Německo bude dlouhodobě dávat na obranu dvě procent HDP, ujistil Scholz

Německo bude dlouhodobě investovat do armády dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) ročně, už teď na to připravuje svůj rozpočet. Dnes to před odletem na začínající summit Severoatlantické aliance ve Washingtonu prohlásil spolkový kancléř Olaf Scholz. Řekl také, že po roce 2028 bude armáda dostávat ročně 80 miliard eur (dva biliony Kč), což je o 28 miliard eur více než má v rozpočtu na letošní rok.

"Armáda může počítat s tím, že Německo v nadcházejících letech bude vždy dodržovat alianční kvótu dvou procent," řekl Scholz o investicích do obrany. Na armádních výdajích ve výši dvou procent HDP ročně se dohodly státy NATO v roce 2014, velká část členských zemí včetně Německa ale závazek neplnila.

Německo kvótu letos dodrží, a to díky zvláštnímu zbrojnímu fondu o objemu 100 miliard eur (2,5 bilionu Kč). Tento fond, který stojí mimo státní rozpočet, Německo zřídilo po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022. Podle Scholze bude fond do roku 2027 vyčerpán, spolková republika ale posílí zbrojní investice v běžném každoročním rozpočtu.

Scholz k summitu NATO řekl, že schůzka se koná v době, kdy v Evropě opět zuří válka. V této souvislosti ujistil Ukrajinu, že na pomoc Německa v obraně před ruskou invazí může nadále spoléhat. "A to dokud to bude nutné," řekl. Zároveň vyzval ostatní země, aby pomohly posílit ukrajinskou protivzdušnou obranu. Německo předalo Ukrajině třetí systém protivzdušné obrany Patriot a bylo by rádo, kdyby i další země poslaly na Ukrajinu další takové komplety.

Spojené státy letos čekají prezidentské volby, ve kterých se o znovuzvolení uchází Joe Biden. Jedenaosmdesátiletý prezident nyní čelí vnitrostranickým debatám, zda by se kvůli věku a mentální způsobilosti měl o úřad opět ucházet. Jeden z novinářů se dnes Scholze na Bidenův zdravotní stav v souvislosti se summitem NATO zeptal, ale kancléř uvedl, že o prezidentově kondici nepochybuje.

"Z četných telefonických rozhovorů s americkým prezidentem vím, že summit společně s námi velmi dobře a důkladně připravil," odpověděl Scholz.


Zařazenoút 09.07.2024 14:07:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5975475/nemecko-bude-dlouhodobe-davat-na-obranu-dve-procent-hdp-ujistil-scho...
KategorieEkonomika
AutorČTK
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.