Budoucnost? Liberecký kraj ji spatřuje v udržitelné energii

Fotovoltaické elektrárny a elektromobilita. Využívání udržitelné energie rezonuje celým světem a Liberecký kraj se připravuje na její každodenní využívání. Spolupracuje se svými příspěvkovými organizacemi, buduje fotovoltaické elektrárny a chytrou síť dobíjecích stanic. V první fázi jich bude pět.

Fotovoltaika

Snižování energetické náročnosti budov a alternativní zdroje energie propojují environmentální přístup s ekonomickým. Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje se stalo první krajskou příspěvkovou organizací, na jejímž objektu začala pracovat fotovoltaická elektrárna o výkonu 4,5 kWp. Její úloha je zejména demonstrační a vzdělávací. S podobným cílem vzniklo také stejné zařízení na pozemku Střední školy a mateřské školy Na Bojišti, kde k výukovým potřebám slouží malá střešní elektrárna o výkonu 3,6 kWp.

Tím kraj nekončí. Současným cílem je energetická soběstačnost příspěvkových organizací a budov Krajského úřadu Libereckého kraje. Na jeho budově D se nalézá fotovoltaická elektrárna o výkonu 93,6 kWp. Dalším projektem je elektrárna na objektu Gymnázia Dr. A. Randy v Jablonci nad Nisou o výkonu 30,36 kWp. Obě budou spuštěny v červnu 2024.
Před podpisem smlouvy se zhotovitelem je také zbudování fotovoltaických elektráren metodou Design&Build na Střední průmyslové škole technické v Belgické ulici v Jablonci nad Nisou (až 99 kWp) a na Střední odborné škole na Jablonecké ulici v Liberci. Její výkon bude čnit až 150 kWp.

„Energetická soběstačnost se tak ukazuje jako jeden ze základních pilířů rozvoje území a Liberecký kraj se jí snaží docílit například i prostřednictvím naplňování aktivit nastavených v akčním plánu koncepce Chytřejší kraj pro Liberecký kraj, která je mimo jiné i na instalaci fotovoltaických elektráren na krajské objekty zaměřena,“ uvedl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Další fotovoltaické elektrárny budou uváděny do provozu u novostaveb a celkových rekonstrukcí objektů:

Elektromobilita

Liberecký kraj podporuje udržitelnost i ve vozovém parku svých příspěvkových organizací. Přibydou vozidla na elektrický pohon. V rámci projektu Elektromobilita ve službách poskytovaných Libereckým krajem s finanční podporou Evropské unie rozšíří řady vozů o 34 elektromobilů. Získají je školy, sociální organizace a zdravotníci.

Projekt počítá také s pořízením pěti chytrých dobíjecích stanic v Liberci, Jablonci nad Nisou, Vysokém nad Jizerou, České Lípě a Frýdlantu. Budou se nacházet v areálech příspěvkových organizací, u kterých v současné době Liberecký kraj připravuje projekty na fotovoltaické elektrárny. Základní myšlenkou je vytvořit na území kraje síť dobíjecích stanic, které budou v dojezdové vzdálenosti příspěvkových organizací. Je možné, že do budoucna by se síť těchto stanic mohla rozšířit.

Vizualizace: https://public.flourish.studio/visualisation/17727928/

Data o využívání a produkci elektrické energie v Libereckém kraji si lze prohlédnout na Datovém portálu Libereckého kraje.

MŠMT ARR EU KRAJ


Zařazenoút 04.06.2024 11:06:00
ZdrojLiberecký kraj
Originálkraj-lbc.cz/aktuality/budoucnost-liberecky-kraj-ji-spatruje-v-udrzitelne-energii-n568610.htm

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.