EMA doporučuje neprodloužení registrace přípravku Translarna pro léčbu Duchennovy svalové dystrofie

EMA doporučuje neprodloužení registrace přípravku Translarna pro léčbu Duchennovy svalové dystrofie

Stanovisko vydané na základě přezkoumání dodatečných údajů a konzultace se skupinou odborníků.

Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) doporučuje neobnovovat podmíněnou registraci přípravku Translarna (ataluren), Tento léčivý přípravek se používá k léčbě pacientů s Duchennovou svalovou dystrofií, jejichž onemocnění je způsobeno typem genetické vady zvané „nesmyslná mutace“ v genu pro dystrofin a kteří jsou schopni chodit.

V září 2023 vydal výbor CHMP první negativní stanovisko k prodloužení registrace přípravku Translarna, které bylo následně potvrzeno v lednu 2024 v rámci přezkoumání hodnocení požadovaného společností, která přípravek uvádí na trh. Oba tyto procesy dospěly ke stejnému závěru, že účinnost přípravku Translarna nebyla na základě přehodnocení přínosů a rizik potvrzena.

V květnu 2024 Evropská komise požádala výbor CHMP aby dále zvážil, zda dostupné údaje o přípravku Translarna byla dostatečně komplexní pro možné zhodnocení přínosů a rizik přípravku a zda by další důkazy z reálné praxe (RWE) doručené komisi v průběhu jejího rozhodování (včetně tří nedávno vydaných publikací) mohly mít dopad na závěry učiněné výborem CHMP. Dále pak, na základě odvolávacího rozsudku Soudního dvora Evropské unie ze dne 14. března 2024 v případu C-291/22 P, Evropská agentura pro léčivé přípravky rozhodla svolat novou vědeckou radu odborníků v neurologii (SAG) pro přípravek Translarna. Hodnocení tak bylo obnoveno do počátečního stavu procesu prodloužení.

Na základě požadavku Evropské komise, výbor CHMP přezkoumal nedávné publikace, z nichž jedna analyzovala kombinované údaje ze tří klinických studií s přípravkem Translarna už zhodnoceních výborem CHMP (meta-analáza);1 za druhé vyhodnotila úroveň shody mezi 12 kliniky používajících přípravek Treanslarna;2 a za třetí popsala iniciativu ke shromažďování dat o vzácných neuromuskulárních onemocneních.3 Výbor rovněž zhodnotil další informace, které obdržel od pacientských organizací, organizací zdravotnických profesí, ošetřujících lékařů, stejně jako hlášení od jednotlivých pacientů léčených přípravkem Translarna.

Výbor CHMP pečlivě posoudil tyto informace a dospěl k závěru, že neposkytují dostatečné důkazy pro potvrzení účinnosti přípravku. Výbor zejména poukázal na to, že metody použité k provedení meta-analýzy vykazují množství nedostatků a její výsledky tak nemohou vyloučit negativní zjištění jednotlivých studií zahrnutých do meta-analýzy. Další dvě publikace neposkytly nová data týkající se účinnosti přípravku. Výbor proto rozhodl, že tyto dodatečné údaje nemají vliv na jeho přechozí rozhodnutí týkající se posouzení přínosů a rizik přípravku Translarna.

V tomto stanovisku výbor CHMP rovněž zohledňuje doporučení nově svolané vědecké rady odborníků v neurologii. Tato skupina zahrnovala odborníky, včetně neurologů a lidí s osobní zkušeností týkající Duchennovy svalové dystrofie, kteří poskytli své odpovědi na specifické otázky výboru CHMP. V průběhu posuzování, lidé trpící Duchennovou svalovou dystrofií rovněž poskytly svůj postoj výboru CHMP během jeho plenárních zasedání.

Při vypracovávání svého stanoviska vzal výbor CHMP v úvahu všechny výše uvedené informace a také důkazy nashromážděné o léčivém přípravku od jeho registrace v roce 2014. Tyto důkazy zahrnují údaje z hlavní studie, která registraci podpořila, a ze dvou poregistračních studií které si vyžádal výbor CHMP k potvrzení účinnosti léčivého přípravku.

Dvě poregistrační studie nepotvrdily přínosy léku, a to ani u pacientů s progresivním poklesem schopnosti chůze, u nichž se očekávalo, že budou citlivější na léčbu přípravkem Translarna. Výbor CHMP rovněž přezkoumal údaje ze studie porovnávající dva registry pacientů. Nicméně, vzhledem k rozdílům mezi těmito dvěma registry a nejistotě spojené s nepřímým srovnáním však nebylo možné z těchto důkazů reálné praxe vyvodit žádný závěr o účinnosti léku; dále se Výbor domníval, že tato studie nemůže vyvážit zjištění z neúspěšných poregistračních studií. Po důkladném posouzení všech údajů dospěl výbor k závěru, že účinnost přípravku Translarna nebyla potvrzena u pacientů s nesmyslnou mutací s Duchennovou svalovou dystrofií.

Výbor uznal vysokou nenaplněnou lékařskou potřebu účinné léčby pacientů s tímto vzácným onemocněním.

Výbor CHMP usoudil, že nyní dostupné údaje o léčivém přípravku Translarna, jak je popsáno výše, jsou komplexní, a dospěl k závěru, že poměr přínosů a rizik přípravku Translarna je negativní. Výbor proto doporučil neobnovovat registraci léčivého přípravku v EU.

EMA nyní zašle stanovisko CHMP Evropské komisi, která vydá konečné právně závazné rozhodnutí platné ve všech členských státech EU.

Informace pro pacienty a pečovatele
  • Na základě žádosti Evropské komise přezkoumal výbor CHMP Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) další údaje týkající se prodloužení registrace přípravku Translarna spolu se všemi dostupnými důkazy o léčivém přípravku.
  • Tato další data zahrnovala výsledky ze 3 nedávných publikací, informace získané od rodičů nebo pečovatelů, pacientských organizací, organizací zdravotnických pracovníků a ošetřujících lékařů a také zprávy od jednotlivých pacientů léčených Translarnou.1,2,3
  • Kromě toho výbor CHMP zvážil názory vědecké poradní skupiny pro neurologii, která se skládala z odborníků, včetně neurologů a lidí se zkušenostmi s Duchennovou svalovou dystrofií. Tato skupina poskytla odpovědi na konkrétní otázky položené výborem CHMP.
  • Výbor CHMP pečlivě přezkoumal všechny tyto informace a také důkazy nashromážděné o přípravku Translarna od jeho registrace v roce 2014. Výbor uznal vysokou neuspokojenou lékařskou potřebu účinné léčby pro pacienty s tímto vzácným onemocněním; s ohledem na všechny dostupné důkazy však dospěl k závěru, že účinnost přípravku Translarna nebyla u pacientů s nesmyslnou mutací Duchennovy svalové dystrofie potvrzena.
  • Výbor proto doporučil, aby registrace přípravku Translarna nebyla prodloužena.
  • To znamená, že pokud toto doporučení potvrdí Evropská komise, léčivý přípravek již nebude v EU registrován
  • Do té doby zůstává rozhodnutí o registraci přípravku Translarna v platnosti. Máte-li jakékoli dotazy, promluvte si se svým lékařem.
Informace pro zdravotnické pracovníky
  • Na základě žádosti Evropské komise přezkoumal výbor CHMP Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) další údaje týkající se prodloužení registrace přípravku Translarna spolu se všemi dostupnými důkazy o léčivém přípravku.
  • Tato další data zahrnovala:
    • tři nedávné publikace: metaanalýza 3 klinických studií s Translarnou (studie 007, studie 020 a studie 041); článek o nově zřízeném registru shromažďujícím údaje o vzácných neuromuskulárních poruchách; a studie na úrovni konsenzu mezi 12 klinickými lékaři o používání Translarny;1,2,3
    • dodatečné informace získané od rodičů nebo pečovatelů, pacientských organizací, organizací zdravotnických pracovníků a ošetřujících lékařů;
    • subjektivní hlášení chlapců léčených přípravkem Translarna.
  • Výbor CHMP pečlivě přezkoumal všechny tyto informace a dospěl k závěru, že nepřinesly dostatečné důkazy k potvrzení účinnosti léku.
  • Výbor zejména poznamenal, že metaanalýza, která již byla přezkoumána a projednána výborem CHMP, má několik metodologických nedostatků, takže její výsledky nemohou převážit negativní zjištění jednotlivých studií. Publikace týkající se vzácných neuromuskulárních poruch nepojednávala o účinnosti přípravku Translarna, zatímco publikace týkající se míry shody mezi neurology nepřinesla nové údaje o účinnosti léku.
  • Kromě toho vzal výbor CHMP v úvahu názory vědecké poradní skupiny pro neurologii, která se skládala z odborníků, včetně neurologů a lidí se zkušenostmi s Duchennovou svalovou dystrofií. Skupina poskytla odpovědi na konkrétní otázky položené výborem CHMP.
  • Při vytváření svého stanoviska vzal CHMP v úvahu všechny tyto informace a důkazy nashromážděné o přípravku Translarna od jeho registrace.
  • Výbor uznal vysokou neuspokojenou lékařskou potřebu účinné léčby pro pacienty s tímto vzácným onemocněním; s ohledem na všechny dostupné důkazy však dospěl k závěru, že účinnost přípravku Translarna nebyla u pacientů s nesmyslnou mutací Duchennovy svalové dystrofie potvrzena.
  • Výbor proto doporučil neprodloužit registraci přípravku Translarna v EU.
  • To znamená, že pokud toto doporučení potvrdí Evropská komise, léčivý přípravek již nebude v EU registrován.

Do té doby zůstává rozhodnutí o registraci přípravku Translarna platné v EU. Máte-li jakékoli dotazy, můžete se obrátit na příslušnou národní regulační autoritu.

Více o léčivém přípravku

Přípravek Translarna byl v EU podmínečně registrován dne 31. července 2014 pro léčbu pacientů s Duchennovou svalovou dystrofií, jejichž onemocnění je způsobeno „nesmyslnou mutací“ genu pro dystrofin.

Duchennova svalová dystrofie je závažný a vzácný stav, pro který není dostupná žádná schválená léčba, vyjma přípravku Translarna. Jedná se o genetické onemocnění, které způsobuje postupně se zvyšující slabost a ztrátu svalové funkce, což vede ke smrti v důsledku slabosti dýchacích svalů nebo kardiomyopatie. Pacienti s tímto onemocněním postrádají normální dystrofin, protein nacházející se ve svalech, který pomáhá chránit svaly před zraněním při jejich kontrakci a relaxaci.

U pacientů s Duchennovou svalovou dystrofií způsobenou nesmyslnou mutací je produkce normálního dystrofinového proteinu předčasně zastavena, což vede ke zkrácenému dystrofinovému proteinu, který nefunguje správně. Očekává se, že léčivá látka v přípravku Translarna, ataluren, bude působit tak, že umožní aparátu pro tvorbu bílkovin v buňkách přejít za genetickou mutaci, což buňkám umožní produkovat funkční dystrofinový protein. Více informací o přípravku Translarna naleznete na stránkách EMA.

Více o posuzovaném postupu

Prodloužení žádosti o registraci přípravku Translarna byly posouzeny Výborem pro humánní léčivé přípravky (CHMP) agentury EMA, odpovědným za otázky týkající se humánních léčivých přípravků, která přijala původní stanovisko EMA dne 14. září 2023.

Společnost, která přípravek Translarna uvádí na trh, požádala dne 4. října 2023 o opětovné přezkoumání stanoviska výboru CHMP k žádosti o obnovení. Po provedení přezkoumání vydal výbor CHMP své konečné stanovisko dne 25. ledna 2024, které bylo předáno Evropské komisi ke konečnému právně závaznému rozhodnutí.

Dne 24. května 2024 Evropská komise požádala Výbor, aby dále zvážil, zda dostupné údaje o přípravku Translarna byla dostatečně komplexní pro možné zhodnocení přínosů a rizik přípravku a zda by další důkazy z reálné praxe (RWE) doručené komisi v průběhu jejího rozhodování mohly mít dopad na závěry učiněné výborem CHMP.

Dále pak, na základě odvolávacího rozsudku Soudního dvora Evropské unie ze dne 14. března 2024 v případu C-291/22 P, Evropská agentura pro léčivé přípravky rozhodla svolat novou vědeckou radu odborníků v neurologii (SAG) pro přípravek Translarna. Hodnocení tak bylo obnoveno do počátečního stavu procesu prodloužení.

EMA nyní zašle konečné stanovisko CHMP k žádosti o prodloužení registrace Evropské komisi, která vydá konečné právně závazné rozhodnutí platné ve všech členských státech EU.

Společnost, která uvádí přípravek Translarna na trh, může požádat o přezkum do 15 dnů od obdržení stanoviska.

Sekce registrací

30. 1. 2024 (aktualizace 1. 7. 2024)


Zařazenopo 01.07.2024 15:07:00
ZdrojSUKL
Originálsukl.cz/leciva/ema-doporucuje-neprodlouzeni-registrace-pripravku-translarna

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.