Budoucnost medvědů na Konopišti je v ohrožení. Hlasováním můžete podpořit její zachování.

ikona - logo aktuální verze
Na zámku Konopiště pobývají medvědi v hradním příkopu již více než 200 let a za tu dobu se medvědí výběh stal neodmyslitelnou součástí této historické památky. Aktuálně zde žije medvěd ušatý jménem Jiří, známý také jako medvěd Jirka, který je mezi místními obyvateli i turisty oblíbenou figurou. Tradice chovu medvědů na zámcích je však nyní v ohrožení.

Odkazy

  • Hlasujte v anketě Benešovského deníku a dejte najevo svůj názor: Má na Konopišti i nadále žít medvěd?

Národní památkový ústav (NPÚ), který památku spravuje, rozhodl, že s chovem medvědů na zámcích do budoucna pokračovat nebude. Toto rozhodnutí znamená, že kromě Konopiště by měl být s chovem konec i v Českém Krumlově, v Náchodě nebo na Točníku.

Důvody NPÚ
Podle NPÚ jsou medvědária na hradech a zámcích v rozporu s moderními trendy chovu zvířat v zajetí. Mluvčí územní památkové správy NPÚ v Českých Budějovicích Markéta Slabová uvedla v rozhovoru pro Český rozhlas, že přestože výběhy splňují platné předpisy, nejsou pro medvědy ideální a vyvolávají u návštěvníků mylnou představu o chování těchto zvířat i jejich přirozeném prostředí. NPÚ proto plánuje ukončit chov medvědů na státních památkách do roku 2030, přičemž zvířata budou postupně převezena do přírodních rezervací. Medvěd Jirka by se tedy měl stát posledním konopišťským medvědem.

Reakce města Benešov
medvěd
Město Benešov, které je s Konopištěm historicky i zeměpisně úzce spjato, se snaží tuto tradici zachránit. Vedení města již v čele s místostarostou Romanem Tichovským iniciovalo a uskutečnilo schůzku s ředitelem územního odboru NPÚ, kde nabízelo, že se o medvěda postará a zafinancuje veškerou péči. Město má rovněž připravený projekt a stavební povolení na rozšíření medvědária, což by vedlo k zajištění lepších podmínek k životu. „Projekt jsme v minulosti s NPÚ konzultovali a získali jeho souhlas se stavbou. Kvůli změně přístupu k chovu medvědů, jaký nyní památkáři zastávají, ale nemůžeme podniknout další kroky. Byli bychom rádi, kdybychom ve věci opět našli společnou řeč - stavbu totiž bez jejich svolení nemůžeme zahájit,“ vysvětluje Roman Tichovský.

Význam medvěda pro místní komunitu
medvěd2
Medvěd na Konopišti má pro obyvatele Benešova zvláštní význam. Místní často navštěvují park a okolí medvědího výběhu spíše než samotný zámek. Medvěd se stal symbolem a tradičním místem setkávání (tzv. „u medvěda“).
Medvědovité šelmy měl v oblibě i arcivévoda František Ferdinand d´Este, který jich v hradním příkopu choval hned několik (pozn.: neobhajujeme tehdejší přístup k chodu medvědů, jen ilustrujeme, nakolik je tradice zakořeněna). Na konopišťské medvědy odkazuje i benešovský Pivovar Ferdinand, jehož fasádu zdobí výjev dvou medvědů s pivním sudem a vizuál je dokonce registrován jako ochranná známka. Pro zajímavost také připomeňme, že Konopišťský medvěd je i jednou z tzv. benešovských hvězd v krátkém animovaném filmu Hvězdy nad Benešovem (k vidění zde), který pro město vytvořil režisér Jakub Obraz.
Podle předsedy spolku Konopišťský medvěd, Jiřího Stibůrka, je pro místní nepředstavitelné, že by medvědí výběh zůstal prázdný. Spolek navíc již 15 let sbírá finance na rozšíření výběhu a další podporu důstojného medvědího života a momentálně má na kontě již 400 tisíc Kč. Na částku se složilo více než 10 000 dárců, což samo o sobě svědčí o silné podpoře veřejnosti, která je pro zachování tradice medvěda na Konopišti i pro zlepšení současných podmínek.

Výzva k reakci
Město Benešov a spolek Konopišťský medvěd stále hledají způsoby, jak tradici chovu medvědů na Konopišti zachránit. „S podporou veřejnosti bude naše snaha o poznání snazší, a proto bychom chtěli požádat všechny obyvatele Benešova i blízkého okolí, kteří si přejí, aby historická tradice na Konopišti pokračovala, aby naši iniciativu podpořili,“ doplňuje Roman Tichovský.

Vyjádřete svůj názor a hlasujte v anketě na webu Benešovského deníku zde.

Tématu si všimla i česká média, kromě lokálního Benešovského deníku referovaly o chovu medvědů na zámcích také Český rozhlas nebo Česká televize.

Zodpovídá: Mgr. Tereza Lípová
Vytvořeno / změněno: 3.7.2024 / 3.7.2024


Zařazenost 03.07.2024 08:07:00
ZdrojBenešov
Originálbenesov-city.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=219&id=109784

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.