Komise vyčlenila 77 milionů eur na mimořádnou podporu zemědělcům v Rakousku, Česku, Polsku a Portugalsku

Mimořádná podpora pro zemědělce

Komise dnes navrhla uvolnit 77 milionů EUR ze zemědělské rezervy na podporu zemědělců v odvětví ovoce, zeleniny a vína v Rakousku, Česku a Polsku, kteří v poslední době utrpěli nepříznivé klimatické jevy nebývalého rozsahu, jakož i portugalským producentům vína, kteří čelí vážnému narušení trhu.

Návrhy Komise přijaté členskými státy vyčleňují 10 milionů EUR Rakousku, 15 milionů EUR Česku, 37 milionů EUR Polsku a 15 milionů EUR Portugalsku. Tyto země mohou tuto podporu EU doplnit až o 200 % vnitrostátními fondy.

Na jaře letošního roku postihly Česko, části Rakouska a části Polska bezprecedentní mrazy, které po neobvykle mírných teplotách v březnu měly značný dopad na sady a vinice. Další škody byly v Polsku způsobeny krupobitím. Dotčené plochy a podíl produkce jsou významné a ohrožují hospodářskou životaschopnost dotčených zemědělských podniků. Vnitrostátní orgány rozdělí podporu přímo zemědělcům, aby jim nahradily jejich hospodářské ztráty. Rakousko, Česko a Polsko budou muset Komisi oznámit podrobnosti provádění opatření, zejména kritéria použitá pro výpočet jednotlivé podpory, zamýšlený dopad opatření, jeho hodnocení a opatření přijatá s cílem zabránit narušení hospodářské soutěže a nadměrné kompenzaci.

Výrobci vína v Portugalsku semezitím potýkají s nerovnováhou na trhu, která by se mohla proměnit v dlouhotrvající a širší krizi. Současná bezprecedentní akumulace zásob v Portugalsku je způsobena poklesem prodeje červeného vína a zvýšením produkce v loňském roce. Portugalsko bylo v roce 2023 členským státem s nejvyšším nárůstem výroby ve srovnání s předchozím rokem. Podpůrný balíček, který dnes předložila Komise, bude financovat dočasnou nouzovou destilaci v této zemi s cílem odstranit některé objemy, které jsou v současné době převyšovány, a obnovit rovnováhu trhu. Aby nedošlo k narušení hospodářské soutěže, lze alkohol získaný destilací použít pouze pro průmyslové účely, jako je dezinfekce, farmaceutické a energetické účely. Vnitrostátní orgány mohou rozdělovat podporu producentům vína, vinařským družstvům, palírnám a vinařským podnikům a stanoví pravidla pro podávání žádostí o podporu. Očekává se, že Portugalsko oznámí Komisi provádění opatření, zejména pokud jde o množství vína staženého z trhu pro každý region.

S cílem řešit větší výzvy, jimž odvětví vína v EU čelí, Komise rovněž nedávno zřídila skupinu na vysoké úrovni pro politiku v oblasti vína, která by měla do začátku roku 2025 předložit doporučení pro budoucí vývoj politik.

Platby zemědělcům na mimořádnou finanční podporu Česku, Rakousku a Polsku musí být provedeny do 31. ledna 2025, zatímco podpora příjemcům na dočasnou mimořádnou nouzovou destilaci musí být Portugalsku vyplacena do 30. dubna 2025. Oba akty, kterými se stanoví ustanovení o podpoře, budou přijaty v nadcházejících dnech a budou přímo použitelné po jejich vstupu v platnost v červenci 2024.

Pro více informací

Výjimečná tržní opatření EU posilují odolnost zemědělského odvětví během krizí

Quote

Díky této mimořádné podpoře poskytne Evropská komise velmi potřebnou podporu našim zemědělcům v Rakousku, Česku, Polsku a Portugalsku. Závažná narušení klimatu a trhu, s nimiž se tito zemědělci potýkají, opět dokládají význam silné zemědělské rezervy v rozpočtu SZP pro posílení stability tváří v tvář stále závažnějším a nepředvídatelným krizím. Stabilita našich zemědělců má zásadní význam pro stabilitu naší společnosti. Proto bude Komise nyní i v budoucnu s nimi stát v době jejich potřeb.
Janusz Wojciechowski, komisař pro zemědělství 2024-07-08


Zařazenoút 09.07.2024 15:07:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/3685&language=cs
guid/IP/24/3685/
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.