Vitalia.cz: Bojíte se, že si z cest přivezete šváby? Dejte pozor na jídlo a případně volejte odborníky

Anna Dvořáková
Dnes
přidejte názor

Sdílet

  • Sdílejte na Facebooku
  • Sdílejte na síti X
 Autor: Depositphotos
V posledních týdnech médii proběhly zprávy o přemnožení švábů v dovolenkových destinacích, konkrétně například ve Španělsku. Hrozí, že si je přivezete domů? A jak se jich zbavit?

„Nejsme experti na epidemiologickou situaci ve Španělsku, nevíme tedy, zda se skutečně jedná o přemnožení,“ upozorňuje hned na začátek Zdeňka Leipnerová Galková z Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Ihned však dodává, že v teplejších oblastech jsou švábi skutečně „víc vidět“, protože tu jednoduše žije více druhů a klimatické podmínky jsou pro ně po větší část roku optimální i mimo budovy.

Co se dozvíte v článku
  1. Švábům „pomáhá“ teplo i rezistence na insekticidy
  2. Jak poznáte zamoření šváby?
  3. Pozor na jídlo a odpadky
  4. Jak je to se šváby v Česku?
  5. Vyhubit je zvládnou jen odborníci
    • Pozor si dávejte spíš na štěnice. Jak se jim vyhnout?
      • Příchod do ubytování
      • Co dělat v případě nálezu štěnic nebo znaků zamoření?
      • Kontrola v průběhu ubytování
      • Kontrola po návratu z cest
      • Hubení štěnice domácí
      • Co na štěnice nefunguje – nedoporučuje se pořizovat

Švábům „pomáhá“ teplo i rezistence na insekticidy

Delší či extrémnější „teplá“ sezona by přemnožení teplomilných švábů každopádně napomohla. Existují ovšem i druhy, které horku tolik neholdují.

„Dalším důvodem přemnožení pak může být nárůst výskytu populací rezistentních k používaným insekticidům, a tedy neúspěšné hubení těchto škůdců,“ dodává Leipnerová Galková.


Jak poznáte zamoření šváby?

Indicií pro to, že máme v pokoji švábi, je vícero. „Buď nalezneme živé šváby (dospělce či nymfy), případně ootéky (schránky s vajíčky). Dále lze nalézt svlečky švábů, jejich trus, případně ulámané části těl (např. končetiny, tykadla). Nález mrtvých švábů může znamenat, že v objektu probíhala dezinsekce, švábi jsou již vyhubeni a pouze neproběhl úklid. Zároveň je ale možné, že se někde v úkrytu stále vyskytují i živí jedinci, takže na to pozor,“ vyjmenovává Zdeňka Leipnerová Galková.

Pokud na dovolené objevíte v pokoji něco z výše zmíněného, je každopádně namístě informovat majitele ubytovacího zařízení a požádat o přestěhování. A doufat, že v jiném pokoji bude situace lepší. Případně změnit rovnou celý hotel.

Jak si domů nezavléci štěnice z hotelu nebo dopravních prostředků Přečtěte si také:

Jak si domů nezavléci štěnice z hotelu nebo dopravních prostředků

Pozor na jídlo a odpadky

Hlavním doporučením během dovolené je nicméně obezřetnost, tedy kontrola osobních věcí. „V případě velkých obav lze osobní věci ukládat do uzavíratelných pytlů, kam švábi neproniknou. Určitě je také dobré zbytečně je nelákat na potravu, a tedy adekvátně na hotelovém pokoji nakládat s potravinami a odpadem,“ radí odbornice.

Preventivní postřik zavazadla či čehokoliv jiného insekticidem smysl nemá. „Pokud bude daná populace švába rezistentní, stejně to nepomůže, a je to v podstatě i proti zákonu a správné praxi. Zjednodušeně: insekticidy se mají používat až v případě, že je výskyt škůdce potvrzen, a zároveň až poté, co se tohoto škůdce nedaří vyhubit jinými ‚nechemickými‘ metodami,“ dodává Leipnerová Galková.

Jak je to se šváby v Česku?

Švábi už bohužel začínají být problém i v Česku. „V poslední době máme od odborně způsobilých osob (laicky DDD techniků) informace o narůstajících případech výskytu populací, které se nedaří hubit. Na vině bude zřejmě již zmiňovaný vývoj rezistence,“ popisuje odbornice s tím, že jde o druhy, které žijí v budovách, kde mají dost úkrytů a potravy.

Rusec lesní, neškodný druh, který se do budov dostává spíše náhodně a omylem.

Autor: Depositphotos

Jedním dechem ale doplňuje, že ne všechny druhy švábů jsou škůdci. V Česku se vyskytují i volně žijící druhy, které jsou pro člověka absolutně neškodné a nechtějí se ani usazovat uvnitř budov, dostávají se tam spíš náhodou.

„Často se setkáváme s případy, kdy tento ‚lesní‘ šváb přiletí například na terasu obytné budovy a už vypuká panika ze zamoření. K nejčastější záměně dochází u druhů rusec lesní / Ectobius sylvestris (případně další druhy rodu Ectobius) = neškodný, nesynantropní X rus domácí (Blattella germanica) = škůdce,“ popisuje.

Exotické druhy švábů se pak do ČR dostávají spíše než dovozem z dovolené jako krmivo, které pro své mazlíčky pořizují chovatelé plazů.

Děti ze školy v přírodě mohou přivézt štěnice. Věci nechte v pytlích, perte na 60 Přečtěte si také:

Děti ze školy v přírodě mohou přivézt štěnice. Věci nechte v pytlích, perte na 60

Vyhubit je zvládnou jen odborníci

Ve chvíli, kdy je jisté, že máte šváby doma, máte jedinou možnost – volat odbornou firmu. Ta má totiž k dispozici profesionální přípravky, které zvládnou škůdce zahubit.

A v čem nám vlastně švábi škodí? Kromě toho, že málokomu nevadí pocit, že vedle něj v pokoji lezou brouci, jde hlavně o to, že znehodnocují věci a jídlo okousáním či například trusem. Tím je mohou kontaminovat a přenášet nemoci a způsobovat také alergie. K tomu všemu se s jejich výskytem pojí charakteristický zápach.

Stalo se vám někdy, že jste si z ubytování na dovolené přivezli nežádoucí hmyz (vši, šváby, štěnice...)?

Zobraz výsledek

Pozor si dávejte spíš na štěnice. Jak se jim vyhnout?

Zdeňka Leipnerová Galková připomíná, že švábi rozhodně nejsou jediní škůdci, které si člověk může přivézt. Mnohem častěji si na cestách do kufru přibalíte štěnice. Tady jsou doporučení odborníků ze SZÚ, jak se před nimi chránit.

Příchod do ubytování

  • Po příchodu na pokoj neumisťujte zavazadlo na zem v blízkosti postele nebo na postel.
  • Ideální je zavazadlo po příchodu do pokoje umístit do vany nebo sprchového koutu v koupelně.
  • Kontrola pokoje: proveďte kontrolu matrace postele, prostěradel a nejbližšího nábytku.
  • Co hledat: malé černé tečky (trus štěnic) přilepené na matraci, na prostěradle, nábytku. Malé bílé válečky (vajíčka) rovněž přilepené na pevném podkladu, okrové průhledné části těl (svlečky štěnic), živé nebo mrtvé štěnice.

Co dělat v případě nálezu štěnic nebo znaků zamoření?

  • Ihned kontaktovat recepci hotelu a vyžádat si jiný pokoj.
  • Štěnice však nemusí být odhaleny ihned po příjezdu, zamoření může být nízké a znaky zamoření mohou být nevýrazné.

Proto se dále v hotelovém pokoji doporučuje:

Kontrola v průběhu ubytování

  • V průběhu ubytování nepokládejte zavazadlo na postel nebo na zem hotelového pokoje, vždy je pokládejte dále od postele na nějaké vyvýšené místo – na židli (nejlépe nečalouněnou).
  • Pamatujte, že štěnice jsou ke člověku lákány jeho tělesnou teplotou, vydechovaným CO2, vibracemi, a dokonce i tělesným pachem (kairomony) – to znamená, že aktivně mohou zalézat do zavazadel a tak se šířit z hotelových pokojů do domácností.
  • Na venkovní hrany zavazadla můžete aplikovat repelenty obsahující například účinnou látku DEET.
  • Kontrolujte postel i v průběhu pobytu. Ne všechny osoby jsou k pobodání štěnicí náchylné, jednotlivé osoby reagují na pobodání rozdílně. Dokonce se mohou objevit reakce opožděné, až za několik dní či týdnů. Ale pokud je povlečení bílé barvy, jednou za čas zkontrolujte oblast okolo polštáře nebo prostěradlo u nohou. Hledejte jemné a tenké proužky od krve. Jakmile štěnice po nasátí vytáhne z lidského těla sosák, zůstává na jeho konci krev, kterou charakteristicky o prostěradlo otře.

Kontrola po návratu z cest

I když jste za celý pobyt nezaznamenali přítomnost štěnic a ani na kůži jste neobjevili reakce na pobodání hmyzem, i přesto se štěnice mohly dostat do vašeho zavazadla. Prevence je proto důležitá i po návratu. Pokud si totiž domů přinesete byť jen jednu oplozenou samici, může dojít k založení nové populace.

  • Zavazadlo po příjezdu vložte do vany nebo dejte na terasu. Věci ze zavazadla vybalujte na těchto místech.
  • Po vybalení věcí je doporučováno jejich okamžité vyprání – vše minimálně na 60 °C (všechna stádia zabije teplota od 45 °C).
  • Vše, co nelze vyprat (kosmetická taška, zavazadlo, obuv, polštář…), vložte do mrazáku – co nejdéle můžete, ale postačí 1 den.
  • Nezapomeňte na to, že štěnice mohou zalézt i do elektroniky, láká je teplo, v tomto případě se doporučuje elektroniku prohlédnout, vyklepat a v případě nějakého náznaku přítomnosti štěnic důkladně vysát vysavačem a obsah sáčku vysavače následně zamrazit.

Hubení štěnice domácí

  • V případě výskytu štěnice domácí je doporučováno situaci neřešit samostatně.
  • Kontaktujte odborné DDD společnosti a řiďte se jejich pokyny.
  • DDD společnost můžete vybrat například ze seznamu členů Sdružení DDD pracovníků na jeho webových stránkách.

Co na štěnice nefunguje – nedoporučuje se pořizovat

  • Volně prodejné přípravky (účinné látky, které jsou obsažené v těchto přípravcích, jsou ve většině případů syntetické pyretroidy. Štěnice jsou na tyto účinné látky rezistentní. Přímý nástřik štěnice sice zahubí, ale následný účinek ošetřeného povrchu je velmi nízký. Nebezpečí spočívá také v tom, že syntetické pyretroidy působí na štěnice repelentně, a při jich neodborném použití tedy mohou způsobit přesun štěnice do dalších pokojů či bytů.)
  • Generátory ozónu (běžně prodejné generátory ozónu na štěnice nepůsobí a nezahubí žádné z vývojových stádií.)
  • S migrénou žila od puberty, správnou léčbu dostala až po letech. Pomohl jí speciální dotazník
  • Čeští pacienti užívají první lék na Friedreichovu ataxii

Vstoupit do diskuse
  • Zasílat nově přidané názory e-mailem

Byl pro vás článek přínosný?

+4
Líbí
Nelíbí

Autor článku

Anna Dvořáková

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Témata:

  • hmyz
  • hygiena
  • škůdci

Související články

  •  Kvůli vším peřiny ani čepice nutně prát nemusíte. Zaměřte se na hnidy, šampony je neumí zabít

  •  Oční červi a další neobvyklí paraziti. Mozkožravé améby před lety zabily v Ústí 16 lidí


Komerční sdělení

  • oo_neopublic Fenylketonurici musí dodržovat přísná stravovací omezení

Mohlo by vás zajímat

  •  Řetězce prozradily, co dělají s rohlíky, které se nepodaří prodat

  •  Ventolin, Ospen, Betaserc. První léky získaly označení „omezená dostupnost“

  •  Jak rychle se zahojí tělo bývalého kuřáka? Ani roky bez cigaret neznamenají stoprocentní zdraví

Kvíz týdne

Víte, kde je v lidském těle mandibula a kolik lidí má zelené oči?
1/10 otázek
Spustit kvíz

Nejčtenější články

  • Od července platí upravená pravidla pro darování krve

  • Červencové státní svátky připadají letos na pátek a sobotu. Takhle bude otevřeno v obchodech

  • Nejasné poplatky už ordinacím neprojdou. Ministerstvo chce, aby za ně lékaři mohli dostat pokutu

  • Trombóza a infarkt. Předejděte komplikacím, které se mohou přihodit na dovolené

Domácí lékař

  • Svrab (skabies)

  • Spálová angína

  • Pátá nemoc

  • Bolest na hrudi

  • Revmatoidní artritida

  • Vysoký krevní tlak (hypertenze)

  • Černý kašel (pertuse)

  • Růže (erysipel)

  • Agorafobie (strach z otevřených prostorů)

  • Absces konečníku (Rektoanální absces)

Všechny nemoci



Dále u nás najdete

Medicínské omyly: Otestujte si, co víte o lupání kloubů či vejcích

Po tomhle zaberete. Na nespavost dobře funguje přírodní léčba

Minimální mzda dál poroste. Zvyšovat se ale bude jinak

Qubity: Kvantová nadvláda pokořena běžným počítačem

Změny se od července dotknou mezd, spoření i dávek

Riziko rakoviny prostaty zvyšuje i špatný jídelníček

Pálení nohou může poukazovat na cukrovku či neuropatii

Víte, kde je v těle mandibula a kolik lidí má zelené oči?

Vyhledávače ztratily svou původní moc. Jak dostat lidi k sobě na web?

KVÍZ: Míša, Ledňáček, nebo Magnum. Znáte zmrzliny?

Zařaďte do jídelníčku nejlepší zdroje železa

V Evropě přibývá infekcí přenášených komáry

Láhve uvolňují škodlivé chemikálie. Mytí v myčce to zásadně zhoršuje

Změny u dohod: Co musíte splnit nyní a co až v srpnu?

Evropa se ani díky Onsemi nestane čipovou velmocí

Český superpočítač Salomon odešel do křemíkového nebe

Oteklé a modrající prsty upozornily Evu na závažnou nemoc

Od července platí upravená pravidla pro darování krve

Za kameny v močových cestách může nejen dehydratace

Úporné bolesti ho zbavila unikátní operace, elektrody v páteři ji přeměnily v mírné brnění

Najdete na Vitalia.cz

  • BMI kalkulačka
  • Příznaky cukrovky
  • Bolest zad
  • Rýmovník
  • BMI kalkulačka pro ženy
  • Příznaky sklerózy
  • Bolest břicha
  • Kotvičník
  • BMI kalkulačka pro muže
  • Příznaky zápalu plic
  • Bolest v krku
  • Heřmánek
  • Těhotenská kalkulačka
  • Příznaky chřipky
  • Bolest v podbřišku
  • Rozmarýn
  • Ovulační kalkulačka
  • Příznaky angíny
  • Bolest hlavy
  • Jitrocel

Zařazenoút 09.07.2024 11:07:00
ZdrojSZÚ
Originálvitalia.cz/clanky/bojite-se-ze-si-z-cest-privezete-svaby-dejte-pozor-na-jidlo-a-pripadne-volejte-odb...
KategorieAktuality, SZÚ V MÉDIÍCH
AutorVitalia.cz
guidhttps://szu.cz/?p=38948
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.