Nové zázemí u Kališova jezera se o víkendu otvírá rekreantům

Nové zázemí u Kališova jezera se o víkendu otvírá rekreantům
AUDIO
Your browser does not support the audio element.
Jana Končítková, tisková mluvčí

BOHUMÍN – Letní koupání u Kališova jezera dostává atraktivnější podobu. Nedaleko hlavní pláže vyrostla přírodně vyhlížející budova pro pohodlí a relaxaci návštěvníků. Pod jednou střechou v ní najdou bufet s posezením, převlékárny a zamykatelné skříňky na osobní věci, toalety i sprchy. Stavba trvala tři čtvrtě roku a město za ni zaplatilo 20,5 milionu korun.

Léto v Bohumíně slibuje turistům, kteří míří za osvěžením k vodě, lepší a komfortnější zázemí. Jednopodlažní moderní objekt u Kališova jezera o rozloze přes 200 metrů čtverečních zajistí plavcům diskrétnost při převlékání a hygieně i lepší možnosti občerstvení. Bufetová zóna zahrnuje dvě výdejní okna a venkovní posezení na otevřené i kryté terase. Sociální zázemí tvoří sprchy, umývárny, záchody, šatny a uzamykatelné skříňky.

O možnosti vybudovat pro lidi u Kališova jezera centrální místo, kde by měli po ruce všechny služby, jsme uvažovali řadu let. Museli jsme ale nejprve vyřešit majetkové záležitosti pozemků, následně zajistit napojení budoucího objektu na kanalizaci a vodovod a hlavně práce naplánovat tak, aby lidé v létě nepřišli o potřebný servis. Přestože se realizace zhruba o měsíc protáhla, stavba je nyní dokončena, máme všechna potřebná povolení a provoz v ní může být zahájen,“ informoval starosta Bohumína Petr Vícha.

Město už dříve vybralo ve veřejné soutěži provozovatele, který bude zajišťovat veškerý servis v celé budově. S jeho zahájením musel počkat na kolaudaci. Ta proběhla ve středu 10. července. „Přípravy na otevření finišují, doplňujeme spotřební materiál do hygienického zázemí a na víkend budeme připraveni otevřít tu část budovy, v níž se nachází toalety, sprchy a převlékárny. Intenzivně pracujeme na instalaci potřebného vybavení do bufetové sekce, jako jsou kuchyňské spotřebiče, výčep, posezení. Uděláme maximum pro to, abychom zákazníkům nabídli občerstvovací služby v co možná nejkratší době, konkrétně v řádu dnů,“ uvedl provozovatel Ondřej Siekiera.

Bohumín už odstartoval projekt na napojení celé lokality na místní síť cyklostezek. Trasa v délce 1,2 kilometru povede kolem jezera od Ovocné ulice v Šunychlu a bude vhodná i pro pěší a bruslaře. Její stavbu hned v počátcích zkomplikovaly nestabilní břehy, které vlivem vodní eroze v posledních letech ustoupily o zhruba dva metry. „Museli jsme proto přistoupit k sanaci, abychom zajistili zpevnění okolního terénu a nehrozily sesuvy půdy, které by mohly poškodit infrastrukturu či dokonce ohrozit bezpečnost uživatelů,“ vysvětlil místostarosta Bohumína Lumír Macura. Doplnil, že technický postup spočíval v pokládce kamenů podle jejich velikosti a tvaru tak, aby co nejlépe zapadly do sebe a vytvořily pevný celek. Součástí opatření bude i odvodnění okolních polí. Stavební práce si vyžádají 14 milionů korun, se zprovozněním stezky se počítá v příštím roce.

Jana Končítková
tisková mluvčí

Foto: Pavel Čempěl a Lukáš Kania



Zařazenost 10.07.2024 12:07:22
Vydáno
ZdrojMěsto Bohumín
Originálmesto-bohumin.cz/cz/zpravodajstvi/clanky/29727-nove-zazemi-u-kalisova-jezera-se-o-vikendu-otvira-rek...

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.