Nové cykly přednášek o vojenské historii začnou v Armádním muzeu Žižkov v září

Nové cykly přednášek o vojenské historii začnou v Armádním muzeu Žižkov v září Další fotografie Další fotografie

1.7.2024

Nové cykly přednášek o vojenské historii začnou v Armádním muzeu Žižkov v září

Autor: VHÚ Praha

Letošní školní rok skončil a cyklus přednášek historiků Vojenského historického ústavu Praha je také u konce. Vzhledem k tomu, že byly přednášky i vycházky uspořádané v uplynulém školním roce pozitivně přijaty, rozhodl se VHÚ Praha pro školní rok 2024/25 připravit další sérii přednášek. Podrobnosti najdete uvnitř článku.

Vojenský historický ústav připravuje od nového školního roku cyklus přednášek k 1. světové válce a cyklus promítání filmů ze svého archivu. Filmy budou doprovázeny komentářem historiků specializujících se na dané období. Akce se konají v kinosále Armádního muzea Žižkov. Na všechny programy je nutná rezervace na: rezervaceakce@vhu.cz

Představení nových cyklů:

PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA - cyklus přednášek

První světová válka byla nejen jedním z největších válečných konfliktů všech dob, ale také významným dějinným zlomem, který změnil tvář Evropy a potažmo světa navždy. A nejde jen o takřka všudypřítomné pomníky jejím obětem, nebo státní hranice, narýsované v jejím důsledku, ale i o mnohem méně viditelné následky této demografické a kulturní katastrofy.

Pro cyklus přednášek První světová válka vybrali historici a kurátoři z VHÚ několik specifických témat, která dokreslují a zvýrazňují obraz první světové války, viděný z našeho dnešního hlediska. Pozornost tak bude věnována nejen snahám jednotlivých států a národů reagovat na překotný vývoj ve vojenství, technice i zdravotnictví ve válce, jejíž podobu na začátku nikdo nečekal, ale také české perspektivě první světové války, nebo umění reflektujícímu válku, či ve válce vzniklému.

KOMENTOVANÉ FILMOVÉ ARCHIVY ZE SBÍREK VOJENSKÉHO HISTORICKÉHO ÚSTAVU

VHÚ Praha zahájí v pravidelných komentovaných projekcích prezentaci zajímavých filmových materiálů ze své sbírky. Diváci se jednou měsíčně budou moci hlouběji seznámit s filmy VHÚ Praha doprovázené přednáškami a komentáři historiků. V prvních deseti projekcích uvidí němé a zvukové dokumenty, které se vztahují k vojenské historii Československa a jeho armádní kinematografii v období let 1917–1948. Některé filmové záznamy budou veřejně představeny vůbec poprvé.

TERMÍNY PŘEDNÁŠEK VE ŠKOLNÍM ROCE 2024/25

ZÁŘÍ

  • Úterý 10. září 2024 v 18 hod., kinosál Armádního muzea Žižkov:
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA - cyklus přednášek

Takovou válku nikdo nečekal! Střet představ s realitou Velké války - cyklus přednášek "První světová válka"

přednáší: Mgr. Tomáš Jakl, Mgr. Petr Matějček, Mgr.Tomáš Kykal

Evropská společnost první dekády 20. století podlehla iluzi, že si válku ochočila, že pronikla do jejích zákonitostí, pochopila ji a že je schopna nasadit ji bezpečně jako radikální, avšak rychlou a účinnou medicínu na dobové problémy. V přednášce nastíníme, jak si tehdejší vojáci a civilisté představovali budoucí válečný konflikt a jak dalece se žitá realita odchýlila od oněch sebevědomých vizí. Už zkušenosti prvních tažení svědčily o tom, že se živel vymknul kontrole a stále více a s nevídanou ničivostí pohlcoval zúčastněné aktéry. Po prvotním otřesu následovala adaptace – více či méně úspěšná, o níž v základních obrysech rovněž pohovoříme.

  • Čtvrtek 26. září 2024 v 18 hod, kinosál Armádního muzea Žižkov:
KOMENTOVANÉ FILMOVÉ ARCHIVY ZE SBÍREK VOJENSKÉHO HISTORICKÉHO ÚSTAVU

Čs. legie a vznik čs. armádní kinematografie

komentuje: Mgr. Tomáš Jakl

Unikátní filmové materiály čs. legií, které byly po vzniku Československa soustředěny v Archivu legií a následně v Památníku osvobození. Materiály dokumentují čs. legionáře ve Francii a Itálii v roce 1918 a v Rusku v letech 1917–1918. Představeny budou vůbec první filmové záznamy pořízené československými armádními filmaři.

ŘÍJEN

  • Úterý 15. října 2024 v 18 hod., kinosál Armádního muzea Žižkov:
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA - cyklus přednášek

Spor(y) o českého vojáka. Historická paměť na vojáky I. světové války a její přeměny v 20. a 21. století

přednáší: Mgr. Michal Cáp

Zkušenost více než milionu mužů odvedených v českých zemích a nasazených na frontách Velké války byla velmi různorodá. V měnících se režimech následujících sta let však existovala snaha dát jí jednotící příběh a smysl. Zdůrazňování hrdinství legionářů, loajality a nedocenění vojáků sloužících habsburskému domu, anebo revolučnosti bouřících se jednotek na konci války postupně vytvořilo takzvaný "spor o českého vojáka", jak se to "skutečně" stalo. Přednáška nastíní pestrost zážitků českých vojáků na bojištích Velké války (a konfliktů krátce po ní) a to, jak rozmanitě byla tato zkušenost využívána v různých politických systémech v následujícím století. A co a o čem nám existence tohoto sporu říká.

  • Čtvrtek 31. října 2024 v 18 hod, kinosál Armádního muzea Žižkov:
KOMENTOVANÉ FILMOVÉ ARCHIVY ZE SBÍREK VOJENSKÉHO HISTORICKÉHO ÚSTAVU

Čs. legie v Rusku, život na magistrále a cesta domů

komentuje: Mgr. Tomáš Jakl

Projekce bude prezentovat filmové materiály natočené čs. legionáři v Rusku v období let 1918 až 1920 během sibiřské anabáze. Zaznamenán je život legionářů, různé slavnosti, filmový místopis a poměrně obsáhle i návrat legionářů do vlasti.

LISTOPAD

  • Úterý 12. listopadu 2024 v 18 hod., kinosál Armádního muzea Žižkov:
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA - cyklus přednášek

Československé legie

přednáší: Mgr. Tomáš Jakl

V roce 1914 měl za sebou český národ století nebývalého duchovního a hospodářského vzestupu. Disponoval vyspělou kulturou, uměním a školstvím, silným průmyslem i rozvinutým zemědělstvím, tedy všemi atributy moderního národa - kromě vlastního státu. Habsburské soustátí ztrácelo tehdy svou staletou dějinnou roli ochrany malých národů před tlaky z Východu i ze Západu. Jeho politická reprezentace se ocitla ve vleku Německa, vedena představou, že vítězství ve válce jí umožní vyřešit vnitřní národnostní problémy ve prospěch německého etnika. Spojeným úsilím se českým, slovenským a rusínským krajanům v zahraničí, politikům doma i v exilu a statisícům dobrovolníků podařilo vybudovat armádu, která svým úspěšným působením v první světové válce umožnila vznik samostatného státu.

  • Čtvrtek 28. listopadu 2024 v 18 hod, kinosál Armádního muzea Žižkov:
KOMENTOVANÉ FILMOVÉ ARCHIVY ZE SBÍREK VOJENSKÉHO HISTORICKÉHO ÚSTAVU

Unifikace čs. branné moci a první velká (závěrečná) cvičení ve filmu

komentuje: PhDr. Karel Straka, Ph.D.

Unikátní filmové záznamy prvních velkých (závěrečných) cvičení československé armády po její unifikaci. Hrubé sestřihy z vojenského cvičení na Sedlčansku v roce 1922 a u Poličky v roce 1923 doplní i další záběry čs. armády z let 1920–1921.

PROSINEC

  • Úterý 10. prosince 2024 v 18 hod., kinosál Armádního muzea Žižkov:
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA - cyklus přednášek

Technologie

přednáší: Mgr. Michal Cáp, Mgr. Zdeněk Polčák, Jan Skramoušský

Vývoj a využití automatických zbraní na bojištích první světové války. Využití lehkých kulometů a jejich vliv na změnu taktiky útočných operací. Potenciál automatických zbraní malého balistického výkonu jakožto nového typu střelecké zbraně - vznik samopalů.

Důsledky moderní chemické války - rozvoj ochranných prostředků. Vznik moderní chemické války je neodmyslitelně spojen s první světovou válkou. Během ní bylo použito několik desítek různých bojových chemických látek. Způsob jejich použití na bitevním poli i ochrana proti nim prošly během války zajímavým vývojem. Nejmarkantněji je to patrné u ochranných prostředků. Jejich evoluce během 1. světové války byla extrémně rychlá - od kapesníku až po takřka moderní podobu ochranné masky, tak jak ji známe dnes během několika měsíců.

  • Čtvrtek 12. prosince 2024 v 18 hod, kinosál Armádního muzea Žižkov:
KOMENTOVANÉ FILMOVÉ ARCHIVY ZE SBÍREK VOJENSKÉHO HISTORICKÉHO ÚSTAVU

Třicátá léta ve Vojenských filmových zpravodajích

komentuje: PhDr. Karel Straka, Ph.D. a Mgr. Michal Cáp

LEDEN 2025

  • Úterý 14. ledna 2025 v 18 hod., kinosál Armádního muzea Žižkov:
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA - cyklus přednášek

Češi v c. a k. válečném loďství

přednáší: PaedDr. Jindřich Marek

Mezi největší “mindráky” českého národa patří absence moře na jeho území. Asi proto Češi rádi tráví svou dovolenou na březích moře. Nejčastěji je jejich cílem Jadran, kde si však málokdo uvědomí, že právě toto moře je zajímavou součástí českých vojenských dějin, protože do listopadu 1918 zde sloužily v řadách rakousko-uherského válečného loďstva tisíce Čechů. Vzhledem k tehdejší vysoké vzdělanostní úrovni českého národa nacházíme naše předky v námořnických uniformách mezi strojníky, dělostřelci, radiotelegrafisty, muzikanty, námořními letci či lékaři. Mnoho Čechů sloužilo nejen na hladinových lodí, ale tvořilo významnou část posádek ponorek. Po pádu monarchie se po návratu do vlasti mnoho mužů v námořnických uniformách bojovalo jako pěchota či osádky obrněných vlaků na Slovensku proti maďarským bolševikům.

  • Čtvrtek 30. ledna 2025 v 18 hod, kinosál Armádního muzea Žižkov:
KOMENTOVANÉ FILMOVÉ ARCHIVY ZE SBÍREK VOJENSKÉHO HISTORICKÉHO ÚSTAVU

1938–1939 zábor a okupace čs. pohraničí v německých filmových materiálech

komentuje: PhDr. Karel Straka, Ph.D.

Součástí sbírky VHÚ jsou také zahraniční filmové materiály. Rozsahem sice skromná, ale zajímavá je skupina německých filmových dokumentů zachycujících zábor a okupaci některých míst Československa v říjnu 1938 a březnu 1939.

ÚNOR 2025

  • Úterý 11. února 2025 v 18 hod., kinosál Armádního muzea Žižkov:
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA - cyklus přednášek

Za císaře i republiku. Čeští aviatici na frontách Světové války

přednáší: PhDr. Jiří Rajlich, Ph.D.

První světová válka představovala významný mezník v dějinách válečnictví. Vedle mnoha dalších se v ní poprvé ve větším měřítku uplatnila také nová zbraň – letectvo. Aviatici z českých zemí – ať už Češi, nebo čeští Němci - tvořili přibližně třetinu toho rakousko-uherského. Významně se podíleli na jeho rozvoji a bojovém nasazení v Rusku, Srbsku, Černé Hoře, Albánii, Rumunsku, Itálii a v neposlední řadě nad vlnami Jadranu. Současně s tím zaujímali velitelská místa na všech úrovních velení a řízení na frontách i v zázemí. Zcela logicky – zejména s ohledem na svůj počet – stáli také u počátků budování meziválečného čs. letectva a domácího leteckého průmyslu.

Několik desítek českých letců, zpravidla také bývalých příslušníků rakousko-uherského letectva ovšem působilo také v rámci čs. legií.

  • Čtvrtek 27. února 2025 v 18 hod, kinosál Armádního muzea Žižkov:
KOMENTOVANÉ FILMOVÉ ARCHIVY ZE SBÍREK VOJENSKÉHO HISTORICKÉHO ÚSTAVU

Československé vojsko ve Velké Británii 1940–1944 ve filmu

komentují: PhDr. Jiří Rajlich, Ph.D. a PhDr. Jiří Plachý. Ph.D.

Bude promítnuta část málo známých československých filmových dokumentů natočených v letech 1940–1944 ve Velké Británii. Výcvik československých pozemních jednotek, všední život vojáků a různé slavnostní události. Pozornost bude věnována také československým letcům v RAF. . Komentují historici VHÚ Praha PhDr. Jiří Rajlich, Ph.D., a PhDr. Jiří Plachý. Ph.D.

  • Pro účast na všech akcích se, prosíme, registrujte rezervaceakce@vhu.cz. Místo Vám bude potvrzeno.


Zařazenopo 01.07.2024 10:07:00
Zdrojarmy.cz
Originálarmy.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/nove-cykly-prednasek-o-vojenske-historii-zacnou-v-armadnim-m...
KategorieZpravodajství

Související témata

Rozpočet příští rok
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.