Tržní shrnutí: Pokud americká inflace překvapí nižším číslem, dolar oslabí. A stalo se

Tržní shrnutí: Pokud americká inflace překvapí nižším číslem, dolar oslabí. A stalo se

Roklen24
10:50 11. července 2024

Klíčové body

  • Vítejte v tržním shrnutí skupiny Roklen, ve kterém tým traderů, ekonomů a analytiků řeší nejen pohyby vybraných měn, ale i další zajímavosti ze světa ekonomiky a financí!
  • Shrnutí je aktualizováno průběžně každý obchodní den dle událostí.
  • Tržní shrnutí z předchozích týdnů najdete zde.
Zdroj: Depositphotos

Ve čtvrtek 11. července 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 25,28-25,50

USDCZK: 23,32-23,56

EURUSD: 1,0785-1,0879

Směňujte online na RoklenFx!

Koruna během středy navýšila předchozí ztráty. Stalo se tak díky nad očekávání nižší inflaci. Kurz proti euru otestoval hranici 25,40 a proti dolaru 23,50. U dolaru jsme byli svědky mírného oslabení, které kurz posunulo více nad hranici 1,0800 za euro.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

V návaznosti na nad očekávání slabší inflační čísla klesly i krátké korunové sazby. Část trhu začala opět sázet na to, že by ČNB mohla na srpnovém zasedání doručit další snížení úroků o půl procentního bodu, nehledě na to, že guvernér Michl v červnu naznačil, že další krok bude pravděpodobně mírnější. My si z výsledku červnové inflace odnášíme následující – za poklesem inflace stály volatilní složky, které mohou v dalších měsících překvapovat i opačným směrem, klíčové je, že nejen u celkové, ale především jádrové inflace vidíme pokračující rozvolňování.

Na základě toho očekáváme, že se ČNB bude na srpnovém zasedání rozhodovat mezi snížením sazeb o 50 bodů, nebo o 25. Náš výhled úroků na konci roku zůstává na 4 %. Pakliže bychom se však dočkali dalších inflačních překvapení směrem dolů doplňujících slabší výkon některých sektorů, zejména toho průmyslového, sazby by mohly klesnout i mírně pod zmiňovanou úroveň.

Výsledek americké inflace bude dnešní hlavní událostí. Jak jsme zmiňovali už v předchozích dnech, trh je nastaven více na mírnější výsledek. Sledovat tak budeme možná překvapení. Ta směrem k nižším číslům by mohla být rizikem slabšího dolaru a nižších výnosů, ta směrem k vyšším by americkou měnu mohla posunout zpět k 1,0800 za euro.

Včerejší aukce amerického desetiletého dluhopisu dopadla dobře. Trh si vyžádal o jeden bazický bod nižší výnos oproti předaukci. Výnos na úrovni 4,276 % byl citelně nižší oproti tomu z minulého měsíce na 4,438 %. Zároveň šlo o druhou aukci po sobě, kdy požadovaný výnos klesl pod ten z předaukce. Poptávka měřená poměrem bid-to-cover byla sice slabší oproti červnu, avšak překonala šestiměsíční průměr na 2,52. Větší zájem byl tentokrát ze strany rezidentů, u nerezidentů podíl klesl na 67,6 %, což je nad průměrem. Červnový podíl 74,6 % patřil k těm historicky nejvyšším.

Dnes nás čeká aukce třicetiletého amerického dluhopisu. Předpokládáme, že by mohla být částečně ovlivněna výsledkem inflace za červen. Americká výnosová křivka během středy mírně klesla. Nejvíce se posunul dlouhý konec, nešlo však o hodnoty převyšující 2,5 bazického bodu. Klidné obchodování je samo o sobě předzvěstí vyčkávání na výsledek červnového tempa růstu cen.

Zdroj: CNBC

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Čtvrtek 11. ČERVENCE 2024

(8:31) Revize německé inflace za červen potvrdila prvotní odhad meziměsíčního růstu o 0,1 % a meziročního o 2,2 %. Kurz eura na data nereagoval. Proti doalaru si drží zisky nad 1,0830 EURUSD.

Výsledek britského HDP za květen překvapil nad očekávání lepším výsledkem. Libra na data reagovala mírným zpevněním. Nešlo však o nic zásadního. Na devizových trzích aktuálně platí, že obchodníci vyčkáváají na výsledek americké inflace. Obchodování tak do zveřejnění, které je naplánované na 14:30, bude pravděpodobně velmi vlažné.

(14:34) Americká inflace za červen překonala všechna očekávání trhu, jak v celkovém, tak i jádrovém vyjádření. Nad očekávání nižší meziměsíční čísla odpovídají posunu směrem k inflačnímu cíli v ročním vyjádření, na což kurz dolaru reaguje oslabením směrem k 1,0900 za euro. Americké výnosy klesají. Koruna proti euru na inflační čísla nikterak významně nereaguje. Proti dolaru kurz sílí pod 23,30.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Středa 10. července 2024

Ve středu 10. července 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 25,15-25,33

USDCZK: 23,21-23,49

EURUSD: 1,0774-1,0853

Směňujte online na RoklenFx!

Úterý se neslo v duchu silnější dolaru a oslabující koruny. Zelené bankovky po proslovu guvernéra Fedu Powella krátce zpevnily k 1,0800 za euro. Koruna vinou poklesu krátkých korunových sazeb oslabila nad 25,25 za euro a nad 23,35 za dolar.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Guvernér Fedu při vystoupení v Senátu Spojených států naznačil spokojenost s dosavadním inflačním vývojem. Zároveň však upozornil na to, že není v zájmu centrální banky, aby došlo na příliš rychlé uvolnění měnové politiky. K tomu, aby mohl Fed potvrdit udržitelnost posunu inflace na cíl, stále nemá dostatek dat. Souběžně s tím však pečlivě monitoruje, aby restriktivní měnová politika ne zadusila ekonomickou aktivitu.

Výsledkem proslovu byl silnější dolar a nárůst amerických výnosů. Ten byl posléze u středních splatností částečně zkorigován. Více o vývoj bondů s ohledem na americké dění píšeme zde.

Dnes nás bude zajímat výsledek domácí inflace za červen. Trh očekává její další pokles z 2,6 % meziročně na 2,5 %. Ekonomický tým skupiny Roklen očekává stejné tempo jako v květnu, tedy 2,6 %. Pokud bychom se dočkali oproti konsensu nižších čísel, rizikem by byla slabší koruna, byť její včerejší oslabení mohlo částečně souviset právě s touto spekulací.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: Středa 10. ČERVENCE 2024

(10:07) Domácí inflace za červen překvapila nad očekávání nižšími čísly. Meziměsíčně jsme ze stagnace obrátili do poklesu o -0,3 %, zatímco trh čekal růst o 0,2 %. Meziročně klesl index spotřebitelských cen z 2,6 % na 2 % při konsensu 2,5 %. ČNB očekávala 2,4 %.

V meziměsíčním úhrnu jsme viděli pokles cen zboží a pokračující růstu cen služeb. Ceny zboží klesly o 0,5 %, zatímco ceny služeb o 0,4 % vzrostly. V meziročním srovnání ceny zboží rostly o 0,2 % a ceny služeb o 4,9 %. Právě perzistence cen zboží je jedním z proinflačních faktorů ČNB.

S ohledem na překvapení kurz koruny oslabil nad 25,30 za euro a nad 23,35 za dolar. Pro část trhu může být v tomto ohledu riziko, že ČNB bude pokračovat ve snižování sazeb po 50 bodech. S ohledem na povahu inflace však klademe důraz na zmiňované proinflační riziko u cen služeb. Více nám řekne komentář ČNB k inflaci, kde budeme sledovat především vývoj jádrové. Centrální banka jej zveřejnění dnes v 13:00.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Úterý 9. července 2024

V úterý 9. července 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 25,08-25,26

USDCZK: 23,10-23,38

EURUSD: 1,0794-1,0875

Směňujte online na RoklenFx!

Výsledky druhého kola francouzských voleb se na devizových trzích ve výsledku projevily minimálně. Dolar po prvotním posílení zisky odevzdal a krátce obrátil do ztráty až nad 1,0850 za euro. Aktuálně se obchoduje pod touto hranicí. Koruna si během pondělí připsala mírné oslabení nad 25,15 za euro a nad 23,20 za dolar.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Oslabení domácí měny přišlo ještě před zveřejnění dat o průmyslu, stavebnictví a zahraničním obchodě. Nejvíce pozornosti upoutala nad očekávání slabší data z oblasti průmyslu, kde zůstává klíčovým faktorem slabá zahraniční poptávka.

Z dat je krásně vidět, jak český průmysl kopíruje vývoj německého, který čelí obdobným problémům. Na nadarmo patří slabší výkon německého hospodářství do výčtu protiinflačních rizika, jak je pojmenovala ČNB na svém červnovém zasedání.

Zdroj: ČNB

Hlavní událostí dnešního dne bude vystoupení guvernéra Fedu Powell před bankovním výborem Senátu USA. Neočekáváme, že by zaznělo výrazně více informací, než jsme se dozvěděli minulý týden, kdy Powell vystoupil na symposiu centrálních bankéřů v portugalské Sintře. Tehdy šéf měnového výboru vyjádřil velmi opatrnou spokojenost ohledně signálů směrem k pokračujícími dezinflačnímu procesu. Stále však platí, že dosavadní vývoj inflace a trhu práce nenahrává brzkému snížení sazeb. Minimálně ne tomu na červencovém zasedání Fedu.

Powellovo vystoupení se odehraje před zveřejněním americké inflace za červen, které je naplánované na čtvrtek. Odhady vybraných světových bank pracují spíše s mírným výsledkem, který by měl přijít po nad očekávání slabším výsledku z května. Pakliže by došlo opět na to, že by report ukázal oproti konsensu nižší čísla, rizikem by byl slabší dolar a nižší americké výnosy. Trh aktuálně očekává, že by úroky měly letos klesnou o půl procentního bodu. Slabší inflace by mohla toto číslo navýšit.

STALO SE V EKONOMICE A NA TRZÍCH: ÚTERÝ 9. ČERVENCE 2024

(14:41) Koruna dnes oslabuje nejvíce z regionu. Proti euru oslabila nad 25,25 za euro a nad 23,35 za dolar. Důvodem ztrát je pokles krátkých korunových sazeb, který je citelný v rozmezí od tří do devíti měsíců. Sazby klesají den před zveřejněním domácí inflace za červen. Vyloučit nelze spekulace ohledně nad očekávání nižšího čísla podporujícího snížení sazeb ČNB.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Pondělí 8. července 2024

V pondělí 8. července 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech: *

EURCZK: 25,09-25,27

USDCZK: 23,11-23,40

EURUSD: 1,0765-1,0864

Směňujte online na RoklenFx!

Kurz dolaru v závěru minulého týdne oslabil vinou dat z amerického trhu práce. Na začátku nového týdne pak část těchto ztrát odevzdal vinou výsledku druhého kola předčasných voleb ve Francii. Kurz koruny má za sebou prodloužený víkend, nový týden startuje nad 25,10 za euro a poblíž 23,20 za dolar.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Druhé kolo francouzských voleb přineslo překvapení v podobě vítězství levicové Národní lidové fronty. Hned za ní následuje aliance Spolu podporující prezidenta Macrona, a až poté pravicové Národní sdružení. Celkově nemá žádná stranou jasnou většinu, proto jsou očekáváná další jednání, včetně možnosti úřednické vlády. Výhra levice je pro nás rizikem především na straně výprodeje francouzských dluhopisů, jelikož je jejich program postaven na dalším navyšování vládních výdajů za situace fiskálního deficitu dosahujícího 5,5 % HDP.

V aktuálním týdnu nás čeká vystoupení guvernéra Fedu Powell před Kongresem a začátek výsledkové sezóny za druhé čtvrtletí. Nejsledovanější událostí bude čtvrteční zveřejnění americké inflace za červen, po níž bude následovat index cen výrobců Na domácí půdě bude zveřejněn průmysl (pondělí), míra nezaměstnanosti (úterý) a inflace (středa), která by dle tržních odhadů měla narůst ze stagnace na 0,2 % meziměsíčně a meziročně klesnout z 2,6 % na 2,5 %.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, X

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Tržní shrnutí

Zařazenočt 11.07.2024 10:07:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/trzni-shrnuti-pokud-americka-inflace-prekvapi-nizsim-cislem-dolar-muze-oslabit/
KategorieTržní shrnutí
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=160589
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.