Tržní shrnutí: Vyšší americké výnosy zredukovaly zisky eura. Koruna oslabila

Tržní shrnutí: Vyšší americké výnosy zredukovaly zisky eura. Koruna oslabila

Roklen24
07:48 2. července 2024

Klíčové body

  • Vítejte v tržním shrnutí skupiny Roklen, ve kterém tým traderů, ekonomů a analytiků řeší nejen pohyby vybraných měn, ale i další zajímavosti ze světa ekonomiky a financí!
  • Shrnutí je aktualizováno průběžně každý obchodní den dle událostí.
  • Tržní shrnutí z předchozích týdnů najdete zde.
dollar and euro notes. symbol differences euro dollar money background closeup

V úterý 2. července 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 25,06-25,23

USDCZK: 23,36-23,52

EURUSD: 1,0700-1,0760

Směňujte online na RoklenFx!

Euro v pondělí zpevnilo mírně nad hranici 1,0750 EURUSD. Odpoledne však část zisků odevzdalo, za čímž stál nárůst amerických výnosů. Tato kombinace se projevila i ve slabších měnách regionu. Koruna oslabila nad 25,10 za euro a nad 23,40 za dolar.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Americká výnosová křivka se včera napřímila. Rostly především výnosy dlouhých splatností, a to dokonce o více než deset bazických bodů. Graf níže zobrazuje napřímení křivky po ukončení pondělního obchodování na Wall Street. K možným důvodům nárůstu výnosů jsme psali více zde.

Zdroj: CNBC

Dnes bude zveřejněn předběžný odhad inflace eurozóny za červen (11:00). Následovat bude vystoupení guvernéra Fedu Powella na symposiu centrálních bankéřů v portugalském městě Sintra (15:30) a poté report JOLTS (16:00), kde budeme sledovat vývoj počtu volných pracovních míst. Jejich pokles bychom považovali za mírné riziko slabšího dolaru a poklesu amerických výnosů. Právě už nich se budeme soustředit, zda se včerejší výprodejní nálada udrží i dnes, č i zda dojde na korekci, jejíž náznaky vidíme už teď ráno.

V případě koruny bude dnešním klíčovým faktorem právě dění na dolaru proti euru a na dluhopisovém trhu. Domácí kalendář je prázdný.

Pondělí 1. července 2024

V pondělí 1. července 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 24,94-25,15

USDCZK: 23,18-23,36

EURUSD: 1,0702-1,0800

Směňujte online na RoklenFx!

Kurz eura zahajuje nový týden posílením nad hranici 1,0750 za euro. Hybatelem pohybu jsou první odhady výsledků předčasných voleb ve Francii. Silnější euro vidíme i na páru proti britské libře a proti švýcarskému franku, kde jsme se posunuli nad 0,9500 EURCHF. Koruna se proti euru obchoduje do strany kolem 25,00. Proti dolaru zpevnila pod 23,30.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

První průzkumy ukazují, že vítězem prvního kola francouzských předčasných voleb je krajně pravicová strana Národní sdružení Marine Le Penové. Dle odhadů strana získala cca 34 %. Levicová Nová lidová fronta získala 28 až 29 % a středový tábor prezidenta Macrona získal odhadem 20 až 22 %.

Agentura Bloomberg uvádí, že odhady výsledků naznačují, že krajní pravice pravděpodobně nezíská naprostou většinu, což je označováno za důvod posilujícího kurzu eura. Druhé kolo voleb se koná příští neděli.

První červencový týden bude nabitý událostmi. Po prvním kole předčasných francouzských voleb nás ve čtvrtek čekají volby ve Velké Británii. Dnes budou zveřejněny revize indexů PMI, včetně domácího. Odpoledne nás čeká německá inflace za červen a americký index ISM sektoru průmyslu.

V úterý bude zveřejněn odhad evropské inflace za červen. Ve středu americký Národní report zaměstnanosti od agentury ADP, index ISM služeb a zápis ze zasedání Fedu. V pátek pak budeme sledovat data z amerického trhu práce za červen, která by mohla vstoupit do formování tržního výhledu amerických sazeb. Slabší výsledek by mohl přispět k predikci snížení úroků o více než 25 bodů v letošním roce, jak ukázala červnová prognóza Fedu. Aktuální tržní predikce dosahuje necelých 45 bodů.

V první polovině týdne ECB pořádá symposium centrálních bankéřů v portugalské Sintře. Z vystoupení budeme sledovat například guvernéra Fedu Powella, který promluví v úterý v 15:30.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Pondělí 1. července 2024

(10:12) Evropské výnosy rostou. Spread mezi desetiletým francouzským a německým výnosem se dnes krátce dostal pod 75 bodů. Aktuálně však díky výraznějšímu růstu německých výnosů roste zpět na tuto hranici. Rostou i americké výnosy.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

(14:16) Německá inflace v červnu dle předběžného odhadu vykázala nad očekávání slabší meziměsíční i meziroční růst. Na trhu se výsledek nikterak zásadně neprojevil. Kurz eura drží zisky nabrané po prvních odhadech výsledků francouzských voleb, a obchoduje se tak stále kolem 1,0750 EURUSD.

(16:06) Americký index ISM sektoru průmyslu v červnu klesl, zatímco trh očekával růst. Index se stále drží pod hranicí 50, která značí přechod expanze a kontrakce. Dílčí index cen klesl nad očekávání výrazně, nové objednávky rostly více, než trh čekal. Index zaměstnanosti se propadl zpět pod 50 bodů.

Index ISM a jeho výsledek nebyl dostatečně silný na to, aby jakkoliv zásadně rozhýbal kurz dolaru. Americké výnosy rostou.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, X

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Tržní shrnutí

Zařazenoút 02.07.2024 07:07:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/trzni-shrnuti-vyssi-americke-vynosy-zredukovaly-zisky-eura-koruna-oslabila/
KategorieTržní shrnutí
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=160363

Výsledky firem - tržby, zisk

dnes 10:05 Tržby v Polsku klesly (22.7.2024) (ČSOB-Dealing) Investice
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.