (RWE) a údajů z podpůrných studií předložených společností, která přípravek Ocaliva uvádí na trh, a informací předložených sdruženími zdravotnických pracovníků a pacientů. Kromě toho výbor CHMP při svém rozhodování zvážil zpětnou vazbu od skupiny odborníků na onemocnění jater, kteří poskytli odpověď na konkrétní dotazy položené výborem CHMP, a názory lidí žijících s onemocněním PBC.

Po přezkoumání dostupných důkazů dospěl výbor k závěru, že klinický přínos přípravku Ocaliva nebyl potvrzen. Zejména studie 747-302 neprokázala vyšší účinnost přípravku Ocaliva oproti placebu (léčba neúčinným přípravkem), ve vztahu k počtu pacientů, u nichž došlo ke zhoršení onemocnění, nebo kteří zemřeli, a to jak v celkové populaci, tak ve skupině pacientů s časným stadiem PBC.

Výbor se rovněž domnívá, že údaje z podpůrných studií a důkazů z reálné praxe nejsou dostatečné k potvrzení přínosů přípravku Ocaliva a nemohou vyvážit negativní výsledky studie 747-302. Výbor CHMP proto dospěl k závěru, že přínosy přípravku Ocaliva nepřevažují nad jeho riziky, a doporučil, aby byla jeho registrace v Evropské unii (EU) zrušena.

EMA nyní zašle stanovisko CHMP Evropské komisi, která včas vydá konečné právně závazné rozhodnutí platné ve všech členských státech EU.

Informace pro pacienty
  • Nedávná studie nepotvrdila, že léčivý přípravek Ocaliva (obeticholová kyselina) je účinný při léčbě primární biliární cholangitidy (PBC, autoimunitního onemocnění, které způsobuje postupnou destrukci malých žlučových cest v játrech).
  • Studie 747-302 neprokázala, že by přípravek Ocaliva byl účinnější než placebo (léčba neúčinným přípravkem), ve vztahu k počtu pacientů, jejichž onemocnění se zhoršilo nebo kteří zemřeli, a to jak v celkové populaci, tak ve skupině pacientů s časným stadiem PBC.
  • Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) proto doporučil, aby byl přípravek Ocaliva stažen z trhu v Evropské unii, protože jeho přínosy nadále nepřevažují nad jeho riziky.
  • Jakmile Evropská komise toto doporučení potvrdí, přípravek Ocaliva již nebude nadále v EU registrován.
  • Pokud užíváte přípravek Ocaliva, měl(a) byste se poradit se svým lékařem o tom, co to znamená pro Vás a Vaši léčbu.
Informace pro zdravotnické pracovníky
  • Přezkum dostupných údajů dospěl k závěru, že klinický přínos přípravku Ocaliva (obeticholová kyselina) používaného k léčbě primární biliární cholangitidy (PBC) nebyl potvrzen.
  • Zejména studie 747-302 neprokázala žádné rozdíly mezi přípravkem Ocaliva a placebem v primárním složeném cílovém parametru, kterým byla smrt, transplantace jater nebo jaterní dekompenzace v celkové populaci pacientů s PBC, kteří buď nereagují na kyselinu ursodeoxycholovou, nebo ji netolerují (HR 1,01 [95% CI: 0,68; 1,51], p-hodnota: 0,954).
  • Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) proto doporučila, aby byla registrace přípravku Ocaliva v Evropské unii zrušena, protože se již nadále nepředpokládá, že by přínosy léčby tímto přípravkem převažovaly nad jeho riziky.
  • Jakmile Evropská komise toto doporučení potvrdí, přípravek Ocaliva již nebude v EU registrován.
  • Zdravotničtí pracovníci nemají zahajovat léčbu přípravkem Ocaliva u nových pacientů mimo klinické hodnocení. U pacientů, kteří jsou v současné době léčeni přípravkem Ocaliva, je třeba zvážit dostupné možnosti léčby.

Zdravotnickým pracovníkům, kteří tento léčivý přípravek předepisují, vydávají nebo podávají, bude včas zaslána přímá komunikace se zdravotnickým pracovníkem (DHPC). DHPC bude rovněž zveřejněn na zvláštní stránce na internetových stránkách agentury EMA.

Více o tomto léčivém přípravku

Ocaliva (obeticholová kyselina) se používá k léčbě dospělých pacientů s primární biliární cholangitidou (PBC), autoimunitním onemocněním, při kterém dochází k postupné destrukci žlučových cest v játrech. V důsledku poškození žlučových cest se v játrech hromadí žluč, což způsobuje poškození jaterní tkáně. To může vést k zjizvení a selhání jater a může zvýšit riziko rakoviny jater. Přípravek Ocaliva se používá společně s dalším léčivým přípravkem, kyselinou ursodeoxycholovou (UDCA), u pacientů, kteří dostatečně nereagují na samotnou UDCA, a samostatně u pacientů, kteří UDCA nemohou užívat.

PBC je vzácné onemocnění a přípravek Ocaliva byl dne 27. července 2010 označen jako „orphan“ (léčivý přípravek pro vzácná onemocnění).

Přípravku Ocaliva byla udělena podmínečná registrace v prosinci 2016. Podmínečná registrace se uděluje na základě méně komplexních důkazů, než jsou obvykle požadovány. Uděluje se léčivým přípravkům, které naplňují neuspokojenou lékařskou potřebu léčby závažných onemocnění a pokud přínosy dřívější dostupnosti těchto léčivých přípravků převažují nad riziky spojenými s jejich užíváním, zatímco se čeká na další důkazy.

V době schválení hlavní studie prokázala, že přípravek Ocaliva snižuje hladiny látek ALP a bilirubinu (markery poškození funkce jater) v krvi u pacientů s PBC, včetně těch, kteří nemohli být léčeni UDCA. Snížení ALP a bilirubinu bylo považováno za indikátory budoucího zlepšení stavu jater. Přínosy přípravku Ocaliva však bylo třeba potvrdit v dalších studiích.

Rozhodnutí o registraci přípravku bylo proto uděleno pod podmínkou, že společnost poskytne další údaje o přínosech a bezpečnosti léčivého přípravku ze dvou dalších studií (studie 747-302 a studie 747-401).

Více informací o tomto léčivém přípravku je k dispozici na webových stránkách EMA.

Více informací o postupu

Přezkum přípravku Ocaliva byl zahájen na žádost Evropské komise podle článku 20 nařízení (ES) č. 726/2004.

Přezkum provedl Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP), který je odpovědný za otázky týkající se humánních léčivých přípravků a který přijal stanovisko agentury. Stanovisko Výboru pro humánní léčivé přípravky (CHMP) bude nyní předáno Evropské komisi, která vydá konečné právně závazné rozhodnutí platné ve všech členských státech EU.

Sekce registrací

1. 7. 2024


Zařazenopo 01.07.2024 16:07:00
ZdrojSUKL
Originálsukl.cz/leciva/ema-doporucuje-zrusit-podminecnou-registraci-pripravku

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.