Praktičtí lékaři mohou po zrušení preskripčního omezení předepisovat více léků s úhradou ze zdravotního pojištění

Ministerstvo zdravotnictví od 1. července změnilo pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři v případě preskripčního omezení u tzv. “L” léků. Na základě vyhlášky mohou nově praktičtí lékaři předepsat k úhradě ze zdravotního pojištění i léky, které na ně dříve musel písemně delegovat ambulantní specialista. To platí za podmínky, že v souhrnu údajů o přípravku není jejich předepisování nebo použití omezeno na konkrétního lékaře s příslušnou specializovanou způsobilostí či nejsou stanoveny jiné požadavky podmiňující předepisování nebo použití léčivého přípravku. Pravidla mají implementovaná rovněž zdravotní pojišťovny i Státní ústav pro kontrolu léčiv. Návrh novely vyhlášky byl v průběhu přípravy i její finalizace konzultován také se zástupci praktických lékařů a následně prošel standardním legislativním procesem.

„Pacienti s chronickým onemocněním už nemusí pokaždé žádat o recept svého specialistu. U některých diagnóz mohou nyní jejich léky předepisovat i praktičtí lékaři. Jde o například o léčiva na cukrovku, astma nebo kardiovaskulární nemoci a kožní, oční či urologické problémy. Šetříme tím čas pacientům a ulevujeme ambulantním specialistům,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

V rámci přípravy novely vyhlášky i legislativního procesu byly konzultovány mj. i Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, Česká lékařská komora, Česká lékárnická komora, Sdružení ambulantních specialistů a další relevantní místa.

Pacientům novinka pomůže například ve chvíli, kdy konkrétní lék dlouhodobě užívají a ve chvíli, kdy potřebují předepsat další balení pro pokračování v léčbě, není možné získat předpis od ambulantního specialisty. Možné ale je i to, aby praktický lékař v odůvodněných případech sám zahájil léčbu takovým léčivým přípravkem. Dosud platilo, že byly tyto léky hrazeny ze zdravotního pojištění jen v případě, že je pacientovi předepsal lékař s konkrétní specializací nebo muselo existovat právě písemné pověření od lékaře se specializovanou způsobilostí. Toto omezení skončilo 1. července.

„Jde asi o tisícovku léčivých přípravků širokého spektra, například o masti s kortikoidy nebo složitější preparáty na chronickou obstrukční plicní nemoc a astma. O změnu jsme usilovali desítky let. Odvahu uvolnit další léky pro praktické lékaře našel ale až ministr Vlastimil Válek. Děkuji mu za to. Je to benefit jak pro pacienty, tak i pro nás lékaře,” řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.



Zařazenopo 01.07.2024 17:07:00
ZdrojMZČR tiskové
Originálmzd.gov.cz/tiskove-centrum-mz/zmena-preskripcni-omezeni-l/
AutorMartin Novotný

Související témata

Léky


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.