Dolar proti japonskému jenu na maximech od roku 1986

Dolar proti japonskému jenu na maximech od roku 1986

Pavel Peterka
09:45 2. července 2024

Klíčové body

  • USDJPY je na maximech od roku 1986.
  • Vyšší pravděpodobnost vítězství Trumpa vedla k růstu výnosů amerických dluhopisů. Trhy očekávají svižné tempo zadlužování americké ekonomiky.
  • Růst zadlužení USA vede trhy k přesvědčení, že související inflační tlaky nedovolí Fedu tak rychle snižovat úrokové sazby. Zároveň budou obchodníci očekávat vyšší prémium i více zadlužené země. Trhy jsou vpředhledící, takže změny výnosů vidíme už nyní.
Pile of dollars against digitally generated japan national flag

Americký dolar se začátkem tohoto týdne podíval proti japonskému jenu na nejsilnější kurz od konce roku 1986. Tento měnový pár je silně ovlivněn americkými výnosy, kde jsme viděli růst výnosů desetiletého dluhopisu k hranici 4,493 %.

Růst amerických výnosů byl podpořen vývojem boje o post prezidenta USA, kde Donald Trump získává navrch. Trhy očekávají, že v případě vítězství Trumpa by došlo k naplnění části předvolebních slibů v podobě nižších daní, což by vedlo k růstu tempa zadlužování USA. V takovém scénáři by investoři požadovali vyšší výnos na dluhových cenných papírech vlivem růstu obav ohledně udržitelnosti veřejných financí a schopnosti splácet.

Protože je trh vpředhledící, tak už nyní vidíme efekt na růst výnosů. Bankrot USA není na stole. Přesto lze očekávat, že čím déle bude současné tempo zadlužení pokračovat, tím těžší bude v budoucnu tento trend zvrátit, a tím tvrdší bude dopad na ekonomický výkon země. Po růstu amerických výnosů z důvodů obav z politiky Donalda Trumpa přišel mírný pokles na úroveň 4,45 %. Provázanost měnového páru USDJPY s výnosy amerických dluhopisů je na trzích dlouhodobě pozorována.

S růstem výnosů amerických dluhopisů je spojené očekávání vyšších úrokových sazeb v dalších letech, které znamená vyšší očekávaný rozdíl v úrovni úrokových sazeb centrálních bank v USA v Japonsku. Čím vyšší je očekávaný rozdíl ve prospěch USA, tím silnější je dolar. Je pravda, že v současné době rostou sázky na pokles sazeb v USA už v září letošního roku. My se ale bavíme o střednědobém trendu, kde je možné, že Fed tempo poklesu úrokových sazeb zpomalí proti očekávání z druhého čtvrtletí letošního roku kvůli očekávání vyššího tempa zadlužování v případě vítězství Donalda Trumpa, které je nyní pravděpodobnější.

S vyššími úrokovými sazbami běžně přichází vyšší výnosy, což bude lákat zahraniční kapitál, a poroste tak poptávka po dolaru. Na řadě měnových párech s japonským jenem už desítky let probíhají tzv. carry trade strategie, které využívají dlouhodobě nízkých úrokových sazeb v Japonsku. Carry trade strategie stojí na zapůjčení peněz v měně a ekonomice s nízkými úrokovými sazbami a jejich následná investice v měně, kde je nastavení úrokových sazeb, a tedy i výnosy vyšší. Příkladem může být výpůjčka japonských jenů v prostředí nominálních úrokových sazeb 0,1 %, následná konverze třeba do dolaru, kde je výnos desetiletého dluhopisu okolo 4,45 %. Čím vyšší je tento rozdíl, tím větší objem těchto obchodů probíhá a tím větší je tlak na slabší jen a silnější dolar.

Vedle carry trade obchodů trhy dále předpokládají, že politika Donalda Trumpa sice může mít dlouhodobě silné negativní důsledky, ale krátkodobě může dojít k posílení americké ekonomiky. To opět v kratším období hovoří pro silnější dolar. Vývoj na měnovém páru USDJPY je ale opředen nejistotou, protože se v současné době pohybujeme na úrovních kurzů, které jsou vyšší než hranice, které v minulosti Bank of Japan nebyla ochotna dále tolerovat a intervenovala ve prospěch silnějšího jenu.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0714 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 106,00 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0700 do 1,0760 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 25,17 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,49 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,06 až 25,23 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,36 do 23,52 USDCZK.

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenoút 02.07.2024 09:07:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/dolar-proti-japonskemu-jenu-na-maximech-od-roku-1986/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorPavel Peterka
guidhttps://roklen24.cz/?p=160467
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.