Kraj pokračuje v obnovách památek, opět pomůže individuálními dotacemi

Výměna oken v brusírně harrachovské sklárny, rekonstrukce střešního pláště Riedlovy vily v Desné nebo oprava střechy kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v areálu bývalého kláštera řádu svaté Voršily v Liberci. To je výčet projektů, které Liberecký kraj podpoří individuálními dotacemi.

„Liberecký kraj pomáhá obnovovat památky v regionu dlouhodobě. Má k tomu dotační program, ve kterém letos rozděluje necelých 22 milionů korun, a poskytuje také individuální dotace. Jsem moc ráda, že majitelé objektů možnost získat peníze na obnovu vnímají jako výrazný impuls proto, aby nenechali památky chátrat a postarali se o jejich modernizaci,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Krajští radní na svém včerejším jednání schvalovali konkrétně tyto projekty:

1. Výměna oken na brusírně č. p. 95 v Harrachově – IV. etapa za 1.007.300 korun včetně DPH. Dotace Libereckého kraje bude činit 49,64 % z celkových výdajů projektu – to je přesně 500.000 korun.

„Jedná se o unikátní objekt. Brusírna je součástí sklárny v Harrachově, jejíž historie sahá až do roku 1712. Zakladatelem byl Elias Müller, následně se stala majetkem hrabat Harrachů. Hutní hala byla novodobě přestavěna, nejzachovalejší část představuje právě brusírna s brusičskými stánky s pohonem transmisemi od vodní turbíny. V současnosti brusírna stále funguje,“ doplnila náměstkyně Květa Vinklátová.

2. Riedlova vila – Rekonstrukce střešního pláště – II. etapa za 7.065.589,57 korun včetně DPH. Dotace Libereckého kraje činí 14,15 % z celkových výdajů projektu – to je rovný jeden milion korun.

„Riedlova vila v Desné je romantické historizující sídlo, které si nechal v letech 1893–1894 postavit na místě bývalé sklářské dílny Ferdinanda Ungera sklářský podnikatel Josef Riedel mladší. Projekt, údajně dle návrhu Krajinské stavební společnosti v Lublani, vypracoval Arwed Thamerus. V současnosti se ve vile nachází městské kulturní, vzdělávací a informační středisko, dále školka a jsou tam uloženy městské kroniky. Je tam také stálá expozice historie Desné,“ doplnila náměstkyně Vinklátová.

3. Klášter sv. Voršily – oprava střechy 1. etapa za 4.007.539,22 korun včetně DPH. Dotace Libereckého kraje činí 24,95 % z celkových výdajů projektu, což je rovný milion korun.

„Areál bývalého kláštera řádu sv. Voršily s kostelem Nejsvětějšího Srdce Ježíšova vznikl v neogotických formách podle architektonického návrhu libereckého stavitele Adolfa Bürgera. Budovy konventu a dívčí školy uzavírají ze tří stran čtvercové nádvoří. V současné době je tam klinika zajišťující zdravotní péči pro veřejnost,“ vysvětlila Vinklátová.

Liberecký kraj podpořil za posledních osm let v rámci individuálních dotacích dohromady 68 projektů za souhrnnou částku 72.565.800 korun. Mezi obnovené památky patří zejména areál poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici, zámek Vartemberk ve Stráži pod Ralskem či objekt bývalé sušárny chmele v Dubé.


Zařazenost 10.07.2024 10:07:00
ZdrojLiberecký kraj
Originálkraj-lbc.cz/aktuality/kraj-pokracuje-v-obnovach-pamatek-opet-pomuze-individualnimi-dotacemi-n571764....


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.