Druhá zpráva o stavu digitální dekády vyzývá k posílení společných opatření na podporu digitální transformace EU

Druhá zpráva o stavu digitální dekády

Komise dnes zveřejnila druhou zprávu o stavu digitální dekády, která poskytuje komplexní přehled o pokroku při dosahování digitálních cílů a úkolů stanovených pro rok 2030 v politickém programu Digitální dekáda. Letos je ke zprávě poprvé připojena analýza národníchstrategických plánů pro digitální dekádu předložených členskými státy, v níž jsou podrobně popsána plánovaná vnitrostátní opatření, činnosti a financování s cílem přispět k digitální transformaci EU.

Z analýzy Komise vyplývá, že za současného scénáře nebude společné úsilí členských států zaostávat za úrovní ambicí EU. Zjištěné nedostatky zahrnují potřebu dalších investic, a to jak na úrovni EU, tak na vnitrostátní úrovni, zejména v oblasti digitálních dovedností, vysoce kvalitní konektivity, využívání umělé inteligence a analýzy dat ze strany podniků, výroby polovodičů a ekosystémů začínajících podniků.

EU i členské státy hrají důležitou úlohu při prosazování nového právního rámce, přijímání opatření na podporu šíření digitálních technologií a zajištění toho, aby její občané byli vybaveni odpovídajícími digitálními dovednostmi, aby mohli plně využívat výhod digitální transformace. Proto je letošní zpráva výzvou k posílení opatření pro členské státy, aby byly ambicióznější, neboť dosažení cílů digitální dekády v oblasti digitální infrastruktury, podniků, dovedností a veřejných služeb má zásadní význam pro budoucí hospodářskou prosperitu a sociální soudržnost EU.

V této souvislosti Komise rovněž aktualizovala doporučení pro jednotlivé země a průřezová doporučení pro každý členský stát EU s cílem řešit zjištěné nedostatky.

Konkurenceschopná, svrchovaná a odolná EU: digitální infrastruktura a podniky

Přijetí a rozvoj inovativních technologií má zásadní význam pro konkurenceschopnost Evropy, zejména v současném geopolitickém prostředí a kvůli rostoucím hrozbám v oblasti kybernetické bezpečnosti, které vyžadují větší odolnost a robustní bezpečnostní opatření.

Zpráva zdůrazňuje, že EU zdaleka nedosáhla cílů v oblasti konektivity stanovených v rámci digitálního dialogu o digitálních službách: Optické sítě, které mají zásadní význam pro zajištění gigabitového připojení a umožňují zavádění špičkových technologií, jako je umělá inteligence, cloud a internet věcí, dosahují pouze 64 % domácností. Vysoce kvalitní sítě 5G dnes dosahují pouze 50 % území EU a jejich výkonnost je pro poskytování pokročilých služeb 5G stále nedostatečná. Za účelem řešení těchto výzev by členské státy a Komise měly spolupracovat na podpoře skutečně funkčního jednotného digitálního trhu.

V roce 2023 bylo využívání umělé inteligence, cloudu a/nebo dat velkého objemu evropskými společnostmi rovněž výrazně pod cílem digitální dekády ve výši 75 %. Podle současných trendů bude cloud využívat do roku 2030 pouze 64 % podniků, 50 % dat velkého objemu a pouze 17 % umělé inteligence. Pro dosažení digitalizace podnikatelského sektoru je nanejvýš důležité motivovat malé a střední podniky k zavádění inovativních digitálních nástrojů, zejména cloudu a umělé inteligence, a mobilizovat další soukromé investice do rychle rostoucích začínajících podniků. To má zásadní význam pro zachování konkurenceschopnosti Evropy, pokud jde o inovace, účinnost a růst založené na datech.

Další významnou výzvou, s níž se digitální transformace EU potýká, zůstává omezené šíření digitálních technologií mimo velká města. Pro řešení této digitální propasti je zásadní podporovat spolupráci mezi evropskými aktéry na přeshraniční a místní úrovni, například prostřednictvím projektů pro více zemí, evropských center pro digitální inovace (EDIH) a konsorcií evropské digitální infrastruktury (EDIC). Od loňského roku bylo v tomto ohledu dosaženo řady úspěchů, přičemž do konce května 2024 byla zřízena tři informační střediska ED.

Digitální politika pro lidi a společnost: digitální dovednosti a veřejné služby

Jádrem digitální dekády a první zásadou deklarace o digitálních právech a zásadách je to, aby se lidé stali středobodem digitální transformace našich společností a ekonomik.

V současné době není ani zdaleka dosaženo cílů v oblasti digitálních dovedností stanovených v digitální dekádě, přičemž alespoň základní digitální dovednosti má pouze 55,6 % obyvatel EU. Podle současného trendu bude počet specialistů v oblasti IKT v EU v roce 2030 činit přibližně 12 milionů, přičemž přetrvává genderová nerovnováha. K dosažení těchto cílů by členské státy měly uplatňovat mnohostranný přístup k podpoře digitálních dovedností na všech úrovních vzdělávání a motivovat mladé lidi, zejména dívky, aby se zajímali o obory přírodních věd, technologií, inženýrství a matematiky (STEM).

Členské státy postupují směrem k cíli zpřístupnit všechny klíčové veřejné služby a elektronické zdravotní záznamy občanům a podnikům online a poskytovat jim bezpečnou elektronickou identifikaci (eID). Navzdory nerovnoměrnému využívání v jednotlivých členských státech je elektronická identifikace v současné době k dispozici 93 % obyvatel EU a očekává se, že peněženka digitální identity EU bude motivovat k jejímu využívání. Ve scénáři bez opatření však zůstává dosažení 100 % digitálních veřejných služeb pro občany a podniky do roku 2030 i nadále náročné.

Další kroky

Členské státy budou nyní muset do 2. prosince 2024 přezkoumat a upravit své národní plány tak, aby byly v souladu s ambicemi politického programu Digitální dekáda. Jak je uvedeno v programu pro digitální dekádu, Komise bude sledovat a posuzovat provádění těchto doporučení a v roce 2025 podá zprávu o pokroku dosaženém v příští zprávě o stavu digitální dekády.

Pozadí

Cesta k digitální dekádě, která byla navržena v září 2021, stanoví jasnou cestu k dosažení digitální transformace v Evropské unii. V prosinci 2022 bylo přijato Evropské prohlášení o digitálních právech a zásadách, které je doplnilo stanovením zásad a závazků, jimiž by se digitální transformace EU měla řídit. První zpráva o stavu digitální dekády byla zveřejněna v září 2023.

Letošní zpráva je doplněna komplexním balíčkem pracovních dokumentů, zpráv a studií útvarů Komise, které dále popisují pokrok v různých dimenzích DDPP. K tomuto monitorování rovněž přispělo Společné výzkumné středisko Komise (JRC), které poskytlo metodiku pro agregaci vnitrostátních digitálních cílů na úrovni EU a zmapovalo objem investic z nástrojů financování EU určených na iniciativy, které mají digitální složku.

Během stávajícího funkčního období přijala EU významná opatření, aby pokročila v plnění cílů digitální dekády. Návrhem a přijetím klíčových právních předpisů aktivně podporuje bezpečnější on-line prostor pro evropské občany a podporuje ochranu spotřebitele a zároveň chrání inovační potenciál evropských společností. Na podporu digitální transformace byly rovněž uvolněny značné finanční prostředky EU, zejména prostřednictvím Nástroje pro oživení a odolnost (150 miliard EUR), DIGITAL Europe (7,9 miliardy EUR) a Nástroje pro propojení Evropy 2 v digitální oblasti (1,7 miliardy EUR).

Pro více informací

Zpráva o stavu digitální dekády 2024

Fakta o stavu digitální dekády

Fakta o zprávách o digitální dekádě o jednotlivých zemích

Eurobarometr o stavu digitální dekády 2024

Evropská digitální dekáda

Prohlášení o digitálních právech a zásadách

Quote

Dnešní zpráva jasně ukazuje, že nejsme na dobré cestě k dosažení našich cílů v oblasti digitální transformace v Evropě. Nastiňuje však také jasnou cestu vpřed: potřebujeme další investice do digitálních dovedností, vysoce kvalitní konektivity a zavádění umělé inteligence. Musíme motivovat k využívání digitálních nástrojů. K využití našich silných stránek potřebujeme mnohem více lidí, aby získali digitální dovednosti, a to jak základní, tak na odborné úrovni. A musíme podporovat spolupráci a lépe integrovat náš jednotný trh, abychom skutečně umožnili digitální transformaci v celé Evropě.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-07-01

Budujeme konkurenceschopnější Evropu, která posiluje její konkurenční výhodu a prosazuje se v celosvětovém technologickém závodě. Dnešní zpráva o stavu digitální dekády jasně vymezuje oblasti, v nichž musí naše společná opatření urychlit, aby bylo tohoto výsledku dosaženo a aby byly splněny cíle digitální dekády do roku 2030. Investice, přeshraniční spolupráce, dokončení jednotného digitálního trhu, podpora zavádění klíčových technologií, jako je umělá inteligence: jedná se o recept na úspěch, který je podstatou doporučení, která dnes vydáváme členským státům.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-07-01


Zařazenoút 02.07.2024 12:07:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/3602&language=cs
guid/IP/24/3602/

Související témata


Vydaná opatření a zpravodajství

Další zprávy k tématu ""

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.