Záchrannou stanici Lipec, která pomáhá poraněným zvířatům, čeká rekonstrukce



Záchranná stanice Lipec, která na Pardubicku od roku 2007 pomáhá poraněným zvířatům a opuštěným mláďatům k návratu zpět do přírody, potřebuje rekonstrukci svého zázemí. Stávající prostory už nesplňují podmínky uskladnění a přípravy krmení pro zvířata. Těch se ve stanici ročně objeví téměř pět set.

Vylepšené zázemí má ušetřit energii, čas i peníze

„Vylepšené zázemí má ušetřit energii, čas i peníze. Jde o desítky let starou stavbu, kam se dostali potkani. Pořádně tu není zavedená ani elektřina a voda. Proto chceme zlepšit hygienu, bezpečnost elektrických rozvodů a zaměřit se na snížení energetické náročnosti,“ vysvětlil Ondřej Pelikán, který se v Záchranné stanici Lipec zabývá péči a výcvikem dravců, ale také komunikací, ekovýchovnou, správou webu a filmařské techniky.

Záchrannou stanici si pletl se záchytnou. Brigáda mu změnila život

„Když jsem do záchranné stanice přišel, pletl jsem si ji se záchytnou. Tehdy jsem vůbec neměl tušení, co jsou dravci nebo že existují bílí jeleni. Ale sháněl jsem brigádu nedaleko domova. A to mi změnilo celý život,“ svěřil se Ondřej Pelikán, jehož tehdejší zaměření na IT technologie postupem času vystřídala láska ke zvířatům a chuť jim pomáhat.

„Vše jsme vybudovali vlastními silami, ze svých peněz nebo darů sponzorů. Na provoz si peníze obstaráváme také sami,“ vysvětlil jeden z tahounů Záchranné stanice Lipec, která s projektem na rekonstrukci svého zázemí uspěla na letošní premiérové Burze filantropie. Ta propojuje neziskové organizace s podnikatelským, firemním a veřejným sektorem a již od roku 2011 ji pořádá Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) společně s Pardubickým krajem.

Při letošní Burze filantropie v Pardubicích zvítězili u veřejnosti

„Když jsme viděli, jaký pozitivní efekt pro nás měla rekonstrukce ošetřovny, na kterou jsme žádali o podporu na Burze filantropie v minulosti, přihlásili jsme se do ní znovu. Potěšilo nás, že jsme zde opět získali podporu od donátorů. Při hlasování veřejnosti dokonce náš projekt zvítězil v konkurenci dalších 26. To nám udělalo velkou radost,“ podotkl Ondřej Pelikán.

Při letošní Burze filantropie podpořil záchrannou stanici také Pardubický kraj. „Je obdivuhodné, co všechno v Lipci vybudovali. Patří jim velký dík a obdiv za to, že neváhají obětovat vlastní čas a pohodlí proto, aby zachránili poraněná zvířata či opuštěná mláďata,“ řekl radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Záchranná stanice Lipec je pro veřejnost uzavřena, protože zraněná zvířata potřebují klid. „Naši práci, zvířata našich lesů, dravce, sovy a vzácné bílé jeleny ukazujeme dospělým i dětem v Oboře Žleby. Tam máme zvířata, která se lidí nebojí,“ dodala jedna z tváří Záchranné stanice Lipec, kam rádi jezdí pomáhat i dobrovolníci ze společnosti Foxconn.

„S touto stanicí spolupracujeme dlouhodobě. Je vidět, že ti, kteří zde nezištně pomáhají zvířatům, jsou skuteční srdcaři,“ sdělila Radka Svobodová, manažerka Compliance, PR a komunikace společnosti Foxconn.

obrázky


Zařazenoút 09.07.2024 00:07:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125515/zachrannou-stanici-lipec-ktera-pomaha-poranenym-zviratum-ceka-rek...

Související témata

Oprava D1
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.