Analýza růstu německých pojistitelů v období 2017 – 2022

Na německém portálu VersicherungsJournal.de byl publikován článek o výsledcích největších německých pojistitelů (TOP 50) v období 2017 – 2022, a to v neživotním pojištění (bez soukromého zdravotního pojištění). Analýzu zpracovala společnost V.E.R.S. Leipzig GmbH, která se věnuje výzkumům trhu a tržním a oborovým analýzám. Stojí za povšimnutí, že sama sebe prezentuje jako nositele impulzů pro pojišťovnictví.

Analýza obsahuje jen vybrané výstupy ze zmíněné analýzy výkonu německých pojistitelů. Předně se konstatuje, že pojistitelé provozující neživotní pojištění (bez soukromého zdravotního pojištění) zvýšili předepsané pojistné v období 2017 – 2022 zhruba o jednu šestinu. Osm pojistitelů z TOP 50 docílilo ve sledovaném období nárůstu pojistného o více než 40 %. Největší přírůstek pojistného v daném období vykázala pojišťovna Provinzial (+155 %), následovaná pojišťovnou Rhion (+143 %).

Pokud jde o celkový německý trh neživotního pojištění (bez soukromého zdravotního pojištění), tak podle údajů GDV (Celostátního svazu německého pojišťovnictví) vzrostlo předepsané pojistné v letech 2017 – 2022 též zhruba o jednu šestinu na 79,1 mld. EUR. Je to logické, neboť pojistitelé, kteří patří do TOP 50, se podílejí na celkovém předepsaném pojistném na německém trhu neživotního pojištění (bez soukromého zdravotního pojištění) 86 %. Nicméně v článku se uvádí, růstový tržní trend v daném období se netýkal tří pojistitelů, u nichž pojistné pokleslo.

Z TOP 50 největších německých pojistitelů zvedlo svůj obrat v období 2017 – 2022 celkem 46 pojistitelů. U jednoho pojistitele – Dialog Versicherung AG – nebyly k dispozici souhrnné srovnatelné údaje, jelikož byl založen teprve před několika lety. Ale data za léta 2019 – 2022 ukazují, že se pojistné snížilo o 2,5 % na 537 mil. EUR. V této souvislosti je vhodné doplnit, že u pojišťovny Provinzial Versicherung AG dosáhlo pojistné v roce 2022 výše 3 075 mil. EUR a u pojišťovny Rhion Versicherung AG pak 228 mil. EUR.

Pozornost si ovšem zaslouží i další „skokani“. U pojišťovny Generali Deutschland Versicherung AG představoval nárůst čtyři pětiny a pojistné v roce 2022 činilo 2 781 mil. EUR a u pojišťovny Bayerische Allgemeine AG vzrostlo pojistné o dvě třetiny na 203 mil. EUR.

Lze ocenit, že společnost V.E.R.S. Leipzig GmbH zkoumala i důvody zejména skutečně enormního nárůstu pojistného. Jistě není překvapením, že za tím stojí v případě Provinzial Versicherung AG, Generali Deutschland Versicherung AG a pojišťovny Itzehoer fúze a nákupy. Výše uvedenou analýzu lze vzít nejen na vědomí. Mohla by posloužit pro porovnání výkonu německých pojistitelů v období 2017 – 2022 s pojistiteli v jiných členských státech EU.


Zařazenost 03.07.2024 12:07:00
ZdrojO Pojištění.cz
Originálopojisteni.cz/zahranici/analyza-rustu-nemeckych-pojistitelu-v-obdobi-2017-2022/c:27394/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.