Kde fondy EU pomáhají: Po památníku toužilo Slovácké muzeum 70 let. Vysněný projekt nyní sbírá oceně

8. 7. 2024

Jedním z objektů Slováckého muzea v Uherském Hradišti je Památník Velké Moravy – Cyrilometodějské centrum, který se nachází ve Starém Městě. Mezi lety 2016 až 2022 prošlo muzeum rozsáhlou obnovou a rozšířením. Vše bylo možné uskutečnit díky dotaci z fondů EU, která převyšovala 89 milionů korun.

Nová přístavba v těsné blízkosti památníku je třípatrová a vešlo se do ní specializované archeologické pracoviště, depozitární prostory, knihovna s badatelským zázemím, edukační sál a především expoziční sály. Bez evropské dotace by ale památník vznikl jen stěží.

„Idea tohoto projektu není úplně nová. V minulém století byl vytvořen památník nad základy prvního objeveného velkomoravského kostela. A už tehdy se plánovalo nějaké širší pracoviště, kde budou depozitáře, knihovna, pracovny archeologů a výstavní sály. Ale s ohledem na finance z toho sešlo,“ říká Tomáš Chrástek, vedoucí oddělení a Památníku Velké Moravy – Cyrilometodějského centra, které spadá pod Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.

Myšlenka na vybudování památníku byla oživena po roce 2000. Jedinou možností, jak mohlo nové muzeum vzniknout, bylo financování z evropských prostředků. „Bez přispění fondů EU by něco takového vytvořit nešlo. Díky nim se podařilo dokončit koncepci projektu, o kterém se zde snilo sedmdesát let,“ podotýká Chrástek. Rozsáhlá investiční akce byla financována ze tří zdrojů. Vedle fondů EU, které přispěly 89,6 miliony korun, vynaložil Zlínský kraj 24,6 milionu korun a samotné Slovácké muzeum dodalo přes devět milionů korun.



Péče o odkaz Cyrila a Metoděje
Definitivní zelenou dostalo vybudování nové moderní budovy a revitalizace archeologických lokalit v červenci 2019. Tímto projektem, podpořeným z IROP, se Slováckému muzeu podařilo dosáhnout dalšího významného cíle v podpoře povědomí o významu cyrilometodějského odkazu. Samotný Památník Velké Moravy i další velkomoravské archeologické lokality jsou zapsány na seznamu národních kulturních památek . Staré Město s evropsky výjimečným Památníkem Velké Moravy – Cyrilometodějským centrem, se stalo také významnou součástí Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje.

Výstavba Cyrilometodějského centra zahrnovala rovněž revitalizaci venkovních archeologických lokalit Sady (jde o takzvanou Výšinu sv. Metoděje v Uherském Hradišti), Špitálky ve Starém Městě a lokality Na Díle v obci Modrá.

Nová expozice s názvem Kořeny slovanské kultury – Příběh Konstantina a Metoděje, se nachází ve druhém patře a se stávající budovou památníku je spojena skleněným krčkem. Návštěvníky provádí životem a odkazem sv. Cyrila a Metoděje. V prostorách posledního podlaží je pak prezentační sál. V prvním patře, v expozici Archeologie – Pravěk Uherskohradišťska, najdou návštěvníci část jedinečných sbírkových předmětů, které muzeum nashromáždilo za více než 100 let své existence.

Sáhnout si na historii
Je zde také unikátní haptická (hmatová - pozn. red.) stezka, která provede návštěvníka proti proudu času. „Formou replik a zvětšených rekonstrukcí autentických archeologických nálezů převážně z území Uherskohradišťska můžete hmatem i sluchem sami objevovat dávné kultury. Seznamovat se s nádobami, které používaly, se zbraněmi, jimiž bojovaly, se šperky, kterými se krášlily, ale také s kamennými nástroji a rytinami či soškami nejstarších lovců a sběračů, kteří region obývali,“ popisuje Chrástek.

Dále se zde otvírá návštěvníkům prostor, který multimediálními prostředky, ale i skutečnými nálezy z archeologických výzkumů představuje osídlení regionu v různých historických obdobích , provází jeho proměnami, zvláštnostmi či unikátními nálezy. Mezi nejvýznačnější patří poklad z Bánova, který představuje rituálně odložený kroj velmožky či kněžky patřící k elitě tehdejší společnosti.

Poklad obsahoval mimo jiné soubor více než 1500 jantarových korálků a bronzové spony ze Slovinska. „Je zde skutečně moderní reprezentativní zázemí a také expoziční prostředí pro návštěvníky, takže výhodu z toho čerpá i široká veřejnost,“ říká Chrástek. V památníku nabízejí spoustu edukačních programů pro školy.

Projekt výstavby Cyrilometodějského centra a revitalizace národních kulturních památek Velké Moravy získal ocenění Zlatý mamut, které uděluje Archeologický ústav Akademie věd ČR , a také ocenění v soutěži Gloria musaealis.

Celý článek naleznete na stránkách Deníku.cz.

Podrobnosti k projektu: Slovácké muzeum UH, p.o. - Revitalizace národních kulturních památek Velké Moravy v Mapě projektů.


Zařazenopo 08.07.2024 09:07:00
ZdrojDotace EU
Origináldotaceeu.cz/cs/evropske-fondy-v-cr/novinky/kde-fondy-eu-pomahaji-po-pamatniku-touzilo-slovack

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.