Na vysoké teploty a sucho je Hradec Králové připraven

Vysoké teploty současných dnů lákají k vodě. V Hradci Králové jsou k dispozici přírodní koupaliště v městských lesích, ale nabízí se i veřejné koupaliště Flošna či aquacentrum. Padesátimetrový krytý plavecký bazén je uzavřen z důvodu pravidelné letní provozně-technologické odstávky. Na vysoké teploty jsou připraveny také Technické služby Hradec Králové. Ve městě osadily mlžné brány a mlžné stromy, prostředí zpříjemní fontány, mlhoviště či pítka. Pro případ sucha je postaráno i o městskou zeleň.
Tisková zpráva

V Hradci Králové přibyla v letošním roce pětice mlžných prvků, která byla nainstalována pracovníky technických služeb. Na Ulrichově, Baťkově a Masarykově náměstí se mohou návštěvníci zchladit čtveřicí mlžných stromů, v areálu TJ Slavia Hradec Králové zpříjemní horké dny mlžná krychle. Tyto prvky doplnily pět mlžných bran z loňského roku. „V provozu jsou v letních měsících fontány, které zlepšují klima v centru města, pro rodiče s dětmi se nabízejí dětská mlhoviště a zároveň jsou v provozu i pítka,“ říká náměstek odpovědný za Technické služby Hradec Králové Pavel Vrbický. Technické služby navíc plánují využít i kropicí vůz, který bude snižovat přízemní ozon v ulicích města během horkých letních dnů.

V Hradci Králové je k dispozici venkovní koupaliště Flošna, ve kterém se s příchodem letních dnů prodloužila otevírací doba. Návštěvníci sem mohou od pondělí do pátku vždy v čase 6-20 hodin, o víkendech se brány otevírají s devátou hodinou dopolední. Aquacentrum městských lázní je otevřeno ve všední dny od 10 do 21 hodin, o víkendech od 10 do 20 hodin. Veškeré atrakce jsou zde v provozu včetně vlnobití a toboganu. Možné je navštívit i finskou saunu s ledovým bazénkem. Padesátimetrový krytý bazén na Eliščině nábřeží je od začátku tohoto týdne pro veřejnost uzavřen z důvodu pravidelné letní provozně-technologické odstávky, která potrvá téměř šest týdnů. Znovu otevřeno bude 14. srpna.

Zchladit se mohou obyvatelé Hradce i jeho návštěvníci v přírodních koupalištích v městských lesích. Například v kempu Stříbrný rybník, konkrétně v dětské části, je voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. U pláže je také možnost využití sprch. Ochladit se lze i v rybníku Biřička či písníku Marokánka, kde platí zákaz kempování a vjezdu aut. „I přesto tu denně řeší lesní stráž několik případů porušení zákazu, většinou domluvou. V situacích, kde to není možné, je přivolána městská nebo státní policie. Městské lesy Hradec Králové podnikají kroky, které by podobným situacím zabránily a návštěvníci mohli zanechat své vozy na okraji lesa s dobrou dostupností k písníku. U bývalé těžebny proto vzniklo odstavné parkoviště, v plánu jsou intenzivnější kontroly a pracuje se na omezení přístupu z jiných stran, kde není povolen vjezd,“ říká ředitel společnosti Městské lesy Hradec Králové Milan Zerzán.

Při vysokých teplotách a suchu je ve městě postaráno o zeleň. U vybraných jednoletých či dvouletých stromů jsou umístěny zavlažovací vaky, kterých je v Hradci Králové více než 300. Dalších 180 vaků bude nakoupeno díky programu RE-USE. Ostatní mladé stromy jsou v létě opakovaně zalévány přímo z cisternových vozů. Při výsadbě stromů je ke kořenovému systému již několik let přidáván absorbent pro podporu růstu a zachování vody v kořenovém systému. Aby byla podpořena biodiverzita, probíhá mozaikové sečení trávy.

V suchých a horkých dnech se v lesích nedoporučuje rozdělávání ohňů. Pokud si ale návštěvníci budou chtít zpříjemnit den například opečením špekáčku, pro táboření je důležité vybírat místa k tomu vyhrazená. Na hřbitovech je zakázáno zapalovat svíčky.


Kateřina Malá
tiskové oddělení
Zodpovídá: Ing. Petr Vinklář
Vytvořeno / změněno: 10.7.2024 / 10.7.2024

Zařazenost 10.07.2024 12:07:00
ZdrojHradec Králové
Originálhradeckralove.org/vismo/dokumenty2.asp?id_org=4687&id=84849
guid84849

Související témata

Román Král | Kálovéhradecký kraj | Petr Král
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.