Koruna navýšila ztráty

Koruna navýšila ztráty

Antonín Hudec
09:15 3. července 2024

Klíčové body

  • Česká koruna od začátku června oslabuje. Včera se kurz dostal nad 25,20 EURCZK.
  • Trhy nevěří, že Česká národní banka bude natolik jestřábí, jak sama tvrdí.
  • Inflace v eurozóně meziročně mírně klesla z 2,6 % na 2,5 %. I přesto bude ECB vyčkávat alespoň do podzimu, než přijde další snížení sazeb.
Zdroj: Depositphotos

Česká koruna oslabila. Na současné úrovně se dostala poté, co ČNB před červnovým zasedáním připustila variantu snížení sazeb o polovinu procentního bodu, a koncem toto snížení doručila. Centrální banka byla více holubičí, než trhy očekávaly. Cenová hladina se v posledních měsících v meziročním srovnání pohybuje buď na inflačním cíli, nebo lehce nad ním v tolerančním pásmu. Sazby jsou stále restriktivní. Prostor pro jejich snížení je tudíž relativně velký. I kvůli tomu tuzemská měna ztrácí svou silnou pozici.

Koruna se vrací zpět ke svým slabším úrovním. Včera v krátkosti překonala úroveň 25,20 za euro, což je nejslabší úroveň od začátku května. Obrat začal před necelým měsícem, kdy členové bankovní rady začali připouštět, že na červnovém zasedání by sazby mohly klesnout o 50 bazických bodů, přestože ještě koncem jara centrální banka avizovala, že bude opatrnější. Katalyzátorem oslabení bylo samotné zasedání 27. června. Tržní očekávání se přiklánělo k variantě poklesu sazeb o 25 bazických bodů, banka však doručila pokles o polovinu procentního bodu. I přesto, že se guvernér na tiskové konferenci snažil působit jestřábím dojmem, trhy mu příliš nevěřily. Klíčový byl právě objem snížení úroků. I tohle byl důležitý moment, který dostal korunu s lehkostí přes hranici 25,00 za euro.

Koruna zatím pokračuje v oslabování i tento týden. Od zasedání ČNB ztratila vůči euru přes procento své hodnoty. Z delšího časového hlediska očekáváme korunu silnější a návrat zpět pod „pětadvacítku“. Ale k tomu bude potřebný obrat aktuálního trendu, nikoliv krátkodobá korekce. Ve čtvrtek před státním svátkem vyjdou data ohledně maloobchodních tržeb. Ta ale asi výrazný vliv na devizový trh mít nebudou. Klíčová může být tuzemská červnová inflace, čísla se dozvíme za týden. Dále samozřejmě budeme sledovat informace, které budou členové ČNB vypouštět v průběhu prázdnin do médií. Mějme také na paměti, že na kurz eura vůči koruně by mohl mít vliv z krátkodobého hlediska výsledek parlamentních voleb ve Francii.

Tento týden je ekonomický kalendář prázdnější i kvůli státním svátkům. Přesto bylo včera zveřejněno důležité číslo, a to červnová inflace v eurozóně za červen. Ta splnila tržní očekávání poklesem z 2,6 % na 2,5 % v meziročním srovnání. Na kurz eura vůči dolaru zveřejnění žádný vliv nemělo. Inflace zůstává zvýšená v sektoru služeb, což se projevuje v jádrové inflaci, která meziročně zůstala na úrovni 2,9 %. Také byla zveřejněna i míra nezaměstnanosti. Ta v eurozóně zůstala na úrovni 6,4 % podruhé v řadě a nachází se na historicky nejnižších úrovních. To jen dokazuje aktuální robustnost trhu práce.

Na rozhodování ECB včerejší data nic nemění. Centrální banka počítá s tím, že trajektorie cenové hladiny může být krkolomná a k 2% cíli klesne až v průběhu příštího roku. Se směřování inflace je spokojena i prezidentka ECB Christine Lagarde. Evropská centrální banka se během léta pravděpodobně nebude pouštět do velkých akcí a další snížení sazeb by mohlo přijít až na podzim. Za předpokladu, že přicházející čísla budou příznivá.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0752 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 105,68 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0709 do 1,0771 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 25,18 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,41 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,03 až 25,24 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,31 do 23,55 USDCZK.

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenost 03.07.2024 09:07:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/koruna-navysila-ztraty/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorAntonín Hudec
guidhttps://roklen24.cz/?p=160515

Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.