Proměna dětských domovů v kraji: Krok k lepšímu životu pro děti

Proměna dětských domovů v kraji: Krok k lepšímu životu pro děti

09. 07. 2024

Olomoucký kraj pracuje na revolučním projektu proměny dětských domovů, jehož cílem je přemístit děti z velkokapacitních zařízení do menších nemovitostí. Tento proces, financovaný prostřednictvím Národního plánu obnovy, zlepší péči o ohrožené děti a mládež v regionu.

„Hlavním záměrem transformace je vytvořit prostředí, kde se děti budou cítit více jako doma. V současné době má Olomoucký kraj připravený nákup dvanácti nemovitostí a o dalších jedenácti nemovitostech se jedná. Domy a byty převážně nakupujeme, jejich výstavba by se totiž v plánovaném časovém horizontu nestihla,“ řekl hejtman Josef Suchánek.

V nových domovech budou děti spolu s vychovateli fungovat jako běžná rodina – budou společně vařit, nakupovat a starat se o své okolí. Každá skupina bude mít maximálně šest dětí. Plnou transformací projdou tři dětské domovy – Jeseník, Přerov a Litovel. Další tři domovy v Olomouci, Hranicích a Zábřehu se budou transformovat postupně. Proměna všech deseti domovů skončí do pěti až sedmi let.

Krajský radní pro oblast školství, Aleš Jakubec, ocenil snahu a nasazení všech, kteří se na této změně podílejí. „Děkuji všem ředitelům a zaměstnancům dětských domovů za jejich úsilí, nadšení a ochotu podstoupit velké změny, které se dějí v nejlepším zájmu svěřených dětí. Vaše práce a odhodlání jsou klíčové pro úspěch této transformace, která má za cíl vytvořit pro děti prostředí, kde se budou cítit jako doma a kde budou mít lepší příležitosti k začlenění do společnosti,“ uvedl.

Jeseník je průkopník

Dětský domov v Jeseníku je průkopníkem tohoto projektu. Transformace zde začala v létě 2023, kdy byl pronajat první byt a přestěhována první rodinná skupina. Ředitel domova Filip Haltmar se pro tuto změnu nadchl. „Vyhlédli jsme si postupně tři rodinné domy, které Olomoucký kraj postupně odkoupí. Po dokončení se všechny rodinné skupiny včetně vedení přestěhují do jednoho bytu a tří domků. Problémem v Jeseníku je nedostatek vhodných nemovitostí, zejména velkometrážních bytů,“ popsal.

Původní budovu dětského domova využije Základní a Mateřská škola při Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku. Tato krajská budova projde rekonstrukcí, pak vyhoví potřebám školy.

Hejtmanství také vybírá kvalitní domy, které nevyžadují nákladné rekonstrukce. Zohledňuje přitom i jejich bezbariérovost, aby se uvnitř mohly volně pohybovat také děti s tělesným postižením, což je právě případ Jeseníku.

Proměna dětských domovů v kraji: Krok k lepšímu životu pro děti


Poslední změna 09. 07. 2024 11:06:40


Zařazenoút 09.07.2024 11:07:00
ZdrojOlomoucký kraj
Originálolkraj.cz/promena-detskych-domovu-v-kraji-krok-k-lepsimu-zivotu-pro-deti-aktuality-13261.html
Přílohy
detsky-domov.jpg (23.009765625kB)

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.