Ranní zpráva z finančního trhu: Tuzemské maloobchodní tržby v květnu pravděpodobně obnovily svůj růst

Tovární objednávky z Německa by pro květen měly ukázat na nárůst poptávky po průmyslovém zboží. Podle našeho hodnocení šlo však pouze o dočasný výkyv a pro další měsíce očekáváme opět slabý výsledek, a to i vlivem zvýšené politické nejistoty. Tuzemské maloobchodní tržby bez prodejů aut podle našeho odhadu v květnu meziměsíčně vzrostly o 1,1 %. K pokračujícímu trendu zvyšující se poptávky by měly pomoci lepší spotřebitelská nálada, obnovený růst reálných mezd a také stále nízká výchozí základna. Zveřejněn dnes bude rovněž záznam z posledního zasedání ECB a z politických událostí budou sledovány parlamentní volby ve Velké Británii. Obchodování na finančních trzích pak bude pravděpodobně ve znamení nižší obchodní aktivity v důsledku oslav Dne nezávislosti v USA.

Šance na oživení německého průmyslu jsou zatím malé

Po oživení ve druhé polovině loňského roku měly německé tovární objednávky v průběhu toho letošního opět tendenci klesat, zejména v případě domácích objednávek. Pro květen sice očekáváme zvýšení jejich reálné hodnoty meziměsíčně o 0,5 %, a to vlivem vyššího podnikatelského sentimentu a lepšího hodnocení nových zakázek v rámci průzkumu PMI. V červnu se však podnikatelská nálada opět zhoršila v kontextu zvyšující se politické nejistoty. Další měsíce tak pravděpodobně budou ve znamení stále slabých čísel továrních objednávek, což pro nejbližší období snižuje šance na významnější oživení průmyslové produkce v Německu.

Po slabém výsledku v dubnu očekáváme, že tuzemské maloobchodní tržby se v květnu vrátily ke svižnému růstu. Dubnový výsledek tržeb z oblasti maloobchodu a služeb zklamal, když v obou případech prodeje pouze meziměsíčně stagnovaly. Ukázal tak na skutečnost, že navzdory obnovenému trendu rostoucí spotřebitelské poptávky může být vývoj tržeb z měsíce na měsíc stále volatilní. Fundamenty však hrají ve prospěch dalšího zvýšení spotřeby domácností. Jde o lepší spotřebitelský sentiment, který se nyní pohybuje mírně nad svým dlouhodobým průměrem, stejně tak i obnovený růst reálných mezd. Reálné maloobchodní tržby bez prodejů aut navíc v dubnu stále zaostávaly za svou předpandemickou úrovní z února 2020, a to o zhruba 3 %. Pro květen tak odhadujeme meziměsíční nárůst maloobchodních tržeb bez prodejů aut o 1,1 %. Pomoci by tomu mohl i efekt pořádání světového šampionátu v ledním hokeji. V meziročním vyjádření maloobchodní tržby bez prodejů aut podle našeho odhadu v květnu vzrostly o 5,6 % (WDA, NSA), ty celkové pak o 4,4 %. Vývoj registrací totiž předznamenává meziměsíční pokles prodejů aut.

Slabší data americké ekonomiky

Americký dolar včera v prostředí slabších předstihových indikátorů z tamního trhu práce a dalších oblastí ekonomiky ztrácel. Podle ADP reportu v americkém soukromém sektoru vzniklo v červnu 150 tis. nových pracovních míst, což bylo oproti konsensu o 15 tis. méně. Mírně nad odhady pak skončil týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, který dosáhl 238 tis. oproti očekávaným 235 tis. Spolehlivější obrázek o aktuální situaci na trhu práce v USA však nabídnou až páteční oficiální statistiky z nezemědělského sektoru. Zklamala i zbylá včera zveřejněná data z USA. Tamní ISM index ze služeb totiž v červnu překvapivě ostře klesl z 53,8 b. na 48,8 b., zatímco byl očekáván mírnější pokles na 52,7 b. Nominální hodnota továrních objednávek se pak meziměsíčně snížila o 0,5 % oproti očekávanému růstu o 0,2 %. V Evropě byly včera zveřejněny pouze finální odhady PMI z oblasti služeb za červen. V případě Německa došlo k mírné revizi směrem dolů a v eurozóně naopak směrem vzhůru. Důležitější však je, že v obou případech index zůstává bezpečně nad 50 body, a tedy i v pásmu expanze. Celkově během včerejšího evropského obchodování dolar vůči euru ztratil poměrně výrazných 0,6 % své hodnoty a jeho kurz se dostal nad 1,08 USD/EUR.

V regionu zasedala polská centrální banka. Ta však v souladu s očekáváními ponechala úrokové sazby beze změny. Základní sazba tak zůstává na 5,75 %. Polský zlotý na výsledek rozhodnutí v podstatě nereagoval. Obchodování se všemi třemi regionálními měnami bylo včera ve znamení jen malých kurzových výkyvů, když mimo zmíněného zasedání polské centrální banky byl makroekonomický kalendář prázdný. Koruna se tak během celého dne pohybovala v úzkém pásmu mezi 25,15 a 25,20 CZK/EUR.

Autor: Martin Gürtler

Zařazenočt 04.07.2024 07:07:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/commentsanalysis/detail/998f8891_tuzemske_maloobchodni_trzby_v_kvetnu_pravdepodobne_ob...
AutorMartin Gürtler
guid399437

Výsledky firem - tržby, zisk

Pá 18:25 DE40 získává 1,3 % (XTB) Investice
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.