Lukavice na Chrudimsku připravuje prezentaci pyritových dolů



Způsob prezentace bývalých pyritových dolů v Lukavici na Chrudimsku byl tématem jednání hejtmana Martina Netolického se starostou obce Miloslavem Stehnem a manažerem Geoparku Železné hory Janem Douckem. Myšlenka na zpřístupnění štol byla z důvodu finanční náročnosti a bezpečnosti opuštěna. Nyní je ve hře přebudování návsi, kde by mohla důstojná připomínka těžby vzniknout. Předpokládané náklady projektu činí přibližně dva miliony korun.

„Iniciativ týkajících se důstojné prezentace bývalých pyritových dolů v Lukavici byla celá řada, avšak například zpřístupnění štol není s ohledem na bezpečnost a finanční náročnost realistické. Vedení obce společně s Geoparkem Železné hory nyní přichází s myšlenkou na přebudování prostoru návsi, kde by mohla vzniknout důstojná připomínka včetně makety těžebního objektu, vyhlídkové plochy, či nové autobusové zastávky. Mělo by se jednat o záměr, který nebude mít žádné nároky na personál, ale bude přístupný veřejnosti kdykoliv a zároveň bude sloužit i pro místní obyvatele. Expozice by mohla vzniknout také v nedalekých sklepních prostorách,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který vedení obce přislíbil možnou podporu projektu po upřesnění parametrů a přípravě projektové dokumentace v příštím roce. Předpokládané náklady jsou nyní přibližně dva miliony korun.

Těžba, která byla v místě ukončena na konci 19. století, měla v lokalitě dlouhou a bohatou tradici s přesahem do celého tehdejšího Rakouska-Uherska. „Lokalit s historií, jako v Lukavici na Chrudimsku, nemáme v regionu mnoho. S dolováním se zde začalo již v šestnáctém či dokonce v patnáctém století. Z hlediska celého Rakouska-Uherska se jednalo o velmi významnou oblast, ale v roce 1892 byly doly uzavřeny, a to i přesto, že zdejší pyrit byl ve velmi vysoké kvalitě a výroba nebyla finančně náročná. Poté byly zatopené, částečně zasypané," řekl k historii lokality hejtman Netolický.

Zvýšení bezpečnosti na I/37

Starosta Lukavice informoval hejtmana o problematickém křížení silnice I/37 od Slatiňan se silnicemi III. třídy. „Jedná se o jeden ze dvou nájezdů z Lukavice na silnici I/37. Je to úsek, který je podle vedení obce nepřehledný, a jsou zde časté dopravní nehody. Proto se budu chtít na možnosti úpravy křižovatky a zvýšení bezpečnosti zeptat v rámci pravidelných jednání se zástupci Ředitelství silnic a dálnic,“ uvedl hejtman Martin Netolický.


Zařazenoút 09.07.2024 00:07:00
Zdrojpardubickykraj.cz
Originálpardubickykraj.cz/aktuality/125535/lukavice-na-chrudimsku-pripravuje-prezentaci-pyritovych-dolu

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.