Finanční gramotnost Čechů se podle indexu České bankovní asociace nezměnila

Finanční gramotnost Čechů se letos v meziročním srovnání nezměnila, index České bankovní asociace (ČBA) zůstal opět na 56 bodech. Více než polovina lidí ale větší měrou spoří a investuje. Výrazně rizikověji se chovají mladší lidé do 26 let. Vyplývá to z červnového průzkumu ČBA a agentury Ipsos mezi 1010 respondenty. Asociace jej dnes představila na tiskové konferenci.

Nejlepších výsledků dosáhli lidé starší 50 let a ti s vyšším odborným nebo vysokoškolským vzděláním. Naopak nejslabších hodnot dosáhla věková skupina 18 až 34 let a lidé se základním vzděláním nebo výučním listem.

Téměř 80 procent populace je přesvědčených o svých znalostech při nakládání s penězi, 66 procent lidí se ale raději v některých případech poradí. Ve srovnání s loňskem ubylo lidí, kteří se v oblasti financí nevyznají vůbec, a to z pěti na tři procenta.

Nejvíce si Češi věří při hospodaření s rozpočtem domácnosti. Proti loňsku si také výrazně více věří ve spoření a tvorbě rezerv. Posílily také znalosti úvěrů a půjček. Naopak za problematické označuje třetina lidí vyznat se v doporučeních poradců a finančních odborníků. Potíže také mají s úkoly a údaji, které jsou uváděné v procentech či s vyhledáním objektivních, nekomerčních informací.

"Mladí lidé od 18 do 26 let si věří méně v hospodaření s rozpočtem nebo ohledně úvěrů a půjček. Navíc u nich pozorujeme rizikovější chování jako například to, že si častěji vůbec nespoří na důchod a nemají ani žádné další zajištění na stáří,“ uvedl analytik agentury Ipsos Michal Straka. Poměrně alarmující je fakt, že diskusím na sociálních sítích důvěřuje čtvrtina populace, jde zejména o skupinu ve středním věku a lidi s výučním listem.

Zhruba čtvrtina respondentů uvedla, že nejvíce finančních znalostí získali až z vlastních zkušeností. Zhruba pětina se pak nejvíce dozvěděla od různých poradců. Na finančním vzdělávání by se měl podle Čechů nejvíce podílet stát prostřednictvím školního systému, následuje rodina a banky.

Šest z deseti Čechů si každý měsíc odkládá peníze stranou pro případ nečekané události nebo výpadku příjmu. Necelá polovina lidí spoří na stáří, v tomto případě začínají ale šetřit až po 45. roce života. Nejčastěji jde o částku do 2500 Kč. Stejnou částku si odkládá pro případ nečekaných výdajů téměř polovina lidí. Zlepšení ekonomické situace napovídá i to, že finanční rezerva by téměř pětině lidí, kteří si ji vytvářejí, vydržela déle než rok. V tomto případě jde ve srovnání s loňským rokem o nárůst o pět procentních bodů. Ubylo lidí, kterým by finanční rezerva vystačila maximálně na měsíc.

Pětina lidí očekává, že se ekonomická situace ke konci letošního roku zlepší. V roce 2022 to předpokládalo šest procent lidí. Nejvíce optimističtí jsou mladí od 18 do 26 let. Zhoršení finanční situace naopak předpokládá téměř třetina dotázaných, nejčastěji senioři a lidé se základním vzděláním. "Pozitivní dopad snížené inflace se odráží především ve zvýšené chuti a zájmu Čechů zhodnocovat své úspory," doplnil Straka.


Zařazenoút 09.07.2024 12:07:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5975477/financni-gramotnost-cechu-se-podle-indexu-ceske-bankovni-asociace-ne...
KategorieAkcie, Akcie - ČR, Akcie - Svět
AutorČTK


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.