Německo by do roku 2035 mohlo potrubím dovážet až 100 TWh zeleného vodíku

Německo by do roku 2035 mohlo potrubím dovážet až 100 terawatthodin (TWh) zeleného vodíku ze sousedních zemí. To by pokrylo značnou část předpokládané roční poptávky, uvádí studie berlínských organizací Agora Energiewende a Agora Industry, ze které cituje agentura Reuters. Berlín se snaží rozšířit využívání vodíku jako zdroje energie, aby snížil emise skleníkových plynů v průmyslových odvětvích, která silně znečišťují životní prostředí a která nelze elektrifikovat, jako je ocelářství a chemický průmysl. Chce také snížil závislost na dovozu fosilních paliv.

Zelený vodík, vyráběný pomocí solární a větrné energie, je pilířem plánované energetické transformace Německa. Vodík by podle studie mohl do roku 2035 pokrýt 11,2 procenta celkové plánované poptávky po energii, která se v Německu odhaduje na 894 TWh ročně. Protože jsou ale zdroje z obnovitelné energie omezené, bude Německo muset 50 až 70 procent vodíku dovážet.

V současné době Německo spotřebovává 55 až 60 TWh vodíku ročně. Ten se ale vyrábí téměř výhradně z fosilních paliv, vyplývá z údajů ministerstva hospodářství.

Studie uvádí, že do roku 2030 by Německo mohlo vyrábět 11 TWh vodíku. Potrubím by pak mohlo dovážet přibližně 17 TWh zeleného a zhruba 15 TWh modrého vodíku vyráběného ze zemního plynu. To by v Německu pokrylo méně než polovinu celkové poptávky po vodíku, která by měla do konce tohoto desetiletí dosáhnout 95 až 130 TWh.

Podle studie by však Německo mohlo s využitím stávající infrastruktury zemního plynu v Evropě do roku 2035 zvýšit dovoz potrubím na 60 až 100 TWh. "Aby Německo dosáhlo klimatické neutrality, potřebuje bezpečné a nákladově efektivní dodávky vodíku z obnovitelných zdrojů. Dovoz z Evropy potrubím v tomto ohledu hraje klíčovou roli," uvedl ředitel společnosti Agora Energiewende Simon Müller.

Mezi perspektivní koridory patří dovoz z Dánska a Norska přes Severní moře a v pozdější fázi vzhledem ke vzdálenosti a technické složitosti také ze Švédska a Finska přes Baltské moře. V dlouhodobém horizontu mohou hrát významnou roli plynovody z jižní Evropy a Severní Afriky, zejména ze Španělska a Tuniska, a dále možný dovoz z Británie, Portugalska, Alžírska, Řecka a z Ukrajiny, uvádí studie.


Zařazenopá 05.07.2024 11:07:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5970328/nemecko-by-do-roku-2035-mohlo-potrubim-dovazet-az-100-twh-zeleneho-v...
KategorieUdálosti, Komodity, Ekonomika
AutorČTK

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.